Curry mielone

curry mielone

Curry mielone

Bezpłatna dostawa już od 199zł

7,70 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Słowo curry większości osobom kojarzyć się będzie z Indiami. I choć będzie to oczywiście zgodne z prawdą to samo określenie ma kilka znaczeń. Curry może być zarówno typem dania będącego połączeniem warzyw i mięsa ugotowanych w dość gęstym sosie, ale powszechnie nazywa się tak też mieszankę ziół i przypraw będącą kombinacją typową nie tylko dla Indii, ale też innych krajów tamtej części Azji. Curry jako mieszanka najczęściej występuje w dwóch odmianach: żółtej i czerwonej. Różnice w kolorze i smaku wynikają z rodzaju i ilości przypraw będących w ich składzie.

Curry – przyprawa z Indii

Żółta przyprawa curry to mieszanka typowa dla Indii chociaż nie da się wyraźnie wskazać z którego regionu wywodzi się pierwotnie. I o ile skład nie jest stały i można spotkać się z wariantami różniącymi się od siebie, to podstawowym składnikiem, który nadaje smaku i intensywnego koloru, jest kurkuma. Ona też odpowiada za większość prozdrowotnych właściwości przyprawy curry. Prócz niej z mieszance znajdziemy również kolendrę, typową dla indyjskich smaków kozieradkę, kmin rzymski, imbir, goździki, koper włoski, liść laurowy, czosnek, cynamon, sól, pieprz czarny, a nawet fragmenty suszonego mango. W połączeniu dają intensywny, mocno aromatyczny i lekko piekący smak.

Curry w kuchni

Curry najlepiej komponować będzie się z potrawami mającymi swój rodowód w kuchni indyjskiej. Wszelkiego rodzaju dania z ryżem i mięsem, szczególnie drobiem będą świetnie pasować do takiej przyprawy jak curry. Ale będą to także zupy oraz ryby i owoce morza w postaci krewetek stanowić będą zgrany zespół. Curry to także idealna propozycja dla wegetarian i wegan – kuchnia indyjska znana jest z wielu bezmięsnych dań, a przyprawy można użyć chociażby do wzbogacenia smaku np. tofu.

Curry – właściwości zdrowotne

Curry prócz oryginalnego smaku to także wachlarz prozdrowotnych właściwości – przy tak dużej liczbie ziół i przypraw wydaje się to naturalne. Na pierwszy planie jest oczywiście kurkuma i zawarta w niej kurkumina. Powszechnie uważa się ją za jeden z najlepszych naturalnych środków antynowotworowych. Pomaga ona również w obniżeniu poziomu cukrów we krwi, ale kurkuminę wiąże się też z jej wpływem na choroby układu nerwowego osób starszych – głównie Alzheimera i demencji. Spożycie kurkuminy sprawdzi się zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu osób dotkniętych takimi schorzeniami. Dodatkowo właściwości przeciwzapalne pozwalają na ochronę stawów przed bólami reumatycznymi. Prócz kurkumy na uwagę zasługuje też kozieradka, która obniża poziom złego cholesterolu LDL w krwi, a także duża zawartość żelaza, który zapobiega anemii.

Curry to nie tylko pyszna i aromatyczna mieszanka, która nada daniom indyjskiego charakteru, ale też bomba witamin, minerałów i substancji prozdrowotnej. Przyprawa jest dostępna powszechnie w sklepach, ale warto zwrócić uwagę na skład i jakość surowca. Produkt dostępny w Naturalnie Zdrowe to nie tylko atrakcyjna cena, ale przede wszystkim gwarancja jakości – nasze curry to w mieszanka w 100% pochodząca z Indii.

Skład: kolendra, kurkuma, kozieradka, kmin rzymski, imbir, goździki, koper włoski, liść laurowy, czosnek, cynamon, sól, pieprz czarny, suszone mango, kukurydza

Kraj pochodzenia: Indie

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy, gorczycę.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko


E1594

Specyficzne kody

ean13
5902721173054

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło