Chili grys papryka ostra

papryka chili grys

Chili grys papryka ostra

Bezpłatna dostawa już od 199zł

7,60 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Chili - jak ostra jest przyprawa?

Chili to chyba najbardziej znana ostra papryczka na świecie. Już samo słowo chili w nazwie wielu produktów pozwala stwierdzić, że będziemy mieć do czynienia z wyrazistym i palącym smakiem. W rzeczywistości jednak strach ma wielkie oczy, a papryczka chilli pozycjonuje się gdzieś pośrodku tabeli. Wydaje się idealnym kompromisem pomiędzy ostrością i przystępnością - jest na pewno bardziej ostra niż równie popularne jalapeno, ale też “oczko” niżej niż chociażby papryka cayenne. Według słynnej skali Scoville’a określającej pikantność, nasze chili w płatkach ma powyżej 10.000 jednostek SHU.

Chili - właściwości

Jak każda ostra papryczka, również chili zawiera w sobie kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za jej ostry smak. Pikantność to jednak nie wszystko. Kapsaicyna odpowiada bowiem za polepszenie metabolizmu, a co za tym idzie również spalania tłuszczu. To właśnie z tego powodu jest obecna w wielu suplementach dla sportowców. Oni również docenią działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, szczególnie w kontekście obolałych stawów.

To jednak nie wszystko. Chili pomaga zredukować poziom cholesterolu, poprawia krążenie i obniża również ciśnienie, co wpływa pozytywnie na kondycję układu krwionośnego i pomaga zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym. Poza tym działa antybakteryjnie i pomaga utrzymać żołądek i układ krwionośny w dobrej kondycji. Oczywiście warto zachować rozsądek i nie przesadzać, wszystko w nadmiarze może powodować niepożądane skutki dlatego warto zaczynać od mniejszych dawek i sprawdzać reakcje własnego organizmu.

Co ciekawe, ostra papryka chili jako silny przeciwutleniacz może stanowić również element profilaktyki antyrakowej, a także zmniejszać efekty chorób neurodegeneracyjnych jak Alzheimer.

Chili - wykorzystanie w kuchni

Chili nie jest typowo polską przyprawą. Nie oznacza to jednak, że rzadko sięgamy po chili. Wręcz odwrotnie, Polacy kochają ostre i pikantne smaki i obecność przyprawy w rodzimych daniach nie powinno dziwić. Płatki chili świetnie nadają się tam, gdzie chcemy mocno podkręcić smak i nadać mu “mocy”. Co istotne, chili sprawdzi się świetnie zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich, chociażby serów, past warzywnych, czy zup. Co jednak robić, jeśli okaże się, że smak jest jednak zbyt intensywny? Najlepiej sięgnąć po szklankę mleka lub jogurtu. Można też spróbować zjeść kromkę chleba z masłem. Nie jest za to dobrym pomysłem płukanie ust wodą - nie pomoże, a tylko “rozniesie” ostry smak po całej jamie ustnej.

Skład:

100% suszone chili w płatkach

Kraj pochodzenia:

Indie

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1943

Specyficzne kody

EAN13
5902721173672

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło