Koperek suszony liść kopru

koperek suszony liść kopru

Koperek suszony liść kopru

Bezpłatna dostawa już od 199zł

7,04 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Koperek suszony

Koperek to jedno z najpopularniejszych ziół w polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie wiele rodzimych potraw bez dodatku kopru. Roślina może być łatwo uprawiana w domowych ogródkach, a nawet w doniczkach. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by w sezonie cieszyć się świeżym zapachem i smakiem liści kopru.

Historia kopru

Dzieje koperku sięgają dalej, niż mogłoby się wydawać. Jego ślady znajdowano w grobowcach faraonów i przekazach biblijnych. Koperek był też znany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie miał dodawać siły i odwagi. W Polsce przypisywano mu również właściwości magiczne i podobnie jak czosnek wieszano go w celu ochrony domostwa przed złymi mocami. Obecnie nie jest dostępny na dziko, a uprawiany jest w całej Europie. Jego prozdrowotny wpływ na nasz organizm jest jednak niepodważalny. 

Koperek - skład

Świeży i charakterystyczny zapach i delikatny korzenny smak to nie jedyna zalety kopru. Roślina ma też bogaty i bardzo korzystny dla nas skład. Mnóstwo witamin z praktycznie każdej grupy, a także wysoka zawartość wapnia, żelaza i fosforu. Do tego antyoksydanty w postaci flawonoidów. Wszystko to sprawia, że koperek to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do potraw. 

Właściwości lecznicze kopru

Koperek ze względu na swoją znikomą kaloryczność i bogaty skład jest dodatkiem, który cechuje się mnóstwem właściwości zdrowotnych. Liście kopru to przede wszystkim usprawnienie procesów trawiennych. Pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych. Dodanie zioła do potraw pozwala unikać bólu żołądka i problemów z jelitami. Koper działa rozkurczowo, niweluje również wzdęcia i wspiera pracę organów odpowiedzialnych z oczyszczanie organizmu, jak wątroba i nerki. Pomaga również w utrzymaniu układu moczowego w dobrej kondycji. 

To nie wszystko. Okazuje się, że koperek może wpływać na poziom zarówno cukru, jak i cholesterolu we krwi. Ze względu na obecność przeciwutleniaczy przypisuje mu się również działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Z tego powodu zioło znajduje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym. Olejki eteryczne i wyciągi na bazie kopru dodawane są do toników, mydeł, past do zębów, a nawet perfum. Co ciekawe, dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B, koperkowi ma właściwości antystresowe i relaksujące. Stąd często poleca się picie uspokajających naparów z suszonych liści kopru. 

Suszony koperek w kuchni

Mało jest ziół tak głęboko zakorzenionych w naszej kuchni, jak właśnie koperek. Jego smak sprawia, że zarówno świeży, jak i suszony koper to nieodłączny element polskich potraw. Przez swoje walory smakowe nadaje charakteru wielu rodzimym daniom. Ziemniaki do niedzielnego obiadu, ogórki kiszone, marynaty, sałatki, zupy, pasty kanapkowe - w każdym z tych przypadków koper nadaje daniom pięknego aromatu i charakterystycznego posmaku. Oczywiście wykorzystamy go w wielu innych sytuacjach. Grecki chłodnik, pasta z kurczakiem, placki z cukinii, śledzie z cebulą i koperkiem, grillowane ryby, czy jako dodatek do duszonych warzyw i masła ziołowego - przykłady można mnożyć w nieskończoność.

Skład:

100% koperek suszony

Kraj pochodzenia:

Egipt

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

koper suszony

E2111

Specyficzne kody

EAN13
5902721173931

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło