Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.
UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!
Liczba punktów lojalnościowych za produkt: 1 . Suma punktów za Twój koszytk to: 1 Punkty te mogą być zamienione na bon o wartości 0,20 zł.
Bezpłatna dostawa już od 249 zł!
12,99 zł
Lebiodka majeranek lub majeranek ogrodowy to zioło wywodzące się z rejonu basenu Morza Śródziemnego, a u nas znana po prostu jako majeranek. Uprawa tej rośliny jest prowadzona również w Polsce, co świadczy o dużej popularności majeranku. I nic w tym dziwnego, bo prócz wykorzystania w kuchni, zioło jest cenione również za swoje właściwości lecznicze.
Lebiodka powszechnie uważana jest za roślinę leczniczą. Na co pomaga majeranek? Na katar, przeziębienia, infekcje gardła. Jest szczególnie polecany przy wszelkich problemach trawiennych i bólach brzucha. Pozwala złagodzić podrażnienia oraz uciążliwy kaszel. Pomocne w tym jest przyrządzenie naparów oraz inhalacji. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Rekomendujemy majeranek suszony, gdyż jest on wygodniejszy w użyciu i zdecydowanie mocniejszy niż świeże liście.
Do przygotowania naparu wystarczy tylko 1 łyżka suszonego majeranku, który po zalaniu w szklance wrzątkiem zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec wystarczy już tylko dodać odrobinę miodu. Tak sporządzona herbata z majeranku może być pita kilka razy dziennie. W przypadku wziewów jest jeszcze prościej. Wystarczy 2 łyżki ziół zalać pól litrem gorącej wody, nakryć ręcznikiem i gotowe – możemy zaczynać inhalacje z majeranku.
Majeranek to często wykorzystywana przyprawa w kuchni polskiej, której dania są raczej ciężkostrawne. Dodanie go do zup typu grochówka czy fasolowa pozwoli złagodzić późniejsze wzdęcia. Zioło można dodać też do dań mięsnych. Szczególnie dobrze komponuje się z wieprzowiną i baraniną, ale często jest też składnikiem kiełbas w połączeniu z innymi ziołami takimi jak rozmaryn czy tymianek. Trzeba jednak pamiętać, że majeranek suszony jest znacznie bardziej aromatyczny niż świeże liście. Warto to uwzględniać przy przyprawianiu i stosować w proporcji 1:3.
Majeranek często mylony jest z oregano. Wizualnie obie przyprawy są do siebie bardzo podobne. Różnic należy doszukiwać się głównie w zapachu. Majeranek będzie miał delikatniejszy, bardziej słodki aromat. Oregano cechować się będzie ostrzejszym, pieprznym zapachem. Warto wiedzieć, że przyprawy te można stosować zamiennie z solą. Jeśli z jakiegoś powodu ograniczasz ilość soli w diecie, to polecamy wypróbowanie majeranku.
Skład: suszony majeranek 100%
Kraj pochodzenia: Egipt / Polska
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna | 820 kJ / 195 kcal |
Tłuszcz, w tym kw.tł.nasycone | 7,04 g 0,53 g |
Węglowodany w tym cukry | 20,26 g 4,09 g |
Błonnik | 40,3 g |
Białko | 12,66 g |
Sól | 0,19 g |
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Zapraszamy do zakupów i kontaktu z naszym personelem
Zapisz się i bierz udział w konkursach i promocjach naszego sklepu:
Sklep wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |