Tahini pasta sezamowa 500 g
Wartość odżywcza w 100 g produktu
-
Wartość energetyczna 2781 kJ / 672 kcal
-
Tłuszcz 59,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,66 g
-
Węglowodany 10 g
-
w tym cukry 0,2 g
-
Błonnik -
-
Białko 23,2 g
-
Sól 0,03 mg
Pasta tahini – ciekawy smak i zdrowa alternatywa
Pasta tahini to aromatyczna, wyjątkowo smaczna pasta sezamowa. Ziarna sezamu, z którego przygotowuje się tahini, zawierają duże ilości zdrowych tłuszczów.
Pasta sezamowa jest produkowane na bazie nasion sezamu i pasuje do bardzo wielu potraw i składników. Powstaje w wyniku ucierania, ugniatania lub mielenia ziaren i jest wyjątkowo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. W efekcie uzyskana jest pasta o oleistej konsystencji, chociaż dla uzyskania lepszego efektu podczas przyrządzania posiłku, warto niekiedy dodać do niej odrobinę oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno.
Jak jeść pastę sezamową? Pasta tahini na wiele sposobów
Jak wykorzystywać pastę tahini? Pasta sezamowa, o której mówimy, jest powszechnie stosowana w kuchniach Bliskiego Wschodu. Chociaż u nas w kraju pastę tahini kojarzy się głównie ze specjałami kuchni arabskiej, to jest ona często wykorzystywana również w potrawach chińskich, japońskich i koreańskich. Odmiany wykorzystywane na Dalekim Wschodzie różnią się jednak delikatnie smakiem. Ponieważ przygotowywane są z nieobranych nasion, w przeciwieństwie do arabskiego odpowiednika, charakteryzują się bardziej gorzkim smakiem i wyczuwalną goryczką.
Dzięki tahini możemy przygotować własny domowy hummus – to właśnie pasta sezamowa nadaje mu charakterystyczny smak, a także arabską potrawę baba ghanoush czy falafele. Pasta tahini świetnie sprawdza się także jako samodzielna przekąska, składnik sosów, dipów, a nawet słodkich wypieków, którym doda apetycznego sezamowego i lekko orzechowego aromatu.
Możesz nią posmarować naleśniki, gofry, połączyć z pełnoziarnistą kanapką lub na jej bazie przygotować oryginalny dip do warzyw i surowych owoców. Dodaj niewielką ilość do egzotycznej zupy, zagęść nią sos do mięsa lub gulasz z warzywami. Możesz pokusić się o stworzenie pasty, która po wymieszaniu z ryżem lub kaszą stworzy niepowtarzalny smakowo farsz czy nadzienie do papryki, cukinii lub pieczonych bakłażanów.
Najwyższej jakości pasta tahini bez sztucznych dodatków
Już wiesz, jak wykorzystywana jest pasta sezamowa tahini. Ta dostępna w Naturalnie Zdrowe to wyrób całkowicie naturalny, sporządzony z łuskanych, delikatnie podprażonych nasion sezamu. W jej składzie nie ma żadnych zbędnych dodatków, takich jak olej palmowy, substancje słodzące czy sztuczne aromaty. Wszystko to przy zachowaniu atrakcyjnej ceny. Jeśli więc szukasz urozmaicenia w swojej kuchni, koniecznie sprawdź nasz produkt. Pasta tahini wprowadzi do Twojej kuchni odrobinę orientalnych klimatów! Dostarcza wielu składników mineralnych oraz witamin. Dobroczynnie wpływa na skórę i oczy, poprawia kondycję włosów. To składnik, którego nie może zabraknąć w twoim domu!
Skład: pasta z ziaren sezamu 100% bez dodatków
Kraj pochodzenia: wyprodukowano w Polsce
Masa netto: 500 g
Informacja o alergenach: W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, soję, gorczycę, orzeszki ziemne, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte, w niskiej temperaturze. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Kraj pochodzenia znajduje się na etykiecie lub opakowaniu.
Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.