Liść laurowy

liść laurowy

Liść laurowy

Bezpłatna dostawa już od 199zł

6,70 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Liście laurowe

Liść laurowy to bardzo często wykorzystywana przyprawa w kuchni polskiej. W przeciwieństwie do większości dostępnych przypraw, liście laurowe nie są mielone – do przepisów używa się całych liści albo kruszone są przed dodaniem. Inną nazwą pod jaką można spotkać tą przyprawę, jest liść bobkowy.

Liść laurowy - przyprawa zwycięzców

Liście laurowy to w rzeczywistości suszone liście wawrzyna szlachetnego (nazwa łacińska laurus nobilis). Jest to roślina występująca głównie w obrębie basenu Morza Śródziemnego, na południu Europy i północnych krańcach Afryki. To właśnie liściem laurowym dekorowano starożytnych sportowców – wieniec laurowy był nagrodą i symbolem wygranej. Stąd też pochodzi nazwa laureat, czyli uhonorowany laurem. W Polsce roślina uprawiana głównie jako ozdoba. Tym bardziej może dziwić tak powszechne wykorzystanie przyprawy w typowo polskich przepisach. A wachlarz zastosowań jest naprawdę szeroki. Wawrzyn szlachetny niesie ze sobą bardzo dużo możliwości.

Liść laurowy to nieodzowny element typowo polskich potraw, jak bigos i kapuśniak. Jest to jednak też składnik marynat i zalew. Liście laurowe to idealny dodatek podkreślający smak różnego rodzaju mięs podawanych na ciepło oraz w czasie przygotowywania pasztetów czy ogórków małosolnych.

Liść laurowy - nie tylko w kuchni

O ile wykorzystanie w kuchni nie jest niczym niezwykłym, to o leczniczych właściwościach liści laurowych wie już zdecydowanie mniej osób. A szkoda, bo warto dodać liście wawrzynu do naszego domowego arsenału ziół leczniczych. Już w starożytności doceniano korzystny wpływ i ulgę dla stawów, jaki przynoszą okłady z liści laurowych. Napar pozyskany pozwala nie tylko złagodzić bóle, ale przez usuwanie toksyn działa również odtruwająco i oczyszczająco. Z tego powodu liści laurowych można też używać bezpośrednio w przypadku trądziku i innych zmian skórnych.

Rozmaite zastosowanie liści laurowych

Badania wykazały również redukcję poziomu złego cholesterolu LDL przy włączeniu liści laurowych do diety. Napar z liści laurowych może zostać wypity jako herbata, regulująca poziom cukru i pozwalająca na mocne oczyszczanie organizmu. Poza przyjemnym smakiem uzupełni sole mineralne w organizmie.

Innym powodem, dla którego warto trzymać liście laurowe w kuchni to ich właściwości odstraszające szkodniki. Rozmieszczenie ich w miejscach, gdzie przetrzymywana jest żywność (szafki, pojemniki), pozwoli ustrzec się przed przykrymi niespodziankami i stratami. Co ciekawe, liście laurowe wykorzystywane są też w przemyśle perfumeryjnym.

Liczne właściwości lecznicze

W warunkach domowych można skorzystać z liści laurowych na wiele sposobów. Warto pamiętać choćby o tym, że liście laurowe zawierają najbardziej aromatyczne składniki - olejki eteryczne, flawonoidy czy garbniki, wspomagające trawienie. Liście wawrzynu są używane również przy zaburzeniach ukrwienia, na kaszel, schorzenia skóry, czy problemy z łupieżem.

Kilka liści laurowych może pomóc doraźnie na bóle reumatyczne. Wcieranie nalewką w bolące miejsca przygotowanego naparu w niewielkich ilościach przyniesie silne działanie kojące. Podobny pozytywny efekt - tym razem na porost włosów - może przynieść stosowany miejscowo wywar z liści laurowych. Zatrzyma on wypadanie włosów i polepszy ich kondycję.

W ziołolecznictwie liść laurowy jest stosowany miejscowo w leczeniu wielu dolegliwości. Warto pamiętać, że właściwości lecznicze, jakie wykazują liście bobkowe, z jednej strony dodaje elementy do zakresu, na jaki rację bytu ma ich działanie, natomiast z drugiej nie przeszkadza mu to pielęgnować smaku przyrządzanej przez nas potrawy.

Liście laurowe oczyszczają stawy

Bardzo pobudzająca może okazać się również kąpiel z liściem laurowym jako dodatkiem. Ukoi ona Twoje kości i stawy. Składniki, które olej laurowy zawiera, znajdą swoje zastosowanie w usunięciu towarzyszących Ci dolegliwości oraz łagodzeniu ich objawów. Problemy artretyczne powinny zniknąć błyskawicznie!

Warto skupić się na liściach laurowych jako elementowi towarzyszącemu wielu znanym medycynie ludowej przepisom. Napar z liści laurowych jest w stanie uśmierzyć stany zapalne, uregulować pracę wątroby czy złagodzić reakcje alergiczne. Olejek laurowy pomoże Ci choćby w bólach reumatycznych, czy leczeniu skutków towarzyszących nam często w domu przeciągów. Można z niego przygotować znaną wielu osobom płukankę czy inne preparaty stosowane na miejscowe sprawy, jak choćby zapalenia oskrzeli.

Samodzielna uprawa wawrzynu szlachetnego

Wbrew pozorom uprawa liścia laurowego nie jest czymś ciężkim. Wystarczy potraktować go jak roślinę doniczkową - można przykładowo ustawić doniczkę na balkonie. Zalecane jest unikanie dla niego dłuższych okresów mrozu. Chłodne miejsce w dłuższej perspektywie nie będzie dla niego dobre. W zamian za to odwdzięczy się możliwością utrzymania go w celach ozdobnych, stając się niezastąpionym dodatkiem do wystroju salonu, czy pokoju dziennego. Liście laurowe są łatwo dostępne jako sadzonki w specjalistycznych sklepach. Samemu przygotowane, łatwo znajdą swoje zastosowanie - czy to do przyprawiania, czy stając się składnikiem dowolnej potrawy, np. zupy rybnej, regulując nasz poziom cukru.

Aby samodzielnie korzystać z dobrodziejstw oleju laurowego oraz wywaru, wystarczy udać się do sklepu sprzedającego cebulki do posadzenia. Przed posadzeniem możemy trzymać je choćby w szufladzie. Do dobrego wzrostu drzewo laurowe potrzebuje jasnego miejsca, ciepłego i osłoniętego od wiatru. Pozwoli to na uzyskanie dobrej jakości liścia laurowego.

Liść laurowy - gdzie kupić?

Liście laurowe dostępne w Naturalnie Zdrowe to wysokiej klasy surowiec, który doda smaku wielu potrawom w twojej kuchni, a przy okazji wpłynie pozytywnie na organizm i kondycję stawów.

Skład:

liście laurowe 100%

Kraj pochodzenia:

Turcja

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Opakowanie 500 g składa się z pięciu opakowań 100 g.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1537

Specyficzne kody

ean13
5902721172972

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło