Majeranek suszony otarty

majeranek suszony otarty

Majeranek suszony otarty

Bezpłatna dostawa już od 199zł

10,60 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Majeranek suszony

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna 820 kJ / 195 kcal
  • Tłuszcz 7,04 g w tym kw.tł.nasycone 0,53 g
  • Węglowodany 20,26 g w tym cukry 4,09 g
  • Błonnik 40,3 g
  • Białko 12,66 g
  • Sól 0,19 g

Lebiodka majeranek lub majeranek ogrodowy to zioło wywodzące się z rejonu basenu Morza Śródziemnego, a u nas znana po prostu jako majeranek. Uprawa tej rośliny jest prowadzona również u nas, co świadczy o dużej popularności majeranku w kuchni polskiej. I nic w tym dziwnego, bo prócz wykorzystania w kuchni jako przyprawa, zioło jest cenionym dodatkiem również za swoje właściwości lecznicze.

Majeranek – właściwości

Lebiodka powszechnie uważana jest za roślinę leczniczą. Na co pomaga majeranek suszony? Na katar, przeziębienia, infekcje gardła. Jest szczególnie polecany przy wszelkich problemach trawiennych i bólach brzucha. Pozwala złagodzić podrażnienia oraz uciążliwy kaszel. Pomocne w tym jest przyrządzenie naparów oraz inhalacji. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Rekomendujemy majeranek suszony, gdyż jest on wygodniejszy w użyciu i zdecydowanie mocniejszy niż świeże liście.

Majeranek suszony - napar

Do przygotowania naparu wystarczy tylko 1 łyżka majeranku suszonego, który po zalaniu w szklance wrzątkiem zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec wystarczy już tylko dodać odrobinę miodu. Tak sporządzona herbata z majeranku może być pita kilka razy dziennie. W przypadku wziewów jest jeszcze prościej. Wystarczy 2 łyżki produktu zalać pól litrem gorącej wody, nakryć ręcznikiem i gotowe – możemy zaczynać inhalacje z majeranku.

Majeranek – zastosowanie?

Majeranek suszony to często wykorzystywana przyprawa w kuchni polskiej. Nadaje się do ciężkostrawnych posiłków, które często goszczą na naszych stołach. Dodaj go do zup typu grochówka, fasolowa albo innych potraw z warzyw strączkowych by złagodzić późniejsze wzdęcia. Zioło można dodać też do sosów i dań mięsnych. Szczególnie dobrze komponuje się z wieprzowiną i baraniną, ale często jest też dodatkiem do kiełbas w połączeniu z innymi ziołami takimi jak rozmaryn czy tymianek. Trzeba jednak pamiętać, że majeranek suszony jest znacznie bardziej aromatyczny niż świeże liście. Warto to uwzględniać przy przyprawianiu dań i stosować w proporcji 1:3.

Majeranek suszony a oregano

Majeranek często mylony jest z oregano. Wizualnie obie przyprawy są do siebie bardzo podobne. Różnic należy doszukiwać się głównie w zapachu. Majeranek będzie miał delikatniejszy, bardziej słodki aromat. Oregano cechować się będzie ostrzejszym, pieprznym zapachem. Warto wiedzieć, że przyprawy te można stosować zamiennie z solą. Jeśli z jakiegoś powodu ograniczasz ilość soli w diecie, to polecamy wypróbowanie majeranku. Pamiętaj też by przyprawę przechowywać w suchym miejscu - dzięki temu dłużej zachowa smak i aromat.

Kraj pochodzenia:

Egipt / Polska

Skład:

majeranek suszony 100%

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, orzeszki ziemne, inne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1494

Specyficzne kody

ean13
5902721172750

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło