MORELE SUSZONE CIEMNE NIESIARKOWANE

  • -4,00 zł
morele suszone niesiarkowane

MORELE SUSZONE CIEMNE NIESIARKOWANE

Bezpłatna dostawa już od 199zł

18,60 zł
14,60 zł Zniżka 4,00 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 1260 kJ / 301 kcal

  • Tłuszcz 1,2 g (w tym kwasy tłuszczowe omega-6 0,074g)

  • Białka 5,4 g

  • Węglowodany 72,2 g

  • Woda 17,6 g

  • Sól 0 g

Suszone morele to smaczne bakalie, bogate w witaminy i minerały. To popularna i chętnie wybierana pożywna przekąska. Włączenie ich codziennej diety sprawi, że potrawy staną się smaczniejsze, bardziej urozmaicone oraz zdrowsze. Spożywaj naturalne morele suszone niesiarkowane, jeśli jesteś anemikiem, masz problemy z układem trawiennym albo uprawiasz sport.

Suszone morele - właściwości odżywcze i zastosowanie

Morele w trakcie suszenia nie tracą swojego niepowtarzalnego smaku oraz długo zachowują świeżość, właściwości zdrowotne oraz tak ważne wartości odżywcze. Wprawdzie zawierają stosunkowo dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów i przez to są dość kaloryczne, ale nie można im odmówić również wielu walorów. Podobnie jak owoce przed obróbką, zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin i minerałów, a także są bardzo bogatym źródłem błonnika. Morele suszone w słońcu są bogatym źródłem witamin A i C, więc by uniknąć infekcji, warto jeść te owoce w okresie jesienno-zimowym. Witamina C chroni organizm przed chorobami. Witamina A zawarta w morelach suszonych wzmacnia układ odpornościowy, poprawia jakość wzroku oraz zapobiega tworzeniu komórek nowotworowych. Dba o jędrność, blask i nawilżenie skóry. Suszone morele przeciwdziałają tworzeniu komórek rakowych. Mogą nawet pomóc osobom, które chcą zatrzymać procesy starzenia się skóry lub mają problem z cerą trądzikową. Morele suszone to bowiem przekąska bogata w beta karoten.

Zawierają witaminę E i PP (niacyna) oraz witaminy z grupy B. Są źródłem cennych mikroelementów: żelaza, potasu, manganu, miedzi, boru. Obfitują w naturalny beta-karoten, odpowiadający za kondycję skóry, więc dzięki nim możemy wspomóc proces leczenia trądziku.

Suszone morele dodatkowo są bogate w przeciwutleniacze i mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu w znacznie mniejszym stopniu wpływają na poziom insuliny w porównaniu z typowymi słodyczami. Dlatego z małych ilościach mogą być wprowadzone w umiarkowanych ilościach do jadłospisu przez osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością (w przeciwieństwie do innych suszonych owoców np. takich jak suszone banany czy winogrona).

Suszone owoce moreli - bogate źródło błonnika

Suszone morele posiadają dużo błonnika i co istotne - mają go więcej niż surowe owoce. Oczywiście jak w innych suszonych owocach, tak i tu duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit oraz pomaga likwidować zaparcia. Zbyt duża ilość tej substancji może mieć jednak skutek przeczyszczający - warto o tym pamiętać. Suszone morele są również bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witamin A, B2, E i C. Dostawa 100 g moreli suszonych do naszego żołądka to ogromna wartość odżywcza dla organizmu: 55 mg wapnia, 32 mg magnezu, 1162 mg fosforu.

Świeże owoce a suszone morele

Świeże owoce moreli są prawdziwym skarbem natury, bogatym w smak i korzyści zdrowotne. Ich soczyste miąższ jest niezwykle aromatyczny i słodki, co sprawia, że są wyjątkowym przysmakiem. Owoce moreli są źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, beta-karoten, potas, błonnik i przeciwutleniacze.

Świeże owoce można spożywać samodzielnie jako zdrową przekąskę, dodawać do świeżych sałatek, koktajli lub używać jako składnik deserów, galaretek i kompotów. Ich wyjątkowy smak i konsystencja dodadzą świeżości i słodyczy różnym potrawom.

Jednak sezon na świeże morele jest stosunkowo krótki, dlatego warto skorzystać z opcji suszonych moreli. Dzięki temu możliwe będzie ich regularne spożywanie, wprowadzenie jako zdrowa przekąska (kilka suszonych moreli dziennie) przez cały rok. Warto pamiętać, iż owoce suszone (morele jak i większość owoców) nie tracą swoich walorów. Wartości odżywcze pozostają na niemal niezmienionym poziomie.

Ile dziennie można zjeść suszonych moreli?

Prawda jest taka, że morele, tak samo jak reszta suszonych owoców, zawierają dużo kalorii i nie powinny być spożywane w dużych ilościach. Kilka sztuk dziennie („garść”) suszonych moreli to optymalna ilość. Trzeba pamiętać, że niestety trudno jest kontrolować spożywane ilości suszonych owoców, bo bakalie takie jak suszone morele traktujemy jako przekąski i często tracimy rachubę, jedząc je np. podczas oglądania telewizji. Nie zmienia to jednak faktu, że morele są chyba drugimi najbardziej popularnymi (po rodzynkach) suszonymi owocami i warto wiedzieć, w czym bywają pomocne.

