Majeranek suszony otarty
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
Majeranek suszony
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 820 kJ / 195 kcal
- Tłuszcz 7,04 g w tym kw.tł.nasycone 0,53 g
- Węglowodany 20,26 g w tym cukry 4,09 g
- Błonnik 40,3 g
- Białko 12,66 g
- Sól 0,19 g
Lebiodka majeranek lub majeranek ogrodowy to zioło wywodzące się z rejonu basenu Morza Śródziemnego, a u nas znana po prostu jako majeranek. Uprawa tej rośliny jest prowadzona również u nas, co świadczy o dużej popularności majeranku w kuchni polskiej. I nic w tym dziwnego, bo prócz wykorzystania w kuchni jako przyprawa, zioło jest cenionym dodatkiem również za swoje właściwości lecznicze.
Majeranek – właściwości
Lebiodka powszechnie uważana jest za roślinę leczniczą. Na co pomaga majeranek suszony? Na katar, przeziębienia, infekcje gardła. Jest szczególnie polecany przy wszelkich problemach trawiennych i bólach brzucha. Pozwala złagodzić podrażnienia oraz uciążliwy kaszel. Pomocne w tym jest przyrządzenie naparów oraz inhalacji. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Rekomendujemy majeranek suszony, gdyż jest on wygodniejszy w użyciu i zdecydowanie mocniejszy niż świeże liście.
Majeranek suszony - napar
Do przygotowania naparu wystarczy tylko 1 łyżka majeranku suszonego, który po zalaniu w szklance wrzątkiem zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec wystarczy już tylko dodać odrobinę miodu. Tak sporządzona herbata z majeranku może być pita kilka razy dziennie. W przypadku wziewów jest jeszcze prościej. Wystarczy 2 łyżki produktu zalać pól litrem gorącej wody, nakryć ręcznikiem i gotowe – możemy zaczynać inhalacje z majeranku.
Majeranek – zastosowanie?
Majeranek suszony to często wykorzystywana przyprawa w kuchni polskiej. Nadaje się do ciężkostrawnych posiłków, które często goszczą na naszych stołach. Dodaj go do zup typu grochówka, fasolowa albo innych potraw z warzyw strączkowych by złagodzić późniejsze wzdęcia. Zioło można dodać też do sosów i dań mięsnych. Szczególnie dobrze komponuje się z wieprzowiną i baraniną, ale często jest też dodatkiem do kiełbas w połączeniu z innymi ziołami takimi jak rozmaryn czy tymianek. Trzeba jednak pamiętać, że majeranek suszony jest znacznie bardziej aromatyczny niż świeże liście. Warto to uwzględniać przy przyprawianiu dań i stosować w proporcji 1:3.
Majeranek suszony a oregano
Majeranek często mylony jest z oregano. Wizualnie obie przyprawy są do siebie bardzo podobne. Różnic należy doszukiwać się głównie w zapachu. Majeranek będzie miał delikatniejszy, bardziej słodki aromat. Oregano cechować się będzie ostrzejszym, pieprznym zapachem. Warto wiedzieć, że przyprawy te można stosować zamiennie z solą. Jeśli z jakiegoś powodu ograniczasz ilość soli w diecie, to polecamy wypróbowanie majeranku. Pamiętaj też by przyprawę przechowywać w suchym miejscu - dzięki temu dłużej zachowa smak i aromat.
Kraj pochodzenia:
Egipt / Polska
Skład:
majeranek suszony 100%
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, orzeszki ziemne, inne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Specyficzne kody
- ean13
- 5902721172750
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.