Czubryca czerwona

Czubryca czerwona

Czubryca czerwona

Bezpłatna dostawa już od 199zł

6,89 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Czubryca czerwona

Czubryca czerwona to stosunkowo mało znana w naszym kraju przyprawa rodem z Bułgarii. Dodatkowo wbrew temu, na co może wskazywać nazwa, nie jest to przyprawa jednorodna, a mieszanka kilku ziół i przypraw, które razem nadają potrawom ostrego, czy nawet pikantnego smaku, z którym kojarzyć się mogą dania kuchni bułgarskiej.

Czubryca czerwona – skład

W kuchni bułgarskiej podobnie jak węgierskiej bardzo popularnym i często wykorzystywanym warzywem jest papryka. Nie inaczej jest również w tym przypadku. To właśnie papryka czerwona odpowiada za kolor przyprawy i nadaje jej charakteru. Drugim składnikiem, bez którego nie może być mowy o dobrej czubrycy, jest cząber górski - jest jej podstawowym składnikiem. Ta rosnąca powszechnie na południu Europy roślina nie tylko nadaje mieszance pięknego aromatu, ale ma też w składzie flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy, zapobiegają stanom zapalnym i działają antybakteryjnie. Dodatkowo w czubrycy znajdziemy też pietruszkę, czosnek, koperek, majeranek, bazylię i oregano, które każdy z osobna stanowi bogate źródło witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych.

Czubryca czerwona – zastosowanie

Czubryca czerwona jest mieszanką, która powinna sprawdzić się w wielu scenariuszach kulinarnych, także w polskiej kuchni. Nie ma jednak co ukrywać, że przyprawa z pewnością przypadnie do gustu miłośników mocnych, ostrzejszych smaków, którzy z chęcią połączą bułgarskie aromaty z polskimi mięsami. Mieszanka przyprawowa nie tylko nada potrawom wyrazistości, ale pozwoli też na lepsze trawienie i uniknięcie niestrawności po tłustym posiłku. Poza tym czubryca czerwona świetnie zgra się z gęstymi zupami i potrawkami typu leczo czy nasz rodzimy bigos. Można jej też dodać do domowych past kanapkowych, a nawet wegetarianie będą mogli podkręcić smak potraw bez mięsnych – jajka czy sery dostaną odpowiedniego pazura. Czubryca czerwona to doskonały dodatek do dań na bazie roślin strączkowych, w których podkręci smak i aromat.

Czubryca czerwona – gdzie kupić?

Czubryca czerwona jest przyprawą na razie stosunkowo mało popularną i w sklepach stacjonarnych może być trudno dostępna. Warto wtedy sprawdzić ofertę sprawdzonych sklepów internetowych ze zdrową żywnością jak Naturalnie Zdrowe. Dostępna u nas mieszanka to produkt wysokiej jakości, wolny od GMO. Do tego przystępny w wyjątkowo atrakcyjnej cenie. Przyprawa na bazie cząbru górskiego charakteryzuje się ostrym smakiem i znakomicie nadaje się do mięs oraz zup i dań z warzyw strączkowych. Z pewnością warto mieć czubrycę czerwoną w swojej kuchni, ponieważ doda jej nowego smaku i aromatu, wprost z bałkańskich rejonów.

Mieszanka przypraw o właściwościach zdrowotnych

Cząber górski, który rośnie na słonecznych terenach Europy Południowej, wraz z mieszanką innych przypraw, sprawia, że czubryca zyskuje właściwości lecznicze. Przede wszystkim ma zdolności do hamowania rozwoju drożdżaków, bakterii, gronkowców i paciorkowców. Przyprawa łagodzi niektóre dolegliwości związane z układem pokarmowym - niestrawność i wzdęcia. Sam cząber górski z kolei cechuje się działaniem odkażającym. Preparaty na jego bazie stosowane są w przypadku drobnych poparzeń, ukąszeń owadów oraz innych dolegliwości dermatologicznych. Dodatkowo roślina ta pomaga w walce z biegunką, wymiotami, nudnościami, bólem gardła i zapaleniem pęcherza moczowego. Może też mieć korzystny wpływ na regulację cyklu miesiączkowego u kobiet.

Jak pachnie czubryca czerwona?

Głównym składnikiem czubrycy czerwonej jest suszony cząber górski, który porasta dziko południowe regiony Europy. Jest to pół zielony krzew dorastający do 50 centymetrów wysokości. Jego liście charakteryzują się tym, że na swojej powierzchni mają delikatne włoski i skórzastą strukturę.

W okresie kwitnienia, cząber górski porastają białe kwiaty. Ziele to cechuje się niezwykle silnym i intensywnym aromatem, dzięki olejkom eterycznym, w których zawarte są flawonoidy, śluzy, żywice, karetonoidy oraz liczne kwasy. Przyprawowa czubryca czerwona dzięki właśnie tym olejkom zawdzięcza swój korzenny smak. To sprawia, że doskonale pasuje do sosów, sałatek, a nawet twarogu oraz potraw mięsnych.

Czubryca - gdzie kupić?

W ofercie naszego sklepu dostępna jest także czubryca zielona, która jest łagodniejsza w smaku, ale równie aromatyczna. Podobnie jak czubryca czerwona w jej składzie znajdziesz sól, czosnek, nać pietruszki, cząber, oregano, koperek, majeranek i lubczyk. Bogata oferta naszych produktów sprawia, że możesz znacznie wzbogacić swoją kuchnię oraz serwowane dania. Zachęcamy do wyboru zarówno jednego, jak i drugiego produktu!

Skład:

sól, papryka słodka, pietruszka nać, czosnek, koperek, majeranek, bazylia, oregano, cząber

Kraj pochodzenia:

Polska

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy, gorczyce, selera, składniki mleka i jaj w proszku, soi. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1609

Specyficzne kody

ean13
5902721173061
Ocena 

Idealna do gotowania

Czubryca idealnie nadaje się do gotowania potraw, o czym przekonałem się dopiero niedawno. Na pewno na stałe zagości w mojej kuchni. Polecam zakupy w tym sklepie - atrakcyjne ceny i szybka dostawa bardzo na plus!

Ocena 

Czubryca

Pyszna i aromatyczna przyprawa do dań mięsnych, nadaje im wyrazisty smak! Uwielbiamy całą rodziną. Gorąco polecam, a pewnością przypadnie do gustu wielu osobom.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło