Koperek suszony liść kopru
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Koperek suszony
Koperek to jedno z najpopularniejszych ziół w polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie wiele rodzimych potraw bez dodatku kopru. Roślina może być łatwo uprawiana w domowych ogródkach, a nawet w doniczkach. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by w sezonie cieszyć się świeżym zapachem i smakiem liści kopru.
Historia kopru
Dzieje koperku sięgają dalej, niż mogłoby się wydawać. Jego ślady znajdowano w grobowcach faraonów i przekazach biblijnych. Koperek był też znany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie miał dodawać siły i odwagi. W Polsce przypisywano mu również właściwości magiczne i podobnie jak czosnek wieszano go w celu ochrony domostwa przed złymi mocami. Obecnie nie jest dostępny na dziko, a uprawiany jest w całej Europie. Jego prozdrowotny wpływ na nasz organizm jest jednak niepodważalny.
Koperek - skład
Świeży i charakterystyczny zapach i delikatny korzenny smak to nie jedyna zalety kopru. Roślina ma też bogaty i bardzo korzystny dla nas skład. Mnóstwo witamin z praktycznie każdej grupy, a także wysoka zawartość wapnia, żelaza i fosforu. Do tego antyoksydanty w postaci flawonoidów. Wszystko to sprawia, że koperek to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do potraw.
Właściwości lecznicze kopru
Koperek ze względu na swoją znikomą kaloryczność i bogaty skład jest dodatkiem, który cechuje się mnóstwem właściwości zdrowotnych. Liście kopru to przede wszystkim usprawnienie procesów trawiennych. Pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych. Dodanie zioła do potraw pozwala unikać bólu żołądka i problemów z jelitami. Koper działa rozkurczowo, niweluje również wzdęcia i wspiera pracę organów odpowiedzialnych z oczyszczanie organizmu, jak wątroba i nerki. Pomaga również w utrzymaniu układu moczowego w dobrej kondycji.
To nie wszystko. Okazuje się, że koperek może wpływać na poziom zarówno cukru, jak i cholesterolu we krwi. Ze względu na obecność przeciwutleniaczy przypisuje mu się również działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Z tego powodu zioło znajduje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym. Olejki eteryczne i wyciągi na bazie kopru dodawane są do toników, mydeł, past do zębów, a nawet perfum. Co ciekawe, dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B, koperkowi ma właściwości antystresowe i relaksujące. Stąd często poleca się picie uspokajających naparów z suszonych liści kopru.
Suszony koperek w kuchni
Mało jest ziół tak głęboko zakorzenionych w naszej kuchni, jak właśnie koperek. Jego smak sprawia, że zarówno świeży, jak i suszony koper to nieodłączny element polskich potraw. Przez swoje walory smakowe nadaje charakteru wielu rodzimym daniom. Ziemniaki do niedzielnego obiadu, ogórki kiszone, marynaty, sałatki, zupy, pasty kanapkowe - w każdym z tych przypadków koper nadaje daniom pięknego aromatu i charakterystycznego posmaku. Oczywiście wykorzystamy go w wielu innych sytuacjach. Grecki chłodnik, pasta z kurczakiem, placki z cukinii, śledzie z cebulą i koperkiem, grillowane ryby, czy jako dodatek do duszonych warzyw i masła ziołowego - przykłady można mnożyć w nieskończoność.
Skład:
100% koperek suszony
Kraj pochodzenia:
Egipt
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902721173931
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.