Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

Imbir mielony Powiększ

Imbir mielony



Bezpłatna dostawa już od 249 zł!

Wybierz wielkość opakowania:

  • 200 g

    8,60 zł

  • 400 g

    16,00 zł

  • 1 kg

    23,09 zł

Imbir to jedna z najpopularniejszych używanych przypraw wykorzystywanych zarówno w świeżej, jak i mniej lub bardziej przetworzonej formie. Prócz walorów smakowych, imbir może poszczycić się również wieloma właściwościami pro zdrowotnymi.

Imbir - dalekowschodnia ostrość

Imbir często kojarzony jest z dodatkiem występującym głównie w różnych kuchniach azjatyckich. Obok sosu sojowego jest nieodłącznym elementem wszystkich zestawów sushi czy marynowanych sałatek warzywnych z tamtej części świata. Chociaż jego pochodzenie nie jest do końca znane to wiadomo, że uprawa imbiru może sięgać kilku tysięcy lat wstecz. Często można też spotkać się z wykorzystaniem imbiru w napojach zarówno ciepłych jak i zimnych oraz alkoholowych. Z imbirem dostajemy jednak znacznie więcej niż tylko oryginalny i wyjątkowy smak – to też mnóstwo cech leczniczych z których warto korzystać przez cały rok.

Imbir mielony to przede wszystkim wsparcie procesu trawienia. Nie tylko zwiększa ilość wydzielanych kwasów żołądkowych, ale również niweluje wzdęcia i wzmaga apetyt. Przyprawa ma oczywiście działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także odkażające. Stąd też częste wykorzystanie imbiru profilaktycznie i podczas okresu zwiększonych infekcji. Imbir mielony ze względu na intensywny i pikantny smak uważany jest za afrodyzjak. Z tego powodu często można spotkać kosmetyki, szczególnie męskie, z imbirem w składzie.

Imbir w polskiej kuchni

Po imbir mielony sięgamy najczęściej przy okazji świąt jako składnik ciast, pierników czy pieczonych owoców. Dobrze sprawdza się też jako przyprawa do mieszanek do mięs i oczywiście jako wzmacniacz smaku piw i win serwowanych na ciepło, kiedy oczekiwany jest ostrawy, imbirowy posmak. Warto podkreślić, że imbir świeży i imbir mielony nie są identyczne. Korzeń można dodawać do tłustych potraw czy owoców morza, natomiast w formie proszku lepiej sprawdzi się w słodkich przepisach i deserach. Warto podkreślić, że mielony imbir dobrze komponuje się z przyprawami takim jak ziele angielskie, goździki czy pieprz.

Nie ma dużych ograniczeń odnośnie spożywania imbiru. Tradycyjnie uwagę powinny zwrócić kobiety w ciąży, którym zaleca się kontrolę spożywanych ilości chociaż całkowite wykluczenie nie jest wymagane. Także osoby z dolegliwościami układu pokarmowego, jak wrzody czy refluks, gdzie ostry smak imbiru mógłby nasilić niepożądane objawy.

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Kraj pochodzenia: Peru

Opakowanie 400g i 1kg składają się z wielokrotności 200g.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

Napisz opinię

17 - liczba produktów w tej samej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

czytaj na blogu

Produkt dodany do porównania