Papryka wędzona naturalnie słodka
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Papryka wędzona to jedna z najpopularniejszych i najchętniej wykorzystywanych przypraw. Najczęściej dodawana do dań i potraw, gdzie tradycyjnie często używane są świeże papryki. Kuchnia hiszpańska czy węgierska, ale również polska są tego dobrym przykładem. W odróżnieniu od papryki ostrej ma zdecydowanie łagodniejszy smak, ale to, co ją wyróżnia to przede wszystkim głęboki zapach dymu wędzarniczego. To właśnie proces obróbki termicznej z wykorzystaniem drewna dębowego nadaje przyprawie charakteru i wyrazistości, a jednocześnie nie podnosi ostrości dań.
Papryka wędzona – czy zdrowa?
Oczywiście, że tak! Papryka to nie tylko duża porcja witamin z grupy B i C (kilkukrotnie więcej niż w cytrynach), ale też olejki eteryczne i kapsaicyna. Taki skład gwarantuje nie tylko zaostrzenie apetytu, ale również zwiększa wydzielanie się soków żołądkowych, co usprawnia procesy trawienne, a to z kolei przekłada się na poprawiony metabolizm. Dodatkowo dzięki obecności flawonoidów papryka to także działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze – pod tym względem papryka jest podobna, chociażby do czosnku i z tego powodu warto ją przyjmować profilaktycznie przez cały rok w celu wzmocnienia odporności organizmu. Papryka działa również oczyszczająco, a nawet wpływa na zły nastrój i niweluje oznaki zmęczenia.
Papryka wędzona – do czego?
Wykorzystanie papryki wędzonej jest bardzo szerokie i chociaż głównie stosuje się ją w kuchniach południowych to jej uniwersalność i wszechstronność pozwala na adaptację w wielu kulinarnych scenariuszach. Przyprawa świetnie nadaje się jako dodatek do zup, gulaszów, sosów do mięs, czy zapiekanek. Nie przytłacza i dobrze komponuje się z innymi przyprawami i dlatego jako posypka lub składnik marynat podkreśli smak grillowanych mięs, ryb i warzyw. Popularnym wykorzystaniem papryki wędzonej słodkiej są również wędliny. Jedna z najbardziej znanych hiszpańskich odmian kiełbasy, czyli chorizo, swój charakterystyczny smak zawdzięcza właśnie papryce wędzonej. Warto też zwrócić uwagę, że prócz samego smaku, papryka nadaje potrawom, w zależności od użytej ilości, również pięknej, głębokoczerwonej barwy.
Papryka wędzona – gdzie kupić?
Chociaż popularność papryki wędzonej słodkiej cały czas rośnie, to nadal nie jest to przyprawa dostępna powszechnie w sklepach. Jej zakup w sieciach stacjonarnych może być wyzwaniem i dlatego warto sprawdzać ofertę dobrze zaopatrzonych i sprawdzonych sprzedawców internetowych. W Naturalnie Zdrowe tradycyjnie stawiamy na jakość surowca i nie inaczej jest tym razem – w składzie znajduje się tylko wędzona papryka, bez zbędnej chemii konserwującej i sztucznych wzmacniaczy smaku.
Skład: papryka wędzona słodka 100%
Kraj pochodzenia: Hiszpania
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy, gorczycę, seler, składniki mleka i jaj, soja. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Specyficzne kody
- ean13
- 5902721173177
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.