Kolendra mielona

kolendra mielona

Kolendra mielona

Bezpłatna dostawa już od 199zł

5,89 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Kolendra mielona

Kolendra to zioło znane od starożytności. Wywodzi się z rejonów Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego i chociaż nadal można ją spotkać rosnącą dziko, to obecnie jest uprawiana na całym świecie i stanowi element wielu kuchni regionalnych. Do różnych celów wykorzystywana jest praktycznie każda część kolendry i mimo że najczęściej używa się jej w kulinariach, to jest też często stosowana w medycynie naturalnej jako środek na polepszenie trawienia i na wzdęcia.

Kolendra – na co pomaga?

Kolendra dzięki obecności olejków eterycznych nadaje potrawom charakterystycznego, delikatnie ostrego smaku i zapachu. Ma też wiele właściwości prozdrowotnych, które tylko zachęcają, by dodawać przyprawy do przygotowywanych dań. Najbardziej znaną zaletą kolendry jest jej wpływ na wsparcie pracy przewodu pokarmowego.

Skutecznie zapobiega niestrawnościom, wzmaga apetyt, a także pobudza wydzielanie się soków trawiennych. Ma też właściwości przeciwbakteryjne i pomaga w pozbyciu się nie tylko pasożytów układu pokarmowego, ale także metali ciężkich, takich jak rtęć i ołów.

Właściwości kolendry

Kolendra ma też właściwości wiatropędne – poprzez rozluźnienie napięcia mięśniowego, pozwala zniwelować wzdęcia i uczucie nadmuchanego brzucha. Łagodzi zatrucia pokarmowe i stany zapalne błon śluzowych, co dodatkowo wpływa na dobrą kondycję jelit i układu pokarmowego, a to z kolei ma bezpośredni wpływ na cały układ odpornościowy organizmu.

Warto też podkreślić, że kolendra zawiera w sobie garść antyoksydantów. Redukuje ponadto poziom cukru i złego cholesterolu LDL we krwi, a także obniża jej ciśnienie. Działa uspokajająco.

Kolendra nie tylko w kuchni

Niewiele osób wie, ale kolendra może być też wykorzystywana przy produkcji kosmetyków i do aromaterapii. Olejek kolendrowy służący jako środek zapachowy działa uspokajająco, koi nerwy i relaksuje. Może też służyć do inhalacji, a nałożony na skórę działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się ran.

Nasiona kolendry – wykorzystanie w kuchni

Podczas przygotowywania posiłków najczęściej używane są liście kolendry, zarówno świeże, jak i wersji suszonej. Kolendra posiadająca delikatnie anyżowy zapach z nutami cytrusowymi, często kojarzona jest z daniami azjatyckimi (stąd nazywana jest też chińską pietruszką). Jej obecność można odnotować również w daniach kuchni indyjskiej (popularne curry), a nawet meksykańskich, gdzie stanowi składnik słynnej guacamole, czyli salsy na bazie awokado.

Jednym słowem - wszędzie tam, gdzie niezbędny jest intensywny aromat. Kolendra mielona doskonale sprawdza również w przepisach dań portugalskich, libańskich i gruzińskich – jej wszechstronność jest zaskakująca.

Kolendra a pietruszka

Kolendrę często wykorzystuje się również jako smaczniejszy i oryginalny zamiennik natki pietruszki – w takiej formie można jej używać, chociażby jako dodatku do zup czy sałatek, a także do dekoracji dań, również tych słodkich. Świeży i orzeźwiający smak przyprawy sprawia, że dobrze komponuje się z owocami morza oraz deserami na bazie mleka kokosowego i owoców. Można jej też dodać do marynat do mięs i drobiu.

Aromatyczna kolendra, podobnie jak natka pietruszki, traci swoje walory przy dłuższej obróbce termicznej i z tego powodu zaleca się dodawać ją np. do sosów na samym końcu gotowania.

Kolendra mielona - cena

Kolendra mielona jest powszechnie dostępną przyprawą. Bez problemu dostaniemy ją w sklepach stacjonarnych i internetowych. Inną kwestią jest cena. W popularnych sieciach handlowych, kilkanaście gramów tej przyprawy będzie zdecydowanie mniej opłacalne niż większe i bardziej ekonomiczne opakowanie o większej pojemności dostępne w sklepie internetowym. Warto o tym pamiętać przed zakupu.

Skład:

zmielone, suszone ziarno kolendry 100%

Kraj pochodzenia:

Polska

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy, gorczycę, seler, składniki mleka i jaj, soja. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1713

Specyficzne kody

ean13
5902721173306

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło