Liść laurowy
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Liście laurowe
Liść laurowy to bardzo często wykorzystywana przyprawa w kuchni polskiej. W przeciwieństwie do większości dostępnych przypraw, liście laurowe nie są mielone – do przepisów używa się całych liści albo kruszone są przed dodaniem. Inną nazwą pod jaką można spotkać tą przyprawę, jest liść bobkowy.
Liść laurowy - przyprawa zwycięzców
Liście laurowy to w rzeczywistości suszone liście wawrzyna szlachetnego (nazwa łacińska laurus nobilis). Jest to roślina występująca głównie w obrębie basenu Morza Śródziemnego, na południu Europy i północnych krańcach Afryki. To właśnie liściem laurowym dekorowano starożytnych sportowców – wieniec laurowy był nagrodą i symbolem wygranej. Stąd też pochodzi nazwa laureat, czyli uhonorowany laurem. W Polsce roślina uprawiana głównie jako ozdoba. Tym bardziej może dziwić tak powszechne wykorzystanie przyprawy w typowo polskich przepisach. A wachlarz zastosowań jest naprawdę szeroki. Wawrzyn szlachetny niesie ze sobą bardzo dużo możliwości.
Liść laurowy to nieodzowny element typowo polskich potraw, jak bigos i kapuśniak. Jest to jednak też składnik marynat i zalew. Liście laurowe to idealny dodatek podkreślający smak różnego rodzaju mięs podawanych na ciepło oraz w czasie przygotowywania pasztetów czy ogórków małosolnych.
Samodzielna uprawa wawrzynu szlachetnego
Wbrew pozorom uprawa liścia laurowego nie jest czymś ciężkim. Wystarczy potraktować go jak roślinę doniczkową - można przykładowo ustawić doniczkę na balkonie. Zalecane jest unikanie dla niego dłuższych okresów mrozu. Chłodne miejsce w dłuższej perspektywie nie będzie dla niego dobre. W zamian za to odwdzięczy się możliwością utrzymania go w celach ozdobnych, stając się niezastąpionym dodatkiem do wystroju salonu, czy pokoju dziennego. Liście laurowe są łatwo dostępne jako sadzonki w specjalistycznych sklepach. Samemu przygotowane, łatwo znajdą swoje zastosowanie - czy to do przyprawiania, czy stając się składnikiem dowolnej potrawy, np. zupy rybnej, regulując nasz poziom cukru.
Aby samodzielnie korzystać z dobrodziejstw oleju laurowego oraz wywaru, wystarczy udać się do sklepu sprzedającego cebulki do posadzenia. Przed posadzeniem możemy trzymać je choćby w szufladzie. Do dobrego wzrostu drzewo laurowe potrzebuje jasnego miejsca, ciepłego i osłoniętego od wiatru. Pozwoli to na uzyskanie dobrej jakości liścia laurowego.
Liść laurowy - gdzie kupić?
Liście laurowe dostępne w Naturalnie Zdrowe to wysokiej klasy surowiec, który doda smaku wielu potrawom w twojej kuchni.
Skład:
liście laurowe 100%
Kraj pochodzenia:
Turcja
Informacja o alergenach: W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, soję, gorczycę, orzeszki ziemne, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte, w niskiej temperaturze. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Kraj pochodzenia znajduje się na etykiecie lub opakowaniu.
Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.
Specyficzne kody
- ean13
- 5902721172972
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.