Chrupki drożdżowe Crisp yeast
Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 12,80 zł
Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 12,80 zł
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Słowo “chrupki” nie kojarzy się ze zdrową żywnością. Najczęściej jest to niskiej jakości przekąska, której skład zdecydowanie zniechęca do spożywania, a już na pewno nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Co innego, gdy mówimy o chrupkach drożdżowych. W tym przypadku mamy bowiem do czynienia z dodatkiem do diety, który nie tylko jest bogatym źródłem białka i błonnika, ale również dostarcza do organizmu pokaźną porcję witamin z grupy B. I jest przy tym po prostu smaczny.
Czym dokładnie są chrupki drożdżowe? Ich skład to w zdecydowanej większości popularne nieaktywne płatki drożdżowe, które są doskonale znane miłośnikom diet wegańskich i wegetariańskich jako odżywcza posypka o smaku orzechowo-serowym. Istotny jest również proces ekstruzji, podczas którego powstają chrupki. Dzięki wykorzystaniu wysokiego ciśnienia i temperatury możliwe jest lepsze wykorzystanie surowca, ale co istotniejsze, wydłużeniu ulega również termin, w jakim produkt nadaje się do spożycia. Lepsze zabezpieczenie produktu sprawia, że metoda ta często wykorzystywana jest przy produkcji żywności turystycznej i dla wojska. Przy okazji udaje się również polepszyć przyswajalność składników pokarmowych.
Wysoka zawartość protein i błonnika oraz lepsza wchłanialność to nie jedyne zalety chrupków drożdżowych. Dużym plusem jest również ich wszechstronność. Możemy wykorzystać je zarówno do dań śniadaniowych typu owsianki i musli, a także do kanapek jako element past i pasztetów. Również różnego rodzaju sałatki mogą być wzbogacone o chrupki drożdżowe. Można ich użyć również jako samodzielnej przekąski albo jako dodatku do zup takich jak np. krem z dyni.
Chrupki drożdżowe podobnie jak płatki drożdżowe to bogactwo białka, błonnika, pierwiastków i witamin. Wśród nich, najwięcej jest tych z grupy B odpowiadających między innymi za kondycję skóry i kości, ale też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Na uwagę zasługuje również obecność rzadko występujących pierwiastków śladowych takich jak cynk, selen, mangan i molibden. Są one odpowiedzialne za budowanie odporności organizmu, ale również za regulację tempa metabolizmu. Warto też pamiętać, że chrupki drożdżowe są naturalnym prebiotykiem, który wpływa korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej.
Skład: drożdże suszone nieaktywne, mąka ryżowa, substancja wiążąca: węglan wapnia, emulgator: lecytyna ze słonecznika
Kraj pochodzenia: Polska
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Specyficzne kody
Polecam
Jak ktoś robi sobie domowe musli to spokojnie może dodać takich chrupek. Do zup też pasują, jakieś kremy np. z dyni. Lepiej takie niż jakieś ptysie ze sklepu napchane chemią.