Ciasto na pizze z mąki orkiszowej 500g
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Ciasto na pizze z mąki orkiszowej
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna 1503 kJ / 355 kcal
- Tłuszcz 1,3 g w tym kw. tłuszcz. nasycone 0,3 g
- Węglowodany 60 g w tym cukry 6 g
- Białko 24 g
- Sól 1,8 g
Pizza orkiszowa - zdrowszy fast food
Pizza – prawdopodobnie najbardziej znane, nie tylko włoskie, danie na świecie. O jej popularności świadczy niezliczona ilość pizzerii, które obecnie są praktycznie wszędzie. A do tego mamy jeszcze przecież pyszne pizze wypiekane w domach – niepowtarzalne, wyjątkowe, o unikalnym smaku i zapachu i przepisy, których nie da się skopiować. Właśnie z myślą o miłośnikach odtwarzania w domu włoskich smaków przygotowaliśmy specjalny produkt – mieszankę na ciasto do pizzy z mąki orkiszowej.
Pizza włoska z mąki orkiszowej jasnej
Do zrobienia pizzy tradycyjnie wykorzystuje się przeważnie różne typy mąki pszennej chociaż dedykowaną do tego celu jest typ 00. Należy jednak pamiętać, że mąki pszenne są uboższe niż mąka orkiszowa: mają mniej witamin, minerałów, błonnika i białka, a więcej cukru. Poza tym zawarty w pszenicy gluten jest zdecydowanie gorzej przyswajany niż ten obecny w orkiszu. Z tego powodu postanowiliśmy coś z tym zrobić, a efektem naszych działań jest nowość na rynku – ciasto na pizze z mąki orkiszowej. Jest to nasz autorski produkt, którego nie sposób znaleźć u innych producentów. Nasze wieloletnie doświadczenie z mąkami i wypiekiem chlebów wykorzystaliśmy do stworzenia mieszanki, która ułatwi samodzielne przygotowanie pizzy na cieście orkiszowym. Ciasto orkiszowe na pizzę to składniki i dodatki dobrane w idealnych proporcjach, które są gwarancją nie tylko oryginalnego smaku i chrupkości, ale również powtarzalności uzyskiwanych rezultatów.
Pizza orkiszowa - przepis
- Rozpuść 25 g drożdży tradycyjnych (mogą być też drożdże instant 10 g) w 290 ml ciepłej wody o temperaturze 26 stopni
- Dodaj 10 g (około 1 łyżki) oliwy i zawartość torebki. Mieszaj przez 10 minut i pozostaw pod przykryciem na ok. 15 minut
- Podziel ciasto na 2 kule i postaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę
- Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy około 33 cm, plus minus 1-2 cm i przełóż placki na papier do pieczenia. W razie potrzeby użyj mąki lub oliwy przy wałkowaniu.
- Rozsmaruj sos pomidorowy na plackach, posyp mozzarellą i dodaj ulubione składniki. Oprósz oregano i przełóż pizzę do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni. Pizza na cieście orkiszowym będzie gotowa po około 6-10 minutach pieczenia.
Kraj pochodzenia:
wyprodukowano w Polsce
Skład:
mąka orkiszowa typ 500, białko pszenne, zmielone słodowane ziarno jęczmienia, sól
Masa netto: 500 g
Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż. W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające gluten, sezam, wszelkie orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Inna pizza
Jeśli lubisz pizzę i co nieco wiesz też o zdrowym żywieniu to gorąco polecam tą mieszankę. Ciasto naprawdę dobre.