Kozieradka pospolita nasiona 1kg

15,60 zł
Brutto
kozieradka pospolita nasiona

Kozieradka pospolita nasiona 1kg

Bezpłatna dostawa już od 199zł

15,60 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 point które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 1206 kJ / 286 kcal

  • Tłuszcz 6,4 g w tym kw. tł. nasycone 1,5 g

  • Węglowodany 34 g w tym cukry 0 g

  • Błonnik 25 g

  • Białko 23 g

  • Sól 0,17 g

Kozieradka pospolita zwana też lekarską albo boża trawka, to roślina z rodziny bobowatych, występująca w regionie Morza Śródziemnego, ale też na szeroko pojętym wschodzie: od Turcji aż po Chiny. Jest powszechnie wykorzystywana w medycynie azjatyckiej. Wizualnie jest to roślina podobna do popularnej koniczyny. Kozieradka posiada też charakterystyczny i mało przyjemny, specyficzny zapach co ma też odzwierciedlenie podczas używania tego zioła w kuchni. Głównym powodem, dla którego uprawia się i suszy kozieradkę są jej nasiona - cenione ze względu na swoje lecznicze właściwości, a także jako przyprawa do wielu dań i domowy kosmetyk.

Kozieradka – właściwości

Lecznicze właściwości kozieradki znane są od setek lat. Roślina ta określana bożą trawką jest bogatym źródłem: soli mineralnych (magnez, wapń, żelazo, potas, sód, cynk, fosfor), witamin: B6, PP, C, A. Jest też bogata w substancje śluzowe. Przyprawa ta polecana jest na brak apetytu. Spożywanie nasion kozieradki pobudza łaknienie - zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu poprawia trawienie pokarmów oraz przyswajanie witamin i minerałów. Grecka koniczyna, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego pobudza pracę jelit i ułatwia pasaż jelitowy oraz jest pomocna w leczeniu choroby wrzodowej. Dodatkowo zabezpiecza błonę śluzową żołądka przed drażniących działaniem substancji tj. kwas solny i pepsyna. Kozieradka określana koniczyną grecką zawiera sylimaryny, dlatego jest pomocniczo stosowana w chorobach wątroby. Wbrew pozorom pozytywny wpływ na niemal cały układ pokarmowy to nie koniec zalet kozieradki.

Dobra kondycja układu pokarmowego to również wzmocnienie naszego organizmu.

W nasionach kozieradki występują saponiny steroidowe, które wpływają na obniżenia złego cholesterolu LDL, a dokładniej nasilają jego wykorzystanie oraz przemianę do kwasów żółciowych w wątrobie. Dodatkowo opóźniają wchłanianie związków tłuszczowych. Dzięki dużej zawartości pierwiastków jak selen czy krzem kozieradka wzmacnia i poprawia kondycję zniszczonych włosów. To także świetne antidotum na wypadające włosy, doskonale wzmacnia i przyspiesza ich porost. Stosowanie papki z kozieradki na włosy dodatkowo łagodzi podrażnioną skórę głowy. Kozieradka sprawdzi się przy ropnym zapaleniu skóry. Takie okłady zalecane są także na czyraki, wrzody i siniaki. Inną godną odnotowania zaletą kozieradki są jej właściwości antybiotyczne. Napar z nasion kozieradki potrafi usuwać drobnoustroje chorobotwórcze, a także zwalczać niebezpieczne bakterie salmonelli, gronkowca czy pałeczek okrężnicy, które są odpowiedzialne za wiele groźnych schorzeń skutkujących bardzo poważnymi powikłaniami.

Kozieradka jest bogata we flawonoidy, które skutecznie uszczelniają naczynia krwionośne. Dodatkowo zawarte w nasionach substancje sprawiają, że pobudzają one czynność krwiotwórczą szpiku kostnego i zwiększają produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Znajdziemy w niej także wiele innych aktywnych związków tj. polisacharydy, alkaloidy, lecytyna.  Dzięki zawartości galaktomannan obniża poziom cukru we krwi, dodatkowo kozieradka wpływa na wydzielanie insuliny, co wpływa na jej działanie przeciwcukrzycowe. To nie wszystko - kozieradka stymuluje wytwarzanie śluzu i ma działanie wykrztuśne, dzięki  temu pomaga usunąć alergeny z układu oddechowego. W przypadku dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych zalecamy wypicie 2-3 szklanek naparu z kozieradki dziennie. Do zaparzenia herbatki należy wykorzystać ususzone liście kozieradki.

