Sklep Naturalnie Zdrowe

Oferujemy tylko zdrowe i naturalne produkty, przyjazne dla naszego organizmu. Nie znajdziesz u nas produktów ze sztucznymi dodatkami. Bezpieczeństwo i najwyższa jakość zdrowej żywności gwarantowane.

ZAKWAS ŻYTNI WYSUSZONY 100% NATURALNY 500g Powiększ

ZAKWAS ŻYTNI WYSUSZONY 100% NATURALNY 500g

Liczba punktów lojalnościowych za produkt: 1 . Suma punktów za Twój koszytk to: 1 Punkty te mogą być zamienione na bon o wartości 0,20 zł.


Szybka wysyłka w ciągu 24h
Dostawa kurierem za 10,90 zł (szczegóły)
Bezpłatny zwrot do 14 dni

18,90 zł brutto

Zakwas żytni wysuszony

Zakwas żytni chlebowy to odpowiednik naturalnego żytniego zakwasu, o zdecydowanie bardziej wyrazistym zapachu, powstały w wyniku fermentacji mąki żytniej. Dostępny w nowej formie pozwala konsumentom zredukować czas potrzebny do przygotowania domowego chleba nawet o kilka dni. Suchy zakwas żytni, jako produkt w 100% naturalny, dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością.

Zakwas żytni wysuszony – zastosowanie

Produkt ten idealnie zastąpi tradycyjny zakwas, a więc będzie przydatny przede wszystkim przy wypiekaniu chleba żytniego (z dodatkiem mąki żytniej) oraz chleba mieszanego i bułek. Jako dodatek do mąki pszennej i orkiszowej wzbogaci wypiekane z ich udziałem pieczywo o niepowtarzalny aromat. Dzięki swoim właściwościom zakwas żytni wysuszony stanowi także składnik gotowych mieszanek chlebowych, np. mieszanki do chleba staropolskiego.

Do przygotowania chleba żytniego wystarcza 10% zakwasu suchego w stosunku do ilości użytej mąki. W przypadku zastosowania zakwasu wraz z drożdżami, jego ilość się zmniejsza (w wypieku chleba pszennego z użyciem drożdży jego stosunek do maki wynosi tylko 2%).

Zakwas żytni chlebowy– właściwości:

  • stosunkowo prosty w przygotowaniu;
  • nie jest czasochłonny;
  • pozwala zachować zapach i smak tradycyjnego chleba oraz odpowiednią konsystencję miękiszu;
  • unieszkodliwia znajdujący się w mące kwas fitynowy, uniemożliwiający przenikanie witamin i minerałów;
  • dostępny w każdej chwili, łatwy w dozowaniu i przechowywaniu;
  • ekonomiczny – wystarczy niewielka dawka w stosunku do użytej mąki ( od 2% do 10%).

100% naturalny zakwas żytni

skład: mąka żytnia, kultury bakterii

produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż, może zawierać śladowe ilości soi oraz sezamu
data przydatności , kraj pochodzenia oraz numer partii towaru znajdują się na opakowaniu
kraj pochodzenia: Niemcy
przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu
opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru

PRODUCENT :

NATURALNIE ZDROWE

Barbara Bućko

05-420 Józefów

ul Matejki 4

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1305/311
Tłuszcz: 1 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g
Węglowodany: 70,2 g
w tym cukry: 2 g
Błonnik: 11 g
Białko: 7 g
Sól: 0,02 g



zastosowanie : w odróżnieniu od większości dostępnych na rynku syntetycznych środków zakwaszających,

nasz zakwas pochodzi z naturalnego procesu fermentacji mąki żytniej, w wyniku którego namnażają się odpowiednie szczepy bakterii a także co równie istotne zachowane są prawidłowe proporcje pomiędzy naturalnie powstającymi kwasami. Jest niezbędnym dodatkiem do pieczywa z udziałem mąki żytniej oraz może być stosowany jako dodatek nadający aromat pieczywu pszennemu i orkiszowemu.. Powoduje budowę odpowiedniego smaku , zapachu oraz konsystencji miękiszu . Najlepsze efekty otrzymuje się stosując jego dodatek od 10% w stosunku do mąki żytniej lub od 2% w stosunku do mąki pszennej wraz z 2% drożdży prasowanych lub 0,7% drożdży suchych w formie nastawienia rozczynu na czas 3,5 godziny.Tylko naturalne zakwaszanie mąki powoduje dezaktywację znajdującego się
w niej kwasu fitynowego , który uniemożliwia wchłanianie żelaza , magnezu , wapnia oraz cynku.
Chleb na samym zakwasie , bez drożdży ? - To mit. W każdym prawidłowo prowadzonym zakwasie samorzutnie namnażają się dzikie drożdże i to one powodują efekt spulchnienia miękiszu.
Dodatek do zakwasu drożdży piekarskich nie jest czymś złym ani szkodliwym.
Naprawdę warto nastawić zaczyn na 3,5 godziny w temp 24 stopni zawierający zakwas z drożdżami
piekarskimi , a uzyskamy wszystkie efekty w stopniu optymalnym. Taki zaczyn profesjonalnie nazywamy KWASO-PODMŁODĄ

tutaj przykładowa receptura i wykonanie >chleb domowy

Napisz opinię

ZAKWAS ŻYTNI WYSUSZONY 100% NATURALNY 500g

ZAKWAS ŻYTNI WYSUSZONY 100% NATURALNY 500g

0 - liczba produktów w tej samej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do porównania