Jak można wykorzystać morele suszone niesiarkowane?

Morele suszone niesiarkowane to pyszne bakalie, bogate źródło błonnika, więc warto spożywać je regularnie, jeśli cena zdrowia jest dla Ciebie na wagę złota. Jedz je samodzielnie, wymieszaj z orzechami w celu stworzenia własnej mieszanki studenckiej (np. pokrojone suszone morele, płatki owsiane, orzechy włoskie i jogurt naturalny) lub dodawaj do posiłków, by wzbogacić smak (świetnie smakuje kurczak nadziewany suszonymi morelami czy wieprzowina).

Zabierz je do plecaka na wędrówkę górską oraz do torby na siłownię - jedzone po kilka sztuk, błyskawicznie zregenerują utratę sił, zaspokoją pierwszy głód i zadziałają jak świeża dostawa dużej ilości super energii. Na śniadanie - posiekaj je i dodaj do jogurtu, porannej owsianki lub płatków kukurydzianych. Doskonale sprawdzą się jako składnik domowej granoli oraz muesli. Dosypanie suszonych moreli nie tylko poprawi walory smakowe tego dania, ale także wzbogaci je o kolejne wartości odżywcze. Zblendowane, rozsmaruj na pieczywie - to super alternatywa dla konfitury z owoców.

Doskonały dodatek do domowych ciast i deserów, a także wypieków chlebowych. Świetnie komponują się z mięsem. Suszone morele mogą lądować w środku lub jako dekoracja serników, tart czy galaretek. Pokrojone suszone owoce wsyp do zielonej sałaty z fetą i migdałami. Składniki polej dużą ilością sosu balsamicznego. Szukaj inspiracji i opinii kulinarnych, by w atrakcyjny sposób dostarczyć wartości odżywczych dla organizmu.

Według opinii dietetyków - to zdrowa przekąska - doskonały zamiennik chipsów, paluszków i krakersów. To idealna przekąska dla każdego, bogata w składniki odżywcze. Włóż ten produkt do koszyka zakupowego przez każdą imprezą, a zaskoczysz znajomych Twoim fit podejściem do życia! 1kg pożywnego smakołyku (moreli suszonych) wystarczy, by obdzielić wszystkich!

Suszone morele bez siarki - dla kogo są?

Morele suszone poleca się osobom:

  • Aktywnym fizycznie i które regularnie uprawiają sport
  • Chorującym na osteoporozę, chcącym wzmocnić kości
  • Z cerą trądzikową
  • Dbającym o wygląd skóry i ogólny stan zdrowia
  • Fanom zdrowych przekąsek
  • Kobietom w okresie menopauzy

Odchudzanie - czy unikać moreli suszonych?

Suszonych moreli nie poleca się osobom, które próbują schudnąć. Możesz jeść suszone morele, jednak nie przekraczaj ilości 10 sztuk dziennie. Są bowiem bardzo kaloryczne. Jeśli jesteś na diecie od niedawna i rezygnacja ze smakołyków jest dla Ciebie prawdziwym wyzwaniem, te słodkie owoce pomogą Ci przezwyciężyć chęć na słodycze. Jednak ich spożywanie w nadmiernej ilości może przyczynić się do braków efektów.

Co to znaczy, że morela jest siarkowana?

Suszone morele z supermarketów najczęściej są intensywnie pomarańczowe i... siarkowane. Dwutlenek siarki gwarantuje im atrakcyjny wygląd, więc często trafiają do koszyka z zakupami. U wrażliwych osób może powodować bóle głowy i duże nudności. Ciemnopomarańczowa morela suszona to produkt, który na pierwszy rzut oka wygląda mniej korzystnie. Produkt nie zawiera sztucznych konserwantów, bo do konserwacji owoców używa się naturalnych i nieszkodliwych dla człowieka metod. Cena takiego produktu jest wyższa. Zawsze czytaj etykiety i opis - informacje znajdziesz na odwrocie opakowania. Pamiętaj! Najlepsze owoce suszone (morele czy każdy inny owoc) nie muszą wyglądać atrakcyjnie. Jak więc wybrać najlepsze owoce suszone? Przede wszystkim sprawdź skład!

Sklep internetowy ze zdrową żywnością Naturalnie Zdrowe oferuje wysokiej jakości suszone owoce, w tym suszone morele niesiarkowane 1 kg. Oferujemy tylko świeże produkty. Przeczytaj opinie Klientów, których zachwyca jakość i cena naszych produktów. Przy składaniu zamówienia w naszym sklepie skorzystaj z dostawy lub odbioru własnego produktów.

Uwaga!

Morele są suszone naturalnie i mogą posiadać przebarwienia, co jest zjawiskiem naturalnym i niewpływającym na jakość produktu. Reklamacje z tego tytułu nie będą uwzględniane.

Skład: niesiarkowane morele suszone 100%, bez dodatku konserwantów

Kraj pochodzenia: Turcja

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, orzechy.

Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii dostawy towaru znajdują się na opakowaniu produktów. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Producent: Barbara Bućko Naturalnie Zdrowe

E159

Specyficzne kody

ean13
5904730501897

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło