ZAKWAS CHLEBOWY WYSUSZONY 100% NATURALNY

ZAKWAS ŻYTNI WYSUSZONY 100% NATURALNY 500g

ZAKWAS CHLEBOWY WYSUSZONY 100% NATURALNY

Bezpłatna dostawa już od 199zł

8,25 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Zakwas żytni chlebowy wysuszony

Wartość odżywcza w 100 g

  • Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1305/311
  • Tłuszcz: 1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g
  • Węglowodany: 70,2 g, w tym cukry: 2 g
  • Błonnik: 11 g
  • Białko: 7 g
  • Sól: 0,02 g

Zakwas chlebowy to tak naprawdę prawidłowo ukwaszona mąka żytnia o optymalnych proporcjach kwasu mlekowego i octowego. Nasz wysuszony zakwas żytni powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji mąki żytniej. Dostępny w nowej formie pozwala konsumentom zredukować czas potrzebny do przygotowania domowego chleba nawet o kilka dni. Należy pamiętać, że każdorazowo niezbędny jest dodatek drożdży, które jako jedyne pełnią funkcję spulchniającą.

Mylnym jest pojęcie, że "domowy" zakwas rośnie bez drożdży. W wyniku fermentacji wielofazowej następuje samoistne namnożenie dzikich szczepów drożdży i to one powodują spulchnienie, a nie sam zakwas rozumiany jako ukwaszona mąka.

Zakwas żytni wysuszony 

Produkt ten idealnie zastąpi tradycyjny zakwas, pod warunkiem dodania odpowiedniej ilości drożdży. Będzie więc przydatny przede wszystkim przy wypiekaniu chleba żytniego (lub z dodatkiem mąki żytniej) oraz chleba mieszanego i bułek. Jako dodatek do mąki pszennej i orkiszowej wzbogaci wypiekane z ich udziałem pieczywo o niepowtarzalny aromat. Dzięki swoim właściwościom naturalnego zakwasu żytniego stanowi także składnik gotowych mieszanek chlebowych, np. mieszanki do chleba staropolskiego.

Do przygotowania chleba żytniego należy dodać 10% zakwasu suchego w stosunku do ilości użytej mąki oraz 2% drożdży prasowanych, lub 1% drożdży suchych (instant). Drożdże są niezbędne, bez nich ciasto nie wyrośnie.

Zakwas żytni chlebowy– właściwości:

  • stosunkowo prosty w przygotowaniu;
  • nie jest czasochłonny;
  • pozwala zachować zapach i smak tradycyjnego chleba oraz odpowiednią konsystencję miękiszu;
  • unieszkodliwia znajdujący się w mące kwas fitynowy, uniemożliwiający przenikanie witamin i minerałów;
  • dostępny w każdej chwili, łatwy w dozowaniu i przechowywaniu;
  • ekonomiczny – wystarczy niewielka dawka w stosunku do użytej mąki ( od 2% do 10%).

Zastosowanie:

W odróżnieniu od większości dostępnych na rynku syntetycznych środków zakwaszających, nasz zakwas pochodzi z naturalnego procesu fermentacji mąki żytniej, w wyniku którego namnażają się odpowiednie szczepy bakterii a także co równie istotne zachowane są prawidłowe proporcje pomiędzy naturalnie powstającymi kwasami. Jest niezbędnym dodatkiem do pieczywa z udziałem mąki żytniej razowej oraz może być stosowany jako dodatek nadający aromat pieczywu pszennemu i orkiszowemu.. Powoduje budowę odpowiedniego smaku , zapachu oraz konsystencji miękiszu . Najlepsze efekty otrzymuje się stosując jego dodatek 10% w stosunku do mąki żytniej lub od 2% w stosunku do mąki pszennej wraz z 2% drożdży prasowanych lub 1% drożdży suchych w formie nastawienia rozczynu na czas 3,5 godziny. Tylko naturalne zakwaszanie mąki powoduje dezaktywację znajdującego się w niej kwasu fitynowego , który uniemożliwia wchłanianie żelaza , magnezu , wapnia oraz cynku.

Chleb na samym zakwasie, bez drożdży ? - To mit. W każdym prawidłowo prowadzonym zakwasie samorzutnie namnażają się dzikie drożdże i to one powodują efekt spulchnienia miękiszu.

Dodatek do zakwasu drożdży piekarskich nie jest czymś złym ani szkodliwym.

Naprawdę warto nastawić zaczyn na 3,5 godziny w temp 24 stopni zawierający zakwas z drożdżami

piekarskimi , a uzyskamy wszystkie efekty w stopniu optymalnym. Taki zaczyn profesjonalnie nazywamy KWASO-PODMŁODĄ.

Skład:

mąka żytnia, kultury bakterii

Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż, może zawierać śladowe ilości soi oraz sezamu.

Data przydatności, kraj pochodzenia oraz numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.

E401

Specyficzne kody

ean13
5902721172347
Ocena 

Z tego zakwasu jestchleb jak u mamy!

Moja mama piekła chleb na zakawsie i też chciałem spróbować. Nie chce mi się czekać aż zakwas ukiśnie, a tu mam gotowy ? Chleb wychodzi ekstra, polecam

* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupem

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło