Sumak mielony

sumak mielony

Sumak mielony

Bezpłatna dostawa już od 199zł

6,70 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Kuchnie orientalne mają w Polsce wielu zwolenników. Szakszuka, falafele, tabbouleh i pasta hummus - to miłośnicy Bliskiego Wschodu lubią najbardziej. Wpływ na popularność tych smaków ma kombinacja kilku charakterystycznych dla tego regionu składników i przypraw. Jednym z nich jest sumak. 

Czym jest sumak?

Sumak to roślina występująca w postaci kilkumetrowego krzewu. Spotykana jest w wielu miejscach na świecie. Nawet w Polsce jedna z odmian - sumak octowiec - często rośnie w przydomowych ogródkach, czy na działkach. W tym przypadku roślina pełni funkcję głównie ozdobną. 

Chociaż najczęściej krzew stanowi dekorację, to owoce sumaka octowca mogą być wykorzystywane również kulinarnie. Po namoczeniu można z nich przygotować orzeźwiającą lemoniadę, a także stosować mielone owoce jagód sumaka jako zamiennik cytryny. 

Owoce sumaka mają też liczne właściwości lecznicze. Wpływają na dolegliwości trawienne, działają moczopędnie i przeciwgorączkowo. Są też dobrym źródłem antyoksydantów. 

Podobny charakter ma odmiana sumaka, którą można spotkać na obszarach śródziemnomorskich. Sumak garbarski występuje w Iranie, Turcji i Libanie, ale również w południu Europy i na Wyspach Kanaryjskich. 

Przyprawę pozyskuje się z owoców rosnących na krzewie. Charakterystyczny wygląd owoców krzewu, małych i układających się w kształt podobny do kiści winogron pozwala łatwo odróżnić sumaka od innych roślin. Przyprawa powstaje ze zmielonych i suszonych owoców.  Ma żywą, czerwoną barwę, która barwi i nadaje potrawom kontrastu.

Jak wykorzystać sumak mielony?

Sumak mielony to popularna przyprawa w kuchniach śródziemnomorskich, szczególnie w kuchniach Bliskiego Wschodu. Mimo tego, że sumak ma swoje korzenie na Bliskim Wschodzie, jest przyprawą bardzo uniwersalną i wszechstronną. Jego smak określa się jako kwaśny, często cierpki i lekko owocowy. Nadaje kwaskowatego posmaku i dobrze komponuje się praktycznie ze wszystkim. Możemy z powodzeniem dodać jej do mięs, warzyw i ryżu. Sprawdzi się też jako zamiennik cytryny albo limonki - pozwoli na ciekawe modyfikacje znanych przepisów i smaków. 

Zaletą sumaka jest również to, jak dobrze łączy się z innymi przyprawami. Szczególnie w przypadku dodatków często wykorzystywanych w daniach kuchni orientalnej. Zresztą ziarna sezamu, połączone z tymiankiem i sumakiem tworzą mieszankę zwaną zatarem, która również jest typowo bliskowschodnią kombinacją. Często używa się jej właśnie do doprawienia szakszuki, sałatki tabbouleh i falafeli - klasyków kuchni arabskiej, dodając im wyjątkowego smaku.

Przyprawa sumak świetnie nada się również jako podstawa do marynat, sałatek, dipów i sosów. Przyprawa będzie pasować zarówno do mięs czerwonych, jak i drobiu, a nawet owoców morza. Można jej też dodać do gulaszu, jajek i zup, szczególnie tych, które w założeniu mają mieć kwaskowaty posmak. Sumak dodaje potrawom wyrazistości!

Do czego będzie pasował sumak mielony?

  • mięs - świetnie sprawdzi się do jagnięciny, kurczaka lub wołowiny;
  • sałatek - jako idealny dodatek do sałatek greckich;
  • marynat - pasuje zarówno do mięs, jak i ryb;
  • hummusu - wyśmienita posypka na hummus;
  • grillowania warzyw - posyp sumakiem bakłażana, paprykę, kalafior czy też cukinię;
  • dań z ryżem - będzie pasować do potraw takich jak pilaw czy risotto;
  • zup - zupa soczewicowa, harira i zupa pomidorowa będą smakować wyśmienicie;
  • sosów - stwórz pyszny sos tzatziki, sos winegret lub sos jogurtowy,
  • przekąsek - jako posypka na popcorn, chipsy, orzeszki ziemne,
  • napoi - koktajle, lemoniady, herbata mrożona zyskają orzeźwiający charakter.

Właściwości sumaka

Sumak jest egzotyczną, ale jednocześnie przyprawą o wszechstronnym zastosowaniu. Docenią go nie tylko miłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej, ale każdy poszukujący urozmaicenia i nowych doznań. Przyprawa nie jest jeszcze bardzo znana i to może wpływać na jej dostępność w sieciach stacjonarnych. Lepiej wtedy sprawdzać ofertę dobrze zaopatrzonych sprzedawców zdrowej żywności online i lokalnie. Należy pamiętać, że przyprawę najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w zaciemnionym miejscu.

Wartości odżywcze na 100 g produktu:

Skład:

sumak mielony, sól

Kraj pochodzenia:

Turcja

Przechowywanie:

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent:

Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.

sumak

E2114

Specyficzne kody

EAN13
5902721173924

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło