NASIONA CHIA NATURALNIE ZDROWE

nasiona chia

NASIONA CHIA NATURALNIE ZDROWE

Bezpłatna dostawa już od 199zł

10,38 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Szałwia hiszpańska

Wartość odżywcza w 100 g

  • Wartość energetyczna 2035 kJ / 486 kcal

  • Tłuszcze 31 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g

  • Węglowodany 42 g

  • Błonnik 34 g

  • Białko 17 g

  • Sól 0,04 g

Nasiona chia przebojem wdarły się na półki sklepów ze zdrową żywnością, a fakt, że wciąż pozostają jednym z najczęściej kupowanych superfood, tylko potwierdza fantastyczne właściwości skryte w nasionach chia. Małe kuleczki to bomba witamin, minerałów, błonnika i składników odżywczych.

Nasiona chia - pochodzenie

Inną nazwą nasion chia jest szałwia hiszpańska. Jednak wbrew pozorom, roślina ta nie wywodzi się z Półwyspu Iberyjskiego. Miejscem jej pochodzenia są rejony Ameryki Środkowej, gdzie obecnie znajdują się Gwatemala i Meksyk. Co ciekawe, mimo że nasiona chia były używane przez rdzennych Indian od niepamiętnych czasów, produkt został zatwierdzony do sprzedaży w Europie dopiero kilkanaście lat temu. Stąd też wynika jeszcze stosunkowo niewielka świadomość społeczna o szałwii hiszpańskiej, ale i to zmienia się w bardzo szybkim tempie.

Nasiona szałwii hiszpańskiej – zastosowanie

Nasiona chia, znane też jako szałwia hiszpańska, są jednym z najzdrowszych i najbardziej wartościowych pokarmów roślinnych dostępnych na rynku. Te niepozorne ziarenka dostarczają naszemu organizmowi minerały, witaminy oraz moc składników odżywczych. Nasiona chia to także bogato źródło zdrowych tłuszczy, a nawet białka. Ma to szczególne znaczenie dla wegan i wegetarian dla których nasiona chia mogą stanowić kolejne źródło protein pochodzenia roślinnego.

Spożywanie nasion chia najczęściej oznacza dodanie ich do potrawy lub przygotowanie na ich bazie pożywnej przekąski, czy deseru. Zmielone nasiona chia można też dosypywać do musli, czy shaków, a także dodać je podczas wypieku chleba. Zastosowanie nasion chia jest zatem dość szerokie, ale dla wielu osób są nadal nieco egzotyczną propozycją, co do której nie ma pewności, kiedy i jak ją używać.

Jak jeść nasiona chia?

Liczba możliwości jest praktycznie nieograniczona! Najpopularniejszym sposobem na przygotowywanie nasion, dzięki któremu zresztą zyskały sporą sławę, jest zdrowy pudding z chia. Tego typu deser pozwala na dużą elastyczność, jeśli chodzi o dodatki. Można go łączyć z owocami, orzechami, miodem i wieloma innymi, równie zdrowymi dodatkami.

Taki pudding jest szczególnie dla osób na diecie, które szukają przepisów na zdrowe desery zawierające dużo błonnika. Poprawa metabolizmu i procesów trawiennych, a także zdolność do pęcznienia nie tylko gwarantują uczucie sytości, ale także zapobiegają zaparciom. Pudding z chia przygotowuje się dziecinnie łatwo i szybko, chociaż należy pamiętać, że należy do tego doliczyć czas, jaki deser musi odstać w lodówce.

Pudding z nasionami chia

Najlepsze przepisy to te, które wymagają minimalnej liczby składników. Do puddingu z chia wystarczy 1-2 łyżki nasion chia zalać mlekiem roślinnym lub kokosowym, a nawet z sokiem owocowym i zostawić na jakiś czas w lodówce. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na całą noc, chociaż masa powinna zgęstnieć już po około godzinie-dwóch.

