Czytaj Na Blogu
Płatki drożdżowe - właściwości i zastosowanie
Płatki drożdżowe wielu osobom mogą kojarzyć się ze składnikiem niezbędnym do wyrobu pieczywa czy chociażby piwa. Nic...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Wartość energetyczna 1434 kJ / 342 kcal
Tłuszcz 6,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
Węglowodany 32 g w tym cukry 3,0 g
Białko 28 g
Sól 1,0 g
Szukasz nowych smaków? A może jesteś na diecie wegańskiej i zatęskniłeś za serami? W obu tych przypadkach warto sięgnąć po nasze płatki drożdżowe nieaktywne, które zaskoczą Cię nie tylko wybornym smakiem, lecz także uniwersalnością oraz swoimi prozdrowotnymi zastosowaniami!
Drożdże to znany dodatek do wypieków, jednak w surowej formie ich jedzenie może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Czym zatem są płatki drożdżowe? Można powiedzieć, że są to drożdże, które nie fermentują. Dzięki temu nadają się do bezpośredniego spożycia bez obaw o późniejsze dolegliwości żołądkowe. Są bogate w witaminy z grupy B, dodają nam siły i sprawiają, że przygotowywane potrawy wyrastają w ekspresowym tempie. Dlatego właśnie w celach innych niż piekarnicze warto spróbować płatków drożdżowych, które mogą być spożywane bez ryzyka wystąpienia niechcianych konsekwencji. Płatki drożdżowe pod względem koloru i konsystencji przypominają tartą bułkę chociaż płatki mogą być większe i nadawać pewnej „puszystości”.
Przejdź do następnych akapitów:
Zastanawiasz się jak smakują płatki drożdżowe? Mają one ciekawy, orzechowo - serowy posmak, który sprawia, że doskonale komponują się z wieloma różnymi potrawami, a także z powodzeniem zastępują ser typu parmezan w kuchni wegańskiej. Docenią je także osoby cierpiące na nietolerancję laktozy oraz ci, którzy chcą nieco odchudzić popularne przepisy. Co ciekawe, smak drożdży nieaktywnych najczęściej łączy się ze smakiem umami, czyli tego, który najczęściej wiązany jest z posmakiem potraw mięsnych.
Płatki drożdżowe są doskonałym dodatkiem w każdej kuchni i sprawdzą się w wielu scenariuszach. Mogą służyć jako posypka do sałatek, dodatek do panierki, sosów, a nawet kanapek czy tostów! Sprawdzą się jako składnik porannego musli po dodaniu do siebie jogurtu, otrębów owsianych, bakalii i płatków drożdżowych nieaktywnych otrzymamy pełnowartościowy posiłek świetnie napędzający trawienie na cały dzień, Znakomicie zagęszczają i podkreślają także smak większości zup i makaronów – już 1-2 łyżki dają spektakularne efekty. Polecane jako dodatek wzbogacający smak zapiekanek makaronowych, warzywnych czy mięsnych. Ze względu na serowy posmak, z połączenia z nerkowcami tworzy się "wegański parmezan".
Co więcej, drożdże nieaktywne mogą być spożywane zarówno na zimno i ciepło, smakują wybornie bez względu na temperaturę podawania, a ich cena jest bardzo korzystna. Ważną informacją jest również to, że te płatki mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby nie tolerujące laktozy. Płatki to też zdrowsza alternatywa soli.
Zdecyduj się na drożdżowe płatki – wartości odżywcze i oryginalny aromat to ich najlepsza wizytówka. Smak to jednak nie wszystko. Płatki drożdżowe bywają także nazywane drożdżami odżywczymi ze względu na to, że są bardzo pożywne! Są cennym źródłem łatwo przyswajalnego i wysokiej jakości białka, w płatkach drożdżowych zawarte jest mnóstwo witamin z grupy B, które odpowiadają za stan skóry i kości, a także za pracę układu nerwowego. Prócz tego w płatkach znajdziemy także pierwiastki śladowe, takie jak cynk, selen, mangan i molibden. Te pierwiastki odpowiadają za prawidłową regulację genów, metabolizmu i układu odpornościowego. Są też bogate w składniki mineralne takie jak potas, wapń, chrom i magnez. Dla kobiet w ciąży istotną informacją jest też to że sa bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka w okresie płodowym.
Do najważniejszych właściwości płatków drożdżowych zaliczyć można poprawienie trawienia – duża zawartość błonnika wpływa pozytywnie na procesy trawienne w organizmie, a utrzymanie naturalnej flory jelitowej ma też bezpośredni wpływ na kondycję naszego systemu odpornościowego. Płatki zbożowe są też dobrym wsparciem przy problemach z biegunkami i brakach apetytu. Dodatkowo drożdże nieaktywne poprawiają kondycję skóry i włosów – duża zawartość witamin z grupy B oraz D polepsza stan skóry oraz wzmacnia włosy i paznokcie. Pozwala również na skuteczną walkę z trądzikiem i przebarwieniami. Zawartość soli w produkcie wynika tylko z obecności naturalnie występującego sodu.
Osoby będące na diecie wegetariańskiej docenią wysoką zawartość białka w płatkach drożdżowych. Pozwala to na uzupełnienie niedoborów protein wynikających z braku w diecie produktów pochodzenia zwierzęcego.
Właściwości tego zbyt rzadko wykorzystywanego produktu docenią także sportowcy, osoby pracujące fizycznie, a także wszyscy Ci, którzy wybierają ciekawe, nietypowe połączenia smakowe.
Jak widzisz, drożdże nieaktywne to kolejny dowód na to, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być monotonne i bez smaku. Oryginalny smak docenią nawet zatwardziali mięsożercy. Płatków drożdżowych nieaktywnych najlepiej szukać w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością, takich jak Naturalnie Zdrowe.
Skład: płatki drożdżowe nieaktywne 100%
Kraj pochodzenia: Francja, Estonia
Masa netto: 250 g
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Specyficzne kody
Idealne do sałatek
Najlepiej sprawdza się chyba w sałatkach chociaż i do makaronów rewelacja. Dzieci lubią więc OK :)
Płatki drożdżowe wielu osobom mogą kojarzyć się ze składnikiem niezbędnym do wyrobu pieczywa czy chociażby piwa. Nic...