WIÓRKI KOKOSOWE NATURALNIE ZDROWE

wiórki kokosowe

WIÓRKI KOKOSOWE NATURALNIE ZDROWE

Bezpłatna dostawa już od 199zł

12,09 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Wiórki kokosowe

Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 2776 kJ / 674 kcal

  • Tłuszcz 65 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 57 g

  • Węglowodany 7,4 g w tym cukry 7,4 g

  • Białko 6,9 g

  • Sól 0,09 g

Wiórki z miąższu kokosa – egzotyczna klasyka

Kokos jest chyba jednym z najbardziej rozpoznawalnych orzechów. Kiedy myślimy o kokosie, na myśl przychodzą rajskie wyspy oraz palmy kokosowe, na których rośnie owoc. Duży, ciężki, otoczony twardą, włochatą skorupą – trudno pomylić kokosa z czymkolwiek innym. Zresztą palma kokosowa i jej dojrzałe owoce to nie tylko miąższ, ale również pyszne mleko, a nawet z włókna skorupy, które wykorzystuje się chociażby w terrarystyce. Warto wspomnieć, że owe włókna posiadają właściwości antybakteryjne, dlatego też wykorzystuje się je m.in. w produkcji wycieraczek do butów. Jednak najczęściej w życiu codziennym spotkać się można z wiórkami kokosowymi. 

Wiórki kokosowe pozyskuje się ze startego miąższu orzecha kokosowego - owocu pochodzącego z palmy kokosowej. Proces pozyskania wiórków kokosowych polega na wysuszeniu, a następnie starciu miąższu wydłubanego ze środka orzecha. Starty miąższ kokosa jest składnikiem tak wielu wypieków, że niejednemu zdążył już nieco spowszednieć. Warto jednak docenić wiórki kokosowe na nowo! Wiórki kokosowe stanowią bowiem wartościowe źródło tłuszczy, witamin, żelaza i błonnika. Z pewnością przypadną więc do gustu osobom, które dbają o sylwetkę. Warto wspomnieć o tym, że badania wykazały, iż tłuszcze zawarte w orzechach kokosowych posiadają właściwości immunologiczne zbliżone do mleka matki. Pomaga to w budowaniu odporności, a dodatkowo wapń zawarty w wiórkach wzmacnia kości. Ich właściwości odżywcze są więc niezrównane. Wysoka zawartość białka sprawia, że miąższ kokosowy to idealna alternatywa dla osób niejedzących mięsa.

Wiórki z orzecha kokosowego - co można z nich zrobić?

Ze względu na miejsce pozyskiwania (Azja południowa i południowo-wschodnia) orzech kokosowy jest integralną częścią wielu kuchni azjatyckich. Wiórki kokosowe i mleczko można tam spotkać w wielu formach i daniach zarówno słodkich, jak i wytrawnych. W naszym kraju wiórki kokosowe, kojarzą się raczej z deserami, czy ogólnie słodkościami, ale wykorzystać je można również na wiele różnych sposobów.

Znajdziemy je w tortach, ciastkach, batonikach, czy jako dodatek do lodów. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań wytrawnych jako np. zdrowszy zamiennik tradycyjnej panierki do drobiu czy ryb. Wiórki można też dodawać do domowego musli i owsianki. Ciekawym pomysłem jest też mieszanie odrobiny wiórków kokosowych z masłem orzechowym. Wiórków kokosowych użyjesz także do wytworzenia domowego masła kokosowego.

Wiórki użyjesz także do stworzenia domowego mleka kokosowego, mąki lub kremu z kokosa. Jak zrobić mleko kokosowe? Wiórki kokosowe musisz dodać do blendera wraz z dodatkiem wody i miksować do momentu osiągnięcia przez wywar temperatury 65 stopni. W przypadku niektórych urządzeń nie będzie to możliwe do osiągnięcia i trzeba będzie podgrzać całość na kuchence. W ten sposób uzyskasz domowe mleko kokosowe. Produkty kokosowe to naprawdę świetne wartości odżywcze, które zawsze warto uwzględnić w swojej diecie.

Co musisz wiedzieć o wiórkach kokosowych?