Otrzymany pudding możemy oczywiście wzbogacić różnymi dodatkami. Najlepiej sprawdzają się owoce, ale często sięga się też po miód, wiórki kokosa czy płatki gorzkiej czekolady. Całość przypomina konsystencją tradycyjny budyń, czy kisiel. Nasiona chia pod tym względem zachowują się, jak siemię lniane, którego namoczone nasiona również tworzą galaretowatą zawiesinę.

Chia fresca

Innym popularnym sposobem wykorzystania nasion chia jest chia fresca, czyli napój nazywany również meksykańską lemoniadą. Jak sama nazwa sugeruje, jest to świetny i przede wszystkim naturalny sposób na orzeźwienie. Pod pewnymi względami chia fresca może być traktowana nawet jako forma napoju izotonicznego.

Co dokładnie stanowi skład chia fresca? To prosta mieszanka, w której znajdziemy sok z limonki, nasiona szałwii hiszpańskiej i wodę mineralną. Jeśli takie połączenie okaże się zbyt kwaśne, to nie ma problemu, by w razie potrzeby dosłodzić całość naturalnym słodzikiem. Czasami można spotkać się również w inną wersją tego napoju, gdzie stosowana jest również woda kokosowa, która dodatkowo podnosi wartość odżywczą takiego specyfiku.

Dodatek do diet odchudzających

Wykorzystanie nasion chia wychodzi oczywiście poza desery i napoje orzeźwiające. Nasiona szałwii hiszpańskiej to również popularny dodatek do koktajli, owsianek, jogurtów oraz modnych dań typu smoothie bowl. Dzięki chia te popularne dania śniadaniowe zyskują dodatkowe właściwości prozdrowotne oraz porcję zdrowych tłuszczów. Nasionami możesz także posypać sałatkę.

Do eksperymentowania zachęca również delikatny i neutralny smak nasion. Można bez obaw dodawać ich do różnych dań i potraw - nie wpłyną w żaden sposób na odczucia smakowe, a mogą tylko wzbogacić je o porcje składników odżywczych i błonnika pokarmowego.

Półtorej łyżki nasion chia dziennie

Nasiona chia warto jak najbardziej wprowadzić do swojej diety ze względu na ich pozytywny wpływ i bogaty skład. Nie można jednak przy tym zapominać, że o ile można je spożywać każdego dnia, to niezbędna jest też kontrola i trzymanie się sugerowanych dawek. Sugerowanych, czyli jakich? Dla większości osób i przy braku przeciwwskazań optymalnie będzie to około 15 g, czyli półtorej do dwóch łyżek nasion.

Należy zwracać uwagę na ilość i nie przekraczać dziennej dawki. Osoby, które obawiają się o reakcję swojego organizmu, mogą zacząć od mniejszych porcji np. 5 g i stopniowo zwiększać te ilości w zależności od obserwacji.

Jakie właściwości posiadają nasiona chia?

Nasiona chia z racji dużej zawartości błonnika mają skłonność do powiększania swojej objętości. Ze względu na dużą absorpcję wody, niezbędne jest zadbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu i zwiększenie ilości przyjmowanych w ciągu dnia płynów. Przy ich zbyt niskiej ilości mimo wysokiej zawartości błonnika może dojść do zaparć i problemów z wypróżnianiem.

Poza tym podobnie jak w przypadku nasion lnu, również ziarna chia są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy. Na uwagę zasługuje szczególnie wysoka zawartość kwasów omega-3 i omega-6, która plasuje szałwię hiszpańską w ścisłej czołówce. Kwasy omega kojarzone przede wszystkim z rybami i roślinami typu siemię lniane, są niezbędnymi kwasami, które musimy dostarczać wraz z pożywieniem. Odpowiadają nie tylko za kondycję układu sercowo-naczyniowego, ale wspierają też układ nerwowy i immunologiczny.

Zalety szałwii hiszpańskiej

Nasiona chia