Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.
UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!
Liczba punktów lojalnościowych za produkt: 1 . Suma punktów za Twój koszytk to: 1 Punkty te mogą być zamienione na bon o wartości 0,20 zł.
Bezpłatna dostawa już od 249 zł!
5,50 zł
Liść laurowy to bardzo często wykorzystywana przyprawa w kuchni polskiej. W przeciwieństwie do większości dostępnych przypraw, liście laurowe nie są mielone – do przepisów używa się całych liści albo kruszone są przed dodaniem. Inną nazwą pod jaką można spotkać tą przyprawę jest liść bobkowy.
Liście laurowy to w rzeczywistości suszone liście wawrzyna szlachetnego (nazwa łacińska laurus nobilis). Jest to roślina występująca głównie w obrębie basenu Morza Śródziemnego, na południu Europy i północnych krańcach Afryki. To właśnie liściem laurowym dekorowano starożytnych sportowców – wieniec laurowy był nagrodą i symbolem wygranej. Stąd też pochodzi nazwa laureat, czyli uhonorowany laurem. W Polsce roślina uprawiana głównie jako ozdoba. Tym bardziej może dziwić tak powszechne wykorzystanie przyprawy w typowo polskich przepisach. A wachlarz zastosowań jest naprawdę szeroki.
Liść laurowy to nieodzowny element typowo polskich potraw, jak bigos czy kapuśniak. Ale to też składnik marynat i zalew. Idealny dodatek podkreślający smak różnego rodzaju mięs podawanych na ciepło oraz w czasie przygotowywania pasztetów czy ogórków małosolnych.
O ile wykorzystanie w kuchni nie jest niczym niezwykłym, to o leczniczych właściwościach liści laurowych wie już zdecydowanie mniej osób. A szkoda, bo jest to zdecydowanie roślina, którą warto dodać do naszego domowego arsenału ziół leczniczych. Już w starożytności doceniano korzystny wpływ i ulgę dla stawów jaki przynoszą okłady z liści laurowych. Napar pozyskany pozwala nie tylko złagodzić bóle, ale przez usuwanie toksyn działał również odtruwająco i oczyszczająco. Z tego powodu liści laurowych można też używać bezpośrednio w przypadku trądziku i innych zmian skórnych. Badania wykazały również redukcję poziomu złego cholesterolu LDL przy włączeniu liści laurowych do diety.
Innym powodem dla którego warto trzymać liście laurowe w kuchni to ich właściwości odstraszające szkodniki. Rozmieszczenie ich w miejscach, gdzie przetrzymywana jest żywność (szafki, pojemniki), pozwoli ustrzec się przed przykrymi niespodziankami i stratami. Co ciekawe, liście laurowe wykorzystywane są też w przemyśle perfumeryjnym.
Liście laurowe dostępne w Naturalnie Zdrowe to wysokiej klasy surowiec, który doda smaku wielu potrawom w twojej kuchni, a przy okazji wpłynie pozytywnie na organizm i kondycję stawów.
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Kraj pochodzenia: Turcja
Opakowanie 500g składa się z pięciu opakowań 100g.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Zapraszamy do zakupów i kontaktu z naszym personelem
Zapisz się i bierz udział w konkursach i promocjach naszego sklepu:
Sklep wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |