Sól himalajska gruboziarnista
Sól niewątpliwie jest składnikiem, który należy ograniczać w codziennej diecie. Dotyczy to przede wszystkim osób mających problemy z nadciśnieniem tętniczym oraz nerkami. Istnieją na szczęście zamienniki, takie jak sól himalajska gruboziarnista, które posiadają wiele cennych składników niezbędnych w codziennym żywieniu człowieka. Sól himalajska różowa gruba swoją charakterystyczną barwę zawdzięcza dużej zawartości pierwiastków chemicznych z tlenkiem żelaza na czele. Jest wydobywana w okolicach Pakistanu, gdzie w poprzednich epokach znajdowały się słone wody, które z biegiem lat zostały wysuszone przez słońce. Dzięki temu sól ta uchodzi za najzdrowszą oraz najczystszą na świecie.
Właściwości soli himalajskiej gruboziarnistej
Sól himalajska różowa gruba nie bez powodu uważana jest za jedną z najzdrowszych, dostępnych na świecie soli. Mimo że podobnie jak tradycyjna sól kuchenna zawiera wiele sodu, to jednak charakteryzuje się zdecydowanie korzystniejszymi właściwościami zdrowotnymi. Główną zaletą soli himalajskiej jest wysoki stopień czystości oraz zawartość aż 84 minerałów, spośród których najistotniejszy jest jod, magnez, cynk, siarka, żelazo oraz wapń. Różowa sól himalajska może więc być zalecana do uzupełniania niedoborów tych pierwiastków w organizmie.
Zawartość siarki wpływa pozytywnie na wygląd oraz stan skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo wysoki udział mikro i makroelementów wpływa na działanie przeciwbakteryjne, odtruwające oraz detoksykujące. Sól tego typu oczyszcza również organizm z metali ciężkich. Ważną zaletą soli himalajskiej jest brak konieczności oczyszczania po wydobyciu, dzięki czemu nie traci cennych pierwiastków w niej zawartych. Przyprawa znajduje szerokie zastosowanie w wielu kuchniach i jest coraz chętniej wykorzystywana przez zwolenników zdrowego żywienia. Sprawdza się idealnie jako dodatek do wszystkich dań, w których tradycyjnie stosujemy popularną sól kuchenną. Co ciekawe z powodzeniem można ją również wykorzystywać w inhalacjach oraz kąpielach solankowych
Gruboziarnista sól himalajska – cena
Z racji na swoje pochodzenie, wydobycie oraz konieczność transportu, sól himalajska gruboziarnista jest nieco droższa od wykorzystywanej tradycyjnie w wielu kuchniach soli kuchennej. Różnica ta nie jest jednak bardzo dotkliwa, a bogactwo minerałów oraz pozytywniejszy wpływ na zdrowie zdecydowanie są warte swojej ceny. W sklepie internetowym Naturalnie Zdrowe znajdą Państwo oryginalne produkty o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym.
Skład: sól himalajska gruboziarnista
Kraj pochodzenia: Pakistan
Masa netto: 1 kg
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) |
Wartość energetyczna |
0 kJ / 0 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
Węglowodany |
0 g |
w tym cukry |
0 g |
Błonnik |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
98,7 g |
Składniki mineralne: |
Jod |
3026 μg (2017%)* |
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4