Papryka wędzona naturalnie słodka

3,80 zł
Brutto
Papryka wędzona naturalnie słodka

Papryka wędzona naturalnie słodka

Bezpłatna dostawa już od 199zł

3,80 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Papryka wędzona to jedna z najpopularniejszych i najchętniej wykorzystywanych przypraw. Najczęściej dodawana do dań i potraw, gdzie tradycyjnie często używane są świeże papryki. Kuchnia hiszpańska czy węgierska, ale również polska są tego dobrym przykładem. W odróżnieniu od papryki ostrej ma zdecydowanie łagodniejszy smak, ale to, co ją wyróżnia to przede wszystkim głęboki zapach dymu wędzarniczego. To właśnie proces obróbki termicznej z wykorzystaniem drewna dębowego nadaje przyprawie charakteru i wyrazistości, a jednocześnie nie podnosi ostrości dań.

Papryka wędzona – czy zdrowa?

Oczywiście, że tak! Papryka to nie tylko duża porcja witamin z grupy B i C (kilkukrotnie więcej niż w cytrynach), ale też olejki eteryczne i kapsaicyna. Taki skład gwarantuje nie tylko zaostrzenie apetytu, ale również zwiększa wydzielanie się soków żołądkowych, co usprawnia procesy trawienne, a to z kolei przekłada się na poprawiony metabolizm. Dodatkowo dzięki obecności flawonoidów papryka to także działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze – pod tym względem papryka jest podobna, chociażby do czosnku i z tego powodu warto ją przyjmować profilaktycznie przez cały rok w celu wzmocnienia odporności organizmu. Papryka działa również oczyszczająco, a nawet wpływa na zły nastrój i niweluje oznaki zmęczenia.

Papryka wędzona – do czego?

Wykorzystanie papryki wędzonej jest bardzo szerokie i chociaż głównie stosuje się ją w kuchniach południowych to jej uniwersalność i wszechstronność pozwala na adaptację w wielu kulinarnych scenariuszach. Przyprawa świetnie nadaje się jako dodatek do zup, gulaszów, sosów do mięs, czy zapiekanek. Nie przytłacza i dobrze komponuje się z innymi przyprawami i dlatego jako posypka lub składnik marynat podkreśli smak grillowanych mięs, ryb i warzyw. Popularnym wykorzystaniem papryki wędzonej słodkiej są również wędliny. Jedna z najbardziej znanych hiszpańskich odmian kiełbasy, czyli chorizo, swój charakterystyczny smak zawdzięcza właśnie papryce wędzonej. Warto też zwrócić uwagę, że prócz samego smaku, papryka nadaje potrawom, w zależności od użytej ilości, również pięknej, głębokoczerwonej barwy.

Papryka wędzona – gdzie kupić?

Chociaż popularność papryki wędzonej słodkiej cały czas rośnie, to nadal nie jest to przyprawa dostępna powszechnie w sklepach. Jej zakup w sieciach stacjonarnych może być wyzwaniem i dlatego warto sprawdzać ofertę dobrze zaopatrzonych i sprawdzonych sprzedawców internetowych. W Naturalnie Zdrowe tradycyjnie stawiamy na jakość surowca i nie inaczej jest tym razem – w składzie znajduje się tylko wędzona papryka, bez zbędnej chemii konserwującej i sztucznych wzmacniaczy smaku.

Skład: papryka wędzona słodka 100%

Kraj pochodzenia: Hiszpania

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy, gorczycę, seler, składniki mleka i jaj, soja. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1646

Specyficzne kody

ean13
5902721173177

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło