Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

Nowy

Rabat

Majeranek suszony otarty Powiększ

Majeranek suszony otarty



Bezpłatna dostawa już od 249 zł!

Wybierz wielkość opakowania:

  • 500 g

    10,40 zł

    13,00 zł

  • 1 kg

    14,80 zł

    17,00 zł

Lebiodka majeranek lub majeranek ogrodowy to zioło wywodzące się z rejonu basenu Morza Śródziemnego, a u nas znana po prostu jako majeranek. Uprawa tej rośliny jest prowadzona również w Polsce, co świadczy o dużej popularności majeranku. I nic w tym dziwnego, bo prócz wykorzystania w kuchni, zioło jest cenione również za swoje właściwości lecznicze.

Majeranek – właściwości

Lebiodka powszechnie uważana jest za roślinę leczniczą. Na co pomaga majeranek? Na katar, przeziębienia, infekcje gardła. Jest szczególnie polecany przy wszelkich problemach trawiennych i bólach brzucha. Pozwala złagodzić podrażnienia oraz uciążliwy kaszel. Pomocne w tym jest przyrządzenie naparów oraz inhalacji. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Rekomendujemy majeranek suszony, gdyż jest on wygodniejszy w użyciu i zdecydowanie mocniejszy niż świeże liście.

Napar z majeranku

Do przygotowania naparu wystarczy tylko 1 łyżka suszonego majeranku, który po zalaniu w szklance wrzątkiem zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec wystarczy już tylko dodać odrobinę miodu. Tak sporządzona herbata z majeranku może być pita kilka razy dziennie. W przypadku wziewów jest jeszcze prościej. Wystarczy 2 łyżki ziół zalać pól litrem gorącej wody, nakryć ręcznikiem i gotowe – możemy zaczynać inhalacje z majeranku.

Majeranek – do czego?

Majeranek to często wykorzystywana przyprawa w kuchni polskiej, której dania są raczej ciężkostrawne. Dodanie go do zup typu grochówka czy fasolowa pozwoli złagodzić późniejsze wzdęcia. Zioło można dodać też do dań mięsnych. Szczególnie dobrze komponuje się z wieprzowiną i baraniną, ale często jest też składnikiem kiełbas w połączeniu z innymi ziołami takimi jak rozmaryn czy tymianek. Trzeba jednak pamiętać, że majeranek suszony jest znacznie bardziej aromatyczny niż świeże liście. Warto to uwzględniać przy przyprawianiu i stosować w proporcji 1:3.

Majeranek a oregano

Majeranek często mylony jest z oregano. Wizualnie obie przyprawy są do siebie bardzo podobne. Różnic należy doszukiwać się głównie w zapachu. Majeranek będzie miał delikatniejszy, bardziej słodki aromat. Oregano cechować się będzie ostrzejszym, pieprznym zapachem. Warto wiedzieć, że przyprawy te można stosować zamiennie z solą. Jeśli z jakiegoś powodu ograniczasz ilość soli w diecie, to polecamy wypróbowanie majeranku.

Skład: suszony majeranek 100%

Kraj pochodzenia: Egipt / Polska

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna820 kJ / 195 kcal

Tłuszcz,

w tym kw.tł.nasycone

7,04 g

0,53 g

Węglowodany

w tym cukry

20,26 g

4,09 g

Błonnik40,3 g
Białko12,66 g
Sól0,19 g

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

Napisz opinię

11 - liczba produktów w tej samej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do porównania