Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

AGAR 200 g Powiększ

AGAR 200 g


Bezpłatna dostawa już od 249 zł!

26,90 zł

Co to jest agar i dlaczego warto zwrócić na niego uwagę? Agar spożywczy, inaczej agar agar lub agar-agar, to naturalna substancja żelująca pochodzenia roślinnego, która ze względu na swoje właściwości zyskuje coraz większe zainteresowanie. Przede wszystkim jest to doskonały zamiennik żelatyny w kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej, ponieważ pozyskuje się ją ze ścianek czerwonej algi morskiej znanej jako krasnorost. Poza tym jest nie tylko idealną alternatywą dla żelatyny, lecz również przewyższa ją pod względem właściwości żelujących – zastyga w wyższej niż żelatyna temperaturze więc nawet w lato i gorące dni sporządzone z agarem galaretki powinny zachować swój stan.

Agar – właściwości i zastosowanie

Agar ma dwie ważne cechy – jest bardzo skuteczny, a przy tym zawiera cenne wartości odżywcze. Jak już wspomnieliśmy, agar jest mocniejszy, niż żelatyna, a dokładniej działa aż pięć razy silniej. Oznacza to, że jest też bardziej wydajny. Z jego pomocą przyrządzimy wiele tradycyjnych deserów i potraw. Agar jest poza tym bezwonny oraz przeźroczysty. Najczęściej występuje w formie transparentnego proszku.

Co więcej, agar jest także wyjątkowo wygodny w użyciu, ponieważ, w przeciwieństwie do żelatyny, zastyga w temperaturze pokojowej. Dzięki tej właściwości nie trzeba przechowywać go w lodówce.

Agar prócz właściwości żelujących zawiera w sobie również kilka pierwiastków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to między innymi magnez, żelazo, wapń, mangan, sód i cynk. W jego składzie znajdziemy też kwasy omega 3, a nawet kwas foliowy. Chociaż w żywności przetworzonej obecność agaru można stwierdzić po obecności E406 w składzie, to jest on całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Poza tym agar to także błonnik dzięki czemu nie tylko zwiększa poczucie sytości, ale także usprawnia pracę jelit i wpływa na lepsze trawienie. Bardzo rzadko, ale może się zdarzyć, że przy większej spożytej ilości może dawać lekko przeczyszczające efekty. Ciekawostką jest również fakt, że agar może być też nakładany na stawy w celu złagodzenia stanów zapalnych.

Agar – cena

Pomimo swoich licznych zalet agar wciąż jest stosunkowo trudny do znalezienia w sprzedaży regularnej. Chociaż głównie stosowany jest przez zwolenników diet wegetariańskich to zdobywa coraz większą popularność także w szerszym gronie. Gdzie można kupić ten zamiennik żelatyny? Na przykład w Naturalnie Zdrowe! Nasz sklep internetowy ma w swojej ofercie najwyższej jakości agar, który z powodzeniem zastąpi w Twojej kuchni żelatynę. Z naszym agarem gotowanie stanie się znacznie szybsze i prostsze. Dodatkowo wysoka wydajność w połączeniu z niską ceną za 1 kg sprawi, że taka ilość starczy na dłużej. Zapraszamy na zakupy!

Kraj pochodzenia: Hiszpania
 
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli)
Wartość energetyczna720kJ / 172 kcal
Tłuszcz0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,014 g
Węglowodany0,4 g
w tym cukry0 g
Błonnik86 g
Białko0,1 g
Sól0,01 g

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

Oceń 
2020-05-26

Zastosowanie agaru

Agar Naturalnie Zdrowe to niezbędny produkt w mojej kuchni. Używam go do zagęszczenia sosów i dżemów zamiast żelatyny. Polecam serdecznie!

    Napisz swoją opinię!

    Napisz opinię

    30 - liczba produktów w tej samej kategorii

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Produkt dodany do porównania