Nowy

ZAKWAS NATURALNY ŻYTNI SUSZONY 200g Powiększ

ZAKWAS NATURALNY ŻYTNI SUSZONY 200g



14,90 zł

100% naturalny zakwas żytni

Skład: mąka żytnia, kultury bakterii

Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż, może zawierać śladowe ilości soi oraz sezamu.

Data przydatności , kraj pochodzenia oraz numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Kraj pochodzenia: Niemcy

PRODUCENT :

NATURALNIE ZDROWE

Barbara Bućko

05-420 Józefów

ul Matejki 4

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1305/311
Tłuszcz: 1 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g
Węglowodany: 70,2 g w tym cukry: 2 g
Błonnik: 11 g
Białko: 7 g
Sól: 0,02 g

Zastosowanie : w odróżnieniu od większości dostępnych na rynku syntetycznych środków zakwaszających,nasz zakwas pochodzi z naturalnego procesu fermentacji mąki żytniej, w wyniku którego namnażają się odpowiednie szczepy bakterii a także co równie istotne zachowane są prawidłowe proporcje pomiędzy naturalnie powstającymi kwasami. Jest niezbędnym dodatkiem do pieczywa z udziałem mąki żytniej razowej oraz może być stosowany jako dodatek nadający aromat pieczywu pszennemu i orkiszowemu.. Powoduje budowę odpowiedniego smaku , zapachu oraz konsystencji miękiszu . Najlepsze efekty otrzymuje się stosując jego dodatek 10% w stosunku do mąki żytniej lub od 2% w stosunku do mąki pszennej wraz z 2% drożdży prasowanych lub 1% drożdży suchych w formie nastawienia rozczynu na czas 3,5 godziny.Tylko naturalne zakwaszanie mąki powoduje dezaktywację znajdującego się w niej kwasu fitynowego , który uniemożliwia wchłanianie żelaza , magnezu , wapnia oraz cynku.

Chleb na samym zakwasie, bez drożdży ? - To mit. W każdym prawidłowo prowadzonym zakwasie samorzutnie namnażają się dzikie drożdże i to one powodują efekt spulchnienia miękiszu. Dodatek do zakwasu drożdży piekarskich nie jest czymś złym ani szkodliwym. Naprawdę warto nastawić zaczyn na 3,5 godziny w temp 24 stopni zawierający zakwas z drożdżami piekarskimi , a uzyskamy wszystkie efekty w stopniu optymalnym. Taki zaczyn profesjonalnie nazywamy KWASO-PODMŁODĄ.

Napisz opinię

1 - liczba produktów w tej samej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do porównania