Po sprawdzeniu wartości energetycznej produktu może Ci się nasunąć pytanie – czy wiórki kokosowe są zdrowe? Otóż ich wysoka kaloryczność wynika z dużej zawartości MCT – trójglicerydów stanowiących średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które poprawiają przemianę materii. Wiórki kokosowe zawierają więc zdrowe, nasycone kwasy tłuszczowe. Wiórki z kokosa są również doskonałym źródłem minerałów i zawierają błonnik pokarmowy. Warto wspomnieć, że to także dobre źródło białka, które doskonale zastępuje produkty zawierające gluten. To jednak nie wszystko.

Tłuszcze roślinne są również szybciej spalane niż tłuszcze zwierzęce i nakręcają metabolizm, co powinno zainteresować osoby aktywnie fizycznie i dbające o smukłą sylwetkę. Prócz tego tłuszcze zawarte w wiórkach kokosowych coraz częściej wymieniane są jako dające realną poprawę w przypadku chorób układu nerwowego: Alzheimera, Parkinsona i padaczki lekoopornej. Pomagają one także w przypadku chorób serca. Stąd też obecność kokosa pod różnymi postaciami w dietach ketogenicznych. Kokosowe wiórki są również źródłem błonnika, który wykazuje korzystne działanie przeciwko cukrzycy i przyspiesza proces przemiany materii, co potencjalnie ułatwia chudnięcie.

Wiórki kokosowe - źródło wielu witamin!

Prócz tłuszczy, wiórki kokosowe to także witaminy B, C i E oraz pierwiastki: potas, magnez, wapń, cynk, fosfor i sód. Taki zestaw sprawia, że wiórki kokosowe nie tylko podnoszą odporność organizmu, ale też poprawiają kondycję cery i obniżają poziom złego cholesterolu LDL i przyczyniają się do wzmocnienia kości.

Jeśli dodamy do tego porcję błonnika, który poprawia perystaltykę i zapewnia uczucie sytości oraz reguluje cykl wypróżnień (co jest korzystne w przypadku problemów trawiennych), to możemy powiedzieć, że zalety orzecha kokosowego znacznie przewyższają jego wady, takie jak wysoka kaloryczność. Wartość zdrowotna produktów kokosowych - przede wszystkim wiórków kokosowych - jest nie do przecenienia!

Czy warto jeść wiórki kokosowe?

Oczywiście, że tak! Wiórki kokosowe oprócz swoich właściwości zdrowotnych stanowią także świetny dodatek do wielu innych produktów spożywczych. Kokos należy do klasyki kuchni daleko wschodniej i świetnie uzupełnia dania kuchni takich jak tajska i nepalska. Wiórki sprawdzą się idealnie jako dodatek zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów - będą stanowić świetne uzupełnienie wypieku ciast, ciasteczek czy innych produktów wymagających pieczenia.

Jeśli użyjesz wiórków kokosowych do produkcji słodkich wypieków, na pewno się nie zawiedziesz! Posiadając w swojej kuchni zarówno wiórki kokosowe, jak i olej kokosowy, możesz znacznie wpłynąć na zdrowie swojego organizmu.

Wiórki kokosowe – idealny dodatek!

Wprawdzie wiórki kokosowe ze względu na dużą zawartość tłuszczy są mocno kaloryczne, to należy pamiętać, że przeważnie spożywamy ich bardzo mało i wtedy nadmiar kalorii nie ma większego znaczenia. Oczywiście nie należy przesadzać i zachowywać umiar, szczególnie osoby zmagające się z nadwagą. Poza tym warto zwracać uwagę na skład i wybierać wiórki bez zbędnych dodatków – dokładnie takie, jak w ofercie Naturalnie Zdrowe.

Wiórki kokosowe - gdzie kupić?

Wiórki kokosowe w ostatnich latach stały się naprawdę popularnym produktem. Kupić je możesz zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w miejscach, gdzie robisz codzienne zakupy, takich jak sklepy spożywcze i supermarkety. Wiórki kokosowe zawsze warto kupować w miejscach, które darzysz zaufaniem - jednym z nich powinien być sklep Naturalne Zdrowie, z ofertą wiórków kokosowych najwyższej jakości, jedynie od sprawdzonych dostawców!

Skład:

wiórki kokosowe 100% bez dodatków

Kraj pochodzenia:

Indonezja, Sri Lanka

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające gluten, soję, sezamu, wszelkie orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E242

Specyficzne kody

ean13
5902721170671

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło