Pieprz Cayenne
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Pieprz kajeński
Szacuje się, że na świecie znanych i uprawianych jest kilkadziesiąt gatunków papryki. Różnią się od siebie kształtem, kolorem i ostrością. Jedną z najbardziej znanych i popularnych, szczególnie wśród miłośników ostrych smaków, jest papryka cayenne. Z niej też pozyskiwany jest pieprz cayenne, który łączy ostry smak papryczek chili z charakterystyczną nutą smakową tradycyjnego pieprzu czarnego..
Pieprz cayenne – właściwości
Papryki cayenne to odmiana, która oryginalnie wywodzi się z regionu Ameryki Środkowej i Południowej. Od czasu odkrycia jej uprawa rozprzestrzeniła się na inne części świata i dzisiaj jest jedną z bardziej znanych i lubianych odmian. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim swojej ostrości. Według skali Scoville'a, która jest wyznacznikiem ostrości, pieprz cayenne ma od 30.000 do 50.000 jednostek SHU. O ile sama wartość może nic nie mówić to porównanie do innej ostrej papryczki już tak – równie popularne jalapeno to raptem 2500-8000 jednostek, czyli wielokrotnie mniej. Za ostrość odpowiada zawarta w pieprzu kapsaicyna, którą znamy z papryczki chili.
Pieprz cayenne to nie tylko pikantny smak, ale również ciekawy kolor, dzięki któremu możemy udekorować nasze potrawy z owoców morza, mięs pieczonych i wielu innych. Jest także naturalnym źródłem pierwiastków z żelazem, cynkiem, potasem i miedzią na czele.
Pieprz cayenne a odchudzanie
Często podkreślaną zaletą pieprzu cayenne jest jego pozytywny wpływ na proces odchudzania. Jego obecność w diecie przyspiesza i usprawnia trawienie, a co za tym idzie metabolizm. Co istotne, również apetyt ulega zahamowaniu, a w połączeniu z szybszym spalaniem pozwala na uzyskanie zauważalnych rezultatów. Oczywiście dla utrzymania prawidłowej wagi i dobrego zdrowia niezbędna jest aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta.
Pieprz cayenne – zachowaj umiar
Ze względu na dużą ostrość pieprz kajeński powinien być stosowany z umiarem. Polecamy zaczynać od małych ilości i ewentualnie zwiększać ilość tej przyprawy dodawanej do pożywienia jeśli uzyskany finalnie smak będzie dla nas zbyt łagodny. Mimo swojej ostrości warto go jednak dodawać do posiłków.
Pieprz kajeński w kuchni
Pieprz cayenne powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni, jeśli jesteś fanem lub fanką ostrego jedzenia. Do czego jednak najlepiej dodać pieprz cayenne? Przede wszystkim do dań wszystkich kuchni, gdzie tradycyjnie jest dużo ostrych potraw. Na myśl przychodzi od razu kuchnia meksykańska i sąsiadująca z nią teksańska, czyli regiony skąd cayenne wywodzi się historycznie. Nie oznacza to oczywiście, że nie można pieprzu cayenne używać do dań i potraw z innych części świata. Ostra przyprawa szczególnie dobrze powinna pasować do dań azjatyckich, które nierzadko mają bardzo ostry charakter.
Pieprz cayenne, podobnie jak zwykły pieprz (pieprz czarny), może być stosowany do mięs, warzyw, sosów, makaronów, ale też jako składnik marynat czy dań jajecznych. Dobrze sprawdza się też z owocami morza. Co ciekawe, można nim też urozmaicać słodkie desery, szczególnie jeśli zawierają one w sobie gorzką czekoladę.
Skład: pieprz cayenne 100%
Kraj pochodzenia: Indie / Chiny
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy, gorczycę, seler.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Specyficzne kody
- ean13
- 5902721173191
Mocny świeży pieprz
Silny aromat, naprawdę czuć, że świeży. Polecam!
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupem