Czubryca zielona

6,89 zł
Brutto
Czubryca zielona

Czubryca zielona

Bezpłatna dostawa już od 199zł

6,89 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Czubryca zielona

Czubryca zielona to jeszcze mało popularna w Polsce, tradycyjna przyprawa kuchni bułgarskiej dająca charakterystyczny, południowoeuropejski smak. W dodatku jest to aromatyczna mieszanka przypraw, a nie przypraw jednorodna i występuje w dwóch odmianach. Czubryca czerwona jest ostrzejsza, a zielona łagodniejsza i bardziej aromatyczna. Chociaż składy obu wersji częściowo się pokrywają, to mają też cechy, które mocno je różnią i sprawiają, że są to propozycje dla innych odbiorców. Ta mieszanka przyprawowa z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych smaków prosto z Bałkanów.

Czubryca zielona – skład

Cechą charakterystyczną obu wariantów czubrycy jest obecność dwóch składników. Pierwszy z nich to papryka, która determinuje czy będziemy mieć do czynienia z ostrzejszą wersją czerwoną, czy łagodniejszą, ale bardziej aromatyczną zieloną. Drugim składnikiem jest cząber górski. To roślina, która nie tylko nadaje mieszance aromatycznego i mocnego zapachu, ale również zawiera w sobie flawonoidy będące przeciwutleniaczami i mające cenne właściwości przeciwwirusowe, redukujące stany zapalne i antybakteryjne. Dodatkowo neutralizuje działanie wolnych rodników na organizm.

Prócz tego w składzie czubrycy zielonej i czerwonej w zależności od producenta znaleźć możemy również zioła i przyprawy jak sól, natka pietruszki, czosnek, koperek, majeranek, tymianek, papryka słodka i ostra oraz bazylię i oregano, które gwarantują solidną porcję witamin, pierwiastków i substancji prozdrowotnych w każdym kęsie.

Cząber górski - tajemnica czubrycy

Czubryca to mieszanka przypraw, ale jeden dodatek wyróżnia ją szczególnie na tle innych. Głównym składnikiem jest cząber górski (satureja montana), roślina z rodziny jasnotowatych, powszechnie występująca w wyższych partiach Bałkanów. Cząbru górskiego często używa się w potrawach kuchni bułgarskiej, a także w daniach ormiańskich. Jest przyprawą o intensywnym zapachu, w smaku podobna trochę do pieprzu, jest wszechstronna i dobrze komponuje się z warzywami, różnymi mięsami, zupami i sosami.

Czubryca zielona - zastosowanie

Czubryca zielona ma liczne właściwości zdrowotne. Jest jedną z najczęściej używanych na co dzień przypraw bułgarskich i chociaż nie jest tak ostra, jak wersja czerwona, to nadal będzie nadawać daniom smaku typowego dla dań z tamtego regionu Europy. Zatem jeśli szukasz klimatu słonecznej Bułgarii, ale jednocześnie nie jesteś miłośnikiem ostrych dań, to czubryca zielona może okazać się strzałem w dziesiątkę. Czubrycę zieloną możemy wykorzystać do przyprawienia cięższych i bardziej tłustych potraw mięsnych, ale doskonale pasuje jako dopełnienie łagodnych gołąbków, czy dań z roślin strączkowych np. fasolki po bretońsku.

W kuchni bułgarskiej popularne jest zastosowanie czubrycy zielonej do sosów do sałatek, zup i marynat do mięsa charakteryzujących się intensywnym aromatem. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by mieszanką wzbogacać sery, czy pasty do kanapek na bazie warzyw tym bardziej, że jest to produkt w pełni wegański. Za dodawaniem czubrycy zielonej przemawia również fakt, że jej obecność w posiłkach ma pozytywny wpływ na procesy trawienne – pomaga uniknąć niestrawności, biegunek i zgagi. Wspiera też budowanie odporności organizmu w okresie jesienno-zimowym i podczas wzmożonych infekcji. 

Czubryca zielona – gdzie kupić?

Czubryca to przyprawa nadal dość mało znana w naszej kuchni, a przez to może być również ciężka do kupienia w sklepach stacjonarnych. Warto wtedy sprawdzić ofertę sprawdzonych sprzedawców internetowych ze zdrową żywnością jak Naturalnie Zdrowe. Wysokiej jakości, dobra przyprawa, wolna od GMO, glutaminianu sodu i konserwantów oraz atrakcyjna cena – na to zawsze można liczyć w naszym sklepie.

Trzeci rodzaj czubrycy

Prócz czubrycy zielonej i czerwonej, w sklepach można spotkać również trzecią, mniej popularną odmianę. W składzie czubrycy żółtej dodatkowo znajdują się bardziej egzotyczne przyprawy, jak kurkuma i curry, które nadają odpowiedniej barwy mieszance i doprawianym daniom. Są to prawdopodobnie naleciałości kulturowe powstałe wskutek bliskości Bułgarii i krajów Bliskiego Wschodu jak Turcja. Wszystkie trzy wersje stanowią dla siebie wspaniałe uzupełnienie, gwarantują wyrazisty smak, który docenią szczególnie miłośnicy dań mięsnych.

Skład:

sól, czosnek, pietruszka nać, cząber, oregano, seler mielony, koperek, majeranek, lubczyk

Kraj pochodzenia:

Polska

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy, gorczyce, soi, składniki mleka i jaj w proszku. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1606

Specyficzne kody

ean13
5902721173078

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło