Czytaj Na Blogu
Chcesz zacząć piec chleb? Co musisz wiedzieć i czego potrzebujesz?
Niewiele jest zapachów tak przyjemnych dla naszych nosów jak aromat świeżego pieczywa. Wypiekanie własnego chleba...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Zakwas chlebowy to tak naprawdę prawidłowo ukwaszona mąka żytnia o optymalnych proporcjach kwasu mlekowego i octowego. Nasz wysuszony zakwas żytni powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji mąki żytniej. Dostępny w nowej formie pozwala konsumentom zredukować czas potrzebny do przygotowania domowego chleba nawet o kilka dni. Należy pamiętać, że każdorazowo niezbędny jest dodatek drożdży, które jako jedyne pełnią funkcję spulchniającą.
Mylnym jest pojęcie, że "domowy" zakwas rośnie bez drożdży. W wyniku fermentacji wielofazowej następuje samoistne namnożenie dzikich szczepów drożdży i to one powodują spulchnienie, a nie sam zakwas rozumiany jako ukwaszona mąka.
Produkt ten idealnie zastąpi tradycyjny zakwas, pod warunkiem dodania odpowiedniej ilości drożdży. Będzie więc przydatny przede wszystkim przy wypiekaniu chleba żytniego (lub z dodatkiem mąki żytniej) oraz chleba mieszanego i bułek. Jako dodatek do mąki pszennej i orkiszowej wzbogaci wypiekane z ich udziałem pieczywo o niepowtarzalny aromat. Dzięki swoim właściwościom naturalnego zakwasu żytniego stanowi także składnik gotowych mieszanek chlebowych, np. mieszanki do chleba staropolskiego.
Do przygotowania chleba żytniego należy dodać 10% zakwasu suchego w stosunku do ilości użytej mąki oraz 2% drożdży prasowanych, lub 1% drożdży suchych (instant). Drożdże są niezbędne, bez nich ciasto nie wyrośnie.
PRODUCENT :
NATURALNIE ZDROWE
Barbara Bućko
05-420 Józefów
ul Matejki 4
Zastosowanie : w odróżnieniu od większości dostępnych na rynku syntetycznych środków zakwaszających,nasz zakwas pochodzi z naturalnego procesu fermentacji mąki żytniej, w wyniku którego namnażają się odpowiednie szczepy bakterii a także co równie istotne zachowane są prawidłowe proporcje pomiędzy naturalnie powstającymi kwasami. Jest niezbędnym dodatkiem do pieczywa z udziałem mąki żytniej razowej oraz może być stosowany jako dodatek nadający aromat pieczywu pszennemu i orkiszowemu.. Powoduje budowę odpowiedniego smaku , zapachu oraz konsystencji miękiszu . Najlepsze efekty otrzymuje się stosując jego dodatek 10% w stosunku do mąki żytniej lub od 2% w stosunku do mąki pszennej wraz z 2% drożdży prasowanych lub 1% drożdży suchych w formie nastawienia rozczynu na czas 3,5 godziny.Tylko naturalne zakwaszanie mąki powoduje dezaktywację znajdującego się w niej kwasu fitynowego , który uniemożliwia wchłanianie żelaza , magnezu , wapnia oraz cynku.
Specyficzne kody
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.
Niewiele jest zapachów tak przyjemnych dla naszych nosów jak aromat świeżego pieczywa. Wypiekanie własnego chleba...