Sevege vegański zamiennik sera Parmezan
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna 2526 kJ / 611 kcal
- Tłuszcz 53,8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6 g
- Węglowodany 4,4 g w tym cukry 0,41 g
- Białko 22,9 g
- Sól 3 g
Parmezan to jeden z najbardziej charakterystycznych, a przez to często wykorzystywanych twardych serów. Ten wytwarzany z krowiego mleka ser wywodzi się z północnych regionów Włoch, a jego początki sięgają drugiej połowy średniowiecza, kiedy to zakonnicy włoscy wykonali go po raz pierwszy. Z racji pochodzenia ser kojarzony jest z kuchnią włoską, ale jego uniwersalność pozwoliła mu zagościć również w potrawach z innych krajów. Jest chętnie wykorzystywany zarówno jako samodzielną przekąską, jak i dodatek do sałatek i dań ciepłych. Dobrze komponuje się z winami i często stanowi element przekąsek razem z innymi serami, orzechami i owocami.
O ile parmezan może pochwalić się oryginalnym smakiem, to ma również jedną dość istotną wadę. Jak każdy ser - nie jest produktem wegańskim. Dla wszystkich osób, które są zwolennikami kuchni vegan, jest jednak alternatywa - sevege, czyli nasz autorski produkt, który z powodzeniem zastąpi parmezan w diecie wegańskiej.
Ser + vege? Sevege!
Sevege to nic innego jak połączenie dwóch słów, czyli sera i vege. Normalnie taka kombinacja siłą rzeczy się wyklucza, ale nie w Naturalnie Zdrowe. Postanowiliśmy stworzyć zamiennik, który pozwoli cieszyć się smakiem parmezanu, ale jednocześnie nie będzie łamał zasad diety wegańskiej. Jak zawsze, postawiliśmy na prosty i w pełni naturalny skład. Sevege z naszej oferty to tylko trzy składniki: mąka sezamowa, płatki drożdżowe i sól kłodawska. Ich połączenie w odpowiednich proporcjach w efekcie pozwala otrzymać produkt, który nie tylko smakuje, ale również wygląda jak starty parmezan. Będzie świetnie komponował się zarówno jako posypka do świeżych sałatek, jak i dań ciepłych - makaronów i zapiekanek. Podkreśli również smak zup i gulaszy.
Sevege - dla wegan i fanów keto
Sevege to w 100% naturalny skład. Pod względem makroskładników znajdziemy tu głównie tłuszcze, a także sporo białka. Do tego sporo witamin, szczególnie z grupy B - to przez obecność płatków drożdżowych. Dodatkowo niska ilość węglowodanów pozwala sięgnąć po sevege również osobom będącym na diecie keto. Warto podkreślić również wysoką jakość naszego produktu. Mąka sezamowa wytwarzana jest z pełnego ziarna, a nie jak przeważnie się to robi, z makuchy będącej odpadem po wyciskaniu oleju sezamowego. Mąka nie jest również drobno zmielona, by jej kawałki bardziej przypominały “płatki” parmezanu. Podobnie jest z solą. Zamiast zwykłej soli postanowiliśmy użyć soli kłodawskiej - w pełni polskiego produktu i prawdopodobnie najlepszej jakościowo soli w Europie.
Sevege jest znakomitą alternatywą dla wszystkich miłośników serów typu parmezan, grana padano, czy pecorino, którzy z różnych powodów nie mogą sobie pozwolić na spożywanie tego typu nabiału. Produkt szczególnie docenią weganie i zwolennicy diet wysokotłuszczowych, a osoby niestroniące od serów mogą użyć go jako zamiennika, gdy w kuchni i sklepie zabraknie akurat ulubionych serów. Sevege świetnie sprawdzi się również poza domem np. na biwakach, bo nie wymaga przechowywania w lodówce.
Skład: 89 % mąka sezamowa, 8 % płatki drożdżowe, 3 % sól kłodawska
Kraj pochodzenia: Polska
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902721173733
Lepsze niż myślałam
Zaskakująco dobra posypka. Wzięłam trochę bez przekonania, ale naprawdę się sprawdza. Różnicę w stosunku do oryginału oczywiście czuć, ale to wege więc można przymknąć oko :)