Kaszka orkiszowa pełnoziarnista

6,70 zł
5,70 zł Zniżka 1,00 zł
Brutto
  • -1,00 zł
kaszka orkiszowa pełnoziarnista

Kaszka orkiszowa pełnoziarnista

Bezpłatna dostawa już od 199zł

6,70 zł
5,70 zł Zniżka 1,00 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Kaszka orkiszowa pełnoziarnista

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1424 kJ / 336 kcal
  • Tłuszcz 1,43 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,54 g
  • Węglowodany 68,58 g w tym cukry 2 g
  • Białko 10,99 g
  • Sól 0,1 g
  • Błonnik 6,64 g


Orkisz będący jedną z pradawnych odmian pszenicy jest obecnie jednym z najbardziej popularnych rodzajów zbóż. Jako gatunek wytrzymały i odporny na niesprzyjające warunki, nie potrzebuje wsparcia w postaci sztucznego nawożenia. Orkisz to również zboże niepoddawane modyfikacjom genetycznym. Naturalne i niezmienione ziarno jest powodem, dla którego klienci sięgają po orkisz coraz częściej.

Orkisz - właściwości

Naturalność to oczywiście niejedyna zaleta orkiszu - zboże to jest również jednym z najbardziej odżywczych. Prócz węglowodanów, które stanowią większość składu, w ziarnach kryje się również sporo białka, a także witaminy, wiele minerałów i nasycone kwasy tłuszczowe w niewielkich ilościach. W orkiszu znajdziemy również wiele przeciwutleniaczy jak polifenole, które jako silny antyoksydant pozwalają na redukcję ilości stanów zapalnych. Mocniejszy układ immunologiczny to większa odporność, która najbardziej będzie widoczna w okresach sezonowych infekcji.

Poza tym produkty z orkiszu wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo cechują się niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że kaszę orkiszową i kaszkę mogą bezpiecznie spożywać osoby cierpiące na cukrzycę.

Kaszka orkiszowa dla niemowlaka

Każdy z nas kojarzy z dzieciństwem kaszki manny, które często były serwowane jako proste i pożywne śniadania. Nie inaczej jest z kaszką orkiszową, która może stanowić świetny, zdrowy zamiennik. Tym bardziej że ma też kilka istotnych zalet. Przede wszystkim jest to produkt łatwo przyswajalny, a do tego nie powoduje nietolerancji i nie uczula. Nie osłabia również układu odpornościowego. To sprawia, że kaszka orkiszowa z dodatkiem mleka jest zdrowszą propozycją dla dzieci i może być podawana niemowlętom już od 5-6 miesiąca życia.

Oczywiście wspomniane cechy kaszki orkiszowej nie oznaczają, że produkt jest polecany tylko najmłodszym. Wręcz odwrotnie, również osoby dorosłe mogą użyć go do sporządzenia prostego, ale odżywczego posiłku. Tradycyjnie najlepiej użyć kaszki orkiszowej jako bazy do sycącego śniadania - zrobiona na mleku i z dodatkiem owoców lub miodu dostarczy porcji energii o poranku, a duża zawartość błonnika pokarmowego zapewnia uczucie sytości na długi czas i poprawia pracę układu trawiennego.

Kaszka orkiszowa - jak przyrządzić

Aby przygotować kaszkę orkiszową, podobnie jak mannę, najlepiej robić ją na mleku, ale nie ma problemu, by zastąpić mleko wodą lub napojem roślinnym - w każdym przypadku proporcje będą takie same. Na pół litra płynu potrzebne jest około 3 dużych łyżek kaszki. Całość należy gotować przez około kwadrans, nie zapominając o mieszaniu w celu uniknięcia przypaleń. Konsystencje można oczywiście dopasować do swoich upodobań i dodać ciepłego mleka lub płatków, by zmniejszyć lub zwiększyć gęstość. Dopełnieniem całości będą owoce albo miód lub syrop klonowy.

Kaszka orkiszowa ciemna

Warto zaznaczyć, że na rynku dostępne są dwie wersje kaszki orkiszowej - ciemna i jasna. Ciemna charakteryzuje się wyższą wartością tzw. popiołu. Najłatwiej to porównać do mąk, gdzie ich typ związany jest ze stopniem przetworzenia. Im wyższy typ mąki, tym więcej cennych składników odżywczych zawiera w sobie mąki, co przekłada się na ilość popiołu jaki zostaje po jej spaleniu. Najwyższy typ mają grube mąki razowe, przetworzone w stopniu minimalnym i robione z pełnego ziarna.

Dodatkowo kaszka orkiszowa ciemna charakteryzuje się ciemniejszą barwą, a także ma bardziej wyrazisty smak.

Skład:

kaszka orkiszowa 100%, bez dodatku cukru - zawiera naturalnie występujące cukry, nie zawiera mleka.

Kraj pochodzenia: Polska

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Mieszankę należy przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko


E1957

Specyficzne kody

EAN13
5902721173719

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło