Bazylia suszona liść

5,20 zł
Brutto
Bazylia suszona liść

Bazylia suszona liść

Bezpłatna dostawa już od 199zł

5,20 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Bazylia suszona

Bazylia jest jednym z najczęściej używanych ziół w polskich kuchniach zarówno w postaci suszonej, jak i świeżych listków, a także jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Chociaż bazylia głównie przywodzi na myśl Włochy, to w naszym kraju pojawiła się już w XVI wieku. Od tamtego czasu jej popularność nie maleje, a prócz oryginalnego i charakterystycznego smaku i aromatu, ma też wiele właściwości prozdrowotnych.

Bazylia suszona – właściwości

Bazylia to nie tylko smak i aromat włoskiej kuchni, ale również wiele składników odżywczych, których ze względu na wysuszenie jest znacznie więcej w przeliczeniu na 100 g niż ma to miejsce w świeżych listkach. W składzie bazylii znajdziemy wiele witamin i minerałów, z których warto wymienić większe ilości witamin A, B i C oraz K, a także wapnia, magnezu i potasu. Na uwagę zasługuje też obecność flawonoidów, które odgrywają rolę antyoksydantów. Cechują się one właściwościami przeciwutleniającymi, co oznacza, że pomagają zwalczać infekcje i stany zapalne. Uzyskany dzięki temu wzrost odporności organizmu może tłumaczyć obecność bazylii w medycynie ludowej. Nie jest to jednak koniec jej zalet.

Bazylia działa pozytywnie również na procesy trawienne. Jej obecność w posiłkach zwiększa ilości wydzielanych soków trawiennych, a dodatkowo działa rozkurczowo. Usprawnione wchłanianie i lepsza perystaltyka przekłada się również na lepszy metabolizm, co powinny docenić osoby będące na dietach odchudzających. Ciekawostką jest również fakt, że bazylia pozwala na niwelowanie skutków stresu, a nawet wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Bazylia suszona – zastosowanie

Bazylia to przyprawa bardzo dobrze pasująca do różnego rodzaju dań śródziemnomorskich, szczególnie z kuchni włoskiej, gdzie używa się dużo pomidorów, w którymi bazylia komponuje się wręcz perfekcyjnie. Można jej zatem dodawać do pizz, sosów i makaronów, ale też wzbogacać dressingi sałatkowe. Bazylia może być też elementem marynat do mięs i ryb. Warto zaznaczyć, że o ile bazylia jest dość aromatyczna, to nie przytłacza innych przypraw, dzięki czemu dobrze komponuje się z innymi popularnymi ziołami jak majeranek, oregano czy rozmaryn.

Bazylia suszona – przechowywanie

Bazylia suszona po zakupie powinna być przechowywana w szczelnym opakowaniu z zapięciem strunowym lub szklanym, w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej jest spożyć ją w ciągu kilku miesięcy, potem przyprawa może stracić na swojej intensywności. Nie stwierdzono natomiast przeciwwskazań do spożywania bazylii suszonej, ale warto pamiętać o tym, że zawarta w niej witamina K ma wpływ na krzepnięcie krwi.

Skład: bazylia suszona 100%

Kraj pochodzenia: Egipt

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy, gorczycę, seler, składniki mleka i jaj, soja. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1658

Specyficzne kody

ean13
5902721173214

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło