Czytaj Na Blogu
Chcesz zacząć piec chleb? Co musisz wiedzieć i czego potrzebujesz?
Niewiele jest zapachów tak przyjemnych dla naszych nosów jak aromat świeżego pieczywa. Wypiekanie własnego chleba...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Zakwas chlebowy to tak naprawdę prawidłowo ukwaszona mąka żytnia o optymalnych proporcjach kwasu mlekowego i octowego. Nasz wysuszony zakwas żytni powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji mąki żytniej. Dostępny w nowej formie pozwala konsumentom zredukować czas potrzebny do przygotowania domowego chleba nawet o kilka dni. Należy pamiętać, że każdorazowo niezbędny jest dodatek drożdży, które jako jedyne pełnią funkcję spulchniającą.
Mylnym jest pojęcie, że "domowy" zakwas rośnie bez drożdży. W wyniku fermentacji wielofazowej następuje samoistne namnożenie dzikich szczepów drożdży i to one powodują spulchnienie, a nie sam zakwas rozumiany jako ukwaszona mąka.
Produkt ten idealnie zastąpi tradycyjny zakwas, pod warunkiem dodania odpowiedniej ilości drożdży. Będzie więc przydatny przede wszystkim przy wypiekaniu chleba żytniego (lub z dodatkiem mąki żytniej) oraz chleba mieszanego i bułek. Jako dodatek do mąki pszennej i orkiszowej wzbogaci wypiekane z ich udziałem pieczywo o niepowtarzalny aromat. Dzięki swoim właściwościom naturalnego zakwasu żytniego stanowi także składnik gotowych mieszanek chlebowych, np. mieszanki do chleba staropolskiego.
Do przygotowania chleba żytniego należy dodać 10% zakwasu suchego w stosunku do ilości użytej mąki oraz 2% drożdży prasowanych, lub 1% drożdży suchych (instant). Drożdże są niezbędne, bez nich ciasto nie wyrośnie.
W odróżnieniu od większości dostępnych na rynku syntetycznych środków zakwaszających, nasz zakwas pochodzi z naturalnego procesu fermentacji mąki żytniej, w wyniku którego namnażają się odpowiednie szczepy bakterii a także co równie istotne zachowane są prawidłowe proporcje pomiędzy naturalnie powstającymi kwasami. Jest niezbędnym dodatkiem do pieczywa z udziałem mąki żytniej razowej oraz może być stosowany jako dodatek nadający aromat pieczywu pszennemu i orkiszowemu.. Powoduje budowę odpowiedniego smaku , zapachu oraz konsystencji miękiszu . Najlepsze efekty otrzymuje się stosując jego dodatek 10% w stosunku do mąki żytniej lub od 2% w stosunku do mąki pszennej wraz z 2% drożdży prasowanych lub 1% drożdży suchych w formie nastawienia rozczynu na czas 3,5 godziny. Tylko naturalne zakwaszanie mąki powoduje dezaktywację znajdującego się w niej kwasu fitynowego , który uniemożliwia wchłanianie żelaza , magnezu , wapnia oraz cynku.
Chleb na samym zakwasie, bez drożdży ? - To mit. W każdym prawidłowo prowadzonym zakwasie samorzutnie namnażają się dzikie drożdże i to one powodują efekt spulchnienia miękiszu.
Dodatek do zakwasu drożdży piekarskich nie jest czymś złym ani szkodliwym.
Naprawdę warto nastawić zaczyn na 3,5 godziny w temp 24 stopni zawierający zakwas z drożdżami
piekarskimi , a uzyskamy wszystkie efekty w stopniu optymalnym. Taki zaczyn profesjonalnie nazywamy KWASO-PODMŁODĄ.
mąka żytnia, kultury bakterii
Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż, może zawierać śladowe ilości soi oraz sezamu.
Data przydatności, kraj pochodzenia oraz numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.
Specyficzne kody
Z tego zakwasu jestchleb jak u mamy!
Moja mama piekła chleb na zakawsie i też chciałem spróbować. Nie chce mi się czekać aż zakwas ukiśnie, a tu mam gotowy ? Chleb wychodzi ekstra, polecam
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupemNiewiele jest zapachów tak przyjemnych dla naszych nosów jak aromat świeżego pieczywa. Wypiekanie własnego chleba...