Kozieradką powinni zainteresować się także kulturyści – jej stosowanie pozwala na redukcję tkanki tłuszczowej, sprzyja budowaniu masy mięśniowej, a także na podbicie poziomu testosteronu. Kozieradka pospolita jest przez to często spotykana w składzie suplementów dla osób aktywnych fizycznie i uprawiających sporty siłowe. W przypadku kobiet też możemy mówić o bardzo korzystnym wpływie na wygląd i zdrowie. Dzięki obecności fitoestrogenu, który jest zamiennikiem estrogenu, czyli podstawowego hormonu żeńskiego, kozieradka ma duże znaczenie dla szeroko pojętej kobiecości. Pomaga przy kobiecych dolegliwościach tj. bolesne miesiączkowanie czy objawy menopauzy. Dodatkowo może powiększyć kobiecy biust. Kozieradka zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka piersi, który jest jednym z najczęstszych nowotworów występujących u kobiet. Dodatkowo pobudza laktację u kobiet karmiących piersią, a także podnosi poziom libido.

Kozieradka ma też zbawienny wpływ na wygląd skóry, która staje się gładsza i zdrowsza. Warto też zaznaczyć, że estrogen jest bezpośrednio odpowiedzialny za regularność cykli miesiączkowych i płodność. Przy tej okazji warto też podkreślić, że podczas spożywania kozieradki należy mieć na względzie efekty, jakie może przynieść przyjmowanie zbyt dużych ilości tej rośliny, z powodu obecności izoflawonów w składzie kozieradki.

Kozieradka – zastosowanie

Nasiona kozieradki znajdują zastosowanie nie tylko w lecznictwie. Jako oryginalna przyprawa jest też cennym dodatkiem w każdej kuchni. Kozieradka od dawna używana jest w kuchniach azjatyckich. Można je też znaleźć w serach różnego rodzaju oraz daniach kuchni hinduskiej i indyjskiej i tajskiej np. w sosach curry. Ze względu na właściwości lecznicze warto wykorzystać ją w naszej kuchni, doskonale sprawdzi się jako aromatyczna przyprawa do sałatek, sosów, zup, dipów, humusu, dań mięsnych, ryb, zapiekanek warzywnych i innych potraw. Kozieradkę z powodzeniem wykorzystać można jako przyprawa do pieczywa, pieczonego kurczaka, a nawet makaronu. Smak kozieradki jest gorzkawy, z nutką goryczki i trochę imituje smak rosołu i kurczaka. Polecamy ucierać nasiona kozieradki, zamiast używać kozieradki mielonej – uzyskamy dzięki temu intensywniejszy smak i zapach. Dodatkowo kozieradka w postaci ziaren nie będzie wietrzała z czasem. Polecamy stosować zmielone nasiona kozieradki lub podprażyć na patelni całe nasiona, a następnie dokładnie wymieszać z czymś słodkim jak dżem czy miód. W takiej postaci polecamy szczególnie osobom wracających do zdrowia po chorobie, a także chcącym przybrać na masie. Nasiona kozieradki wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Warto włączyć tę przyprawę do naszej diety.

Jest również wykorzystywana w kosmetyce. Kozieradkę można stosować również zewnętrznie w postaci okładów i w ten sposób zniwelować stany zapalne skóry, ale również żylaki czy odleżyny. Okłady wykonać można w prosty i szybki sposób: 100 g sproszkowanych nasion kozieradki mieszamy z wodą i łyżeczką kwasu octowego, do uzyskania konsystencji pasty. Następnie uzyskaną pastę ogrzewamy na małym ogniu pod przykryciem. Odwar odstawiamy do wystudzenia i nakładamy na opatrunek. Stosujemy zewnętrznie w postaci okładów. Okład zmieniamy rano i wieczorem.

Kozieradka na cerę i włosy

Kozieradki można używać także do pielęgnacji skóry, szczególnie cery mającej skłonności do trądziku. Jednak warto stosować jej ziarna również w celu wzmacniania włosów, w szczególności w przypadku tendencji do ich wypadania. Kozieradka pozwala odbudować strukturę włosa, a także zatrzymać ich wypadanie i pobudzić wzrost nowych. Pomocna jest w tym wypadku kuracja, którą możemy stosować raz w tygodniu. Wystarczy rozpuścić 2 łyżki zmielonych nasion w 100 ml wrzącej wody. Po ostygnięciu otrzymany roztwór wystarczy wetrzeć we włosy i owinąć folią na 2-3 godziny, a po tym czasie umyć włosy. Powtarzany regularnie zabieg pozwoli zauważyć różnice już po miesiącu.

Serdecznie polecamy wysokiej jakości nasiona kozieradki dostępne w Naturalnie Zdrowe.

Skład: kozieradka pospolita nasiona 100%

Kraj pochodzenia: Indie

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1486
Ocena 

Test

test

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło