Mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego białego
Jeżeli starasz się ograniczać ilość spożywanego glutenu lub wręcz całkowicie z niego rezygnujesz, z pomocą przyjdzie Ci mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego białego. To wygodny sposób na to, by chleb biały wciąż gościł na Twoim stole, ale w wersji zdrowszej oraz pozbawionej glutenu. Wystarczy kilka chwil, a Twój dom będzie pachniał pysznym, świeżym pieczywem!
Pieczywo bezglutenowe – dobry wybór na śniadanie i kolację
Chleb bezglutenowy biały to uniwersalny produkt spożywczy, który znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Pieczywo bezglutenowe doskonale nadaje się na śniadanie, kolację czy jako dodatek do zup. A co ważne, dostarczy Twojemu organizmowi niezbędnej energii.
Pieczywo bezglutenowe – wartości odżywcze
Ten biały chleb bezglutenowy łączy w sobie wszystkie zalety mąki ryżowej, tapioki i jaglanej. Zawiera więcej składników mineralnych i substancji odżywczych niż zwykły chleb z mocno oczyszczonej mąki pszenicznej. Jest ponadto odpowiedni dla osób chorych na celiakię.
Skład:
Skład: mąka ryżowa, skrobia modyfikowana tapiokowa, mąka z prosa,
cukier, sól, mielona łuska babki płesznik, hydroksypropylometyloceluloza,
drożdże, monodiglicerydy kwasów tłuszczowych.
Informacje dodatkowe:
Mieszanka do wypieku w automatach oraz piekarnikach.
Masa netto: 500g
Sposób przygotowania:
- Przygotuj foremkę do chleba, natłuść
- Suchą mieszankę przesyp do wysokiej miski.
- Ciągle mieszając dodaj do masy 3 łyżki oleju, 415ml wody i 2 łyżeczki octu.
- Ciasto dokładnie wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostaw w misce na 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyrabiaj ponownie przez 2 minuty.
- Przełóż masę do przygotowanej formy. Przykryj całość ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej piekarnik do 200oC z funkcją termoobiegu, wstaw foremkę i piecz chleb przez 20 minut
- Zwiększ temperaturę do 225-230 i piecz kolejne 7 minut. Następnie wyłącz piekarnik i studź chleb w foremce przez 5 minut.
- Wyjmij chleb z foremki i studź przez 15 minut aby odparował.
Wypiekając w automacie dodaj składniki jak w pkt 1-3 i ustaw program podstawowy.
Wspomagaj proces mieszania drewnianą łopatką tak aby ciasto było jednolicie wymieszane.
Produkt bezglutenowy wolny od alergenów.
Produkcja w warunkach gluten free. Numer certyfikatu: PL-026-009.
Tabela wartości odżywczych w 100 g produktu: |
Wartość energetyczna |
1398 kJ / 330 kcal |
Tłuszcz: |
0,8 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
0,4 g |
Węglowodany: |
72 g |
- cukry |
3,0 g |
Błonnik |
8 g |
Białko |
4,3 g |
Sól |
0,61 g |
DYSTRYBUCJA: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4