Masło klarowane GHEE NATURALNE 580g 700ml SOSTA
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 6 punktów lojalnościowych.
Masło klarowane ghee Sosta
Wartości odżywcze w 100 g
-
Wartość energetyczna 3693 kJ / 898 kcal
-
Tłuszcze 99,8 g w tym tłuszcze nasycone 65 g
-
Węglowodany 0,1 g w tym cukry 0,1 g
-
Białko 0 g
-
Sól 0 g
Masło klarowane zwane też masłem ghee jest niezwykłym i cenionym skarbem kuchni indyjskiej, które ma swoje korzenie sięgające starożytności. Ten najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy, powstaje poprzez gotowanie i oczyszczanie tradycyjnego masła, aby oddzielić tłuszcz od białka i mlecznej serwatki. Pozostały produkt to czysty, jasnożółty tłuszcz o wyjątkowo głębokim aromacie i smaku, który zdobywa coraz większą popularność na całym świecie.
Pochodzenia masła ghee
Początki masła klarowanego Ghee można odnaleźć w starożytnych indyjskich pismach religijnych i medycznych. To bogate w historię masło było cenione zarówno jako produkt spożywczy, jak i w tradycyjnej ajurwedycznej medycynie. Dziś masło klarowane ghee jest hołubione na całym świecie nie tylko przez kucharzy ceniących jego wyjątkowy smak. Również miłośnicy zdrowego trybu życia doceniają właściwości prozdrowotne masła ghee.
Pozyskiwanie masła klarowanego
Proces wytwarzania masła klarowanego wymaga czasu i cierpliwości. Tylko w taki sposób da się uzyskać produkt o najwyższej jakości. Masło klarowane wytwarzane jest z tradycyjnego masła, które podczas ogrzewania na wolnym ogniu, pozbawia się nadmiaru wody. Dodatkowo wytrącają się również białka mleka w postaci piany, która jest usuwana. W czasie takiej klaryfikacji uzyskuje się czysty i prawie niezawierający wody produkt. Proces ten daje charakterystyczny aromat i wyjątkowy smak, które wyróżniają ghee spośród innych tłuszczów.
Masło ghee - zalety
Bogaty smak i aromat - masło ghee cechuj delikatny i lekko orzechowy smak, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Można go dodawać do zup, czy ziemniaków, ale też smażyć na maśle ghee różne rzeczy. Nadaje się nawet jako dodatek do owoców. Szczególnie dobrze sprawdza się w daniach kuchni indyjskiej, ale również w potrawach bliskowschodnich i arabskich.
Bardzo wysoki punkt dymienia - dużą zaletą masła ghee jest jego bardzo wysoki punkt dymienia wynoszący około 250 stopni. To znacznie więcej niż jakiekolwiek masło, czy olej roślinny. Takie właściwości masła ghee pozwalają na smażenie, pieczenie i duszenie w wysokich temperaturach bez obaw o wydzielanie się szkodliwych toksyn.
Długa zdatność do spożycia - dzięki bardzo niskiej zawartości wody i innych zanieczyszczeń, masło klarowane ghee bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Masło nie jełczeje i nie utlenia się i można je spożywać przez wiele miesięcy. Przechowywane w lodówce może nadal nadawać się do użycia nawet po kilkunastu roku czasu.
Wysoka wydajność - masło ghee jest bardzo wydajne, a dzięki temu jego zakup bardziej się opłaca. Masłem klarowanym możemy zastąpić tradycyjny olej w proporcjach 1:4, czyli łyżkę masła klarowanego można użyć zamiast nawet 4 łyżek oleju (np. olej kokosowy).
Odpowiednie na alergie - masło ghee jest naturalnie bezglutenowe, a przez wyjątkowy proces pozyskiwania nie posiada w sobie również kazeiny i laktozy. Nadaje się zatem dla osób na diecie bezmlecznej.
Liczne właściwości prozdrowotne - stosowanie ghee w ajurwedzie to nie przypadek. Klarowane masło ma wiele zalet prozdrowotnych. Wg indyjskiej medycyny naturalnej spożywanie ghee może działać przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, a obecne w ghee kwasy tłuszczowe mogą wpływać na obniżenie poziom cholesterolu i zwiększają wchłanialność witamin znajdujących się w pożywieniu. Część lekarzy uważa również, że ghee może wspomagać trawienie i metabolizm.
Masło klarowane to nie tylko produkt spożywczy, ale również kulturowy skarb, który odzwierciedla dziedzictwo kuchni indyjskiej. Jego proces wytwarzania, głęboki aromat i zalety zdrowotne sprawiają, że w kuchni masło klarowane jest niezastąpione. Dodaj odrobinę ghee do swoich ulubionych potraw i doświadcz wyjątkowego smaku, który podbije Twoje kubki smakowe i ożywi Twoje zmysły.
Skład:
masło klarowane ghee 100%
Kraj pochodzenia:
Polska
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Sosta Sp. z o.o.
Dystrybucja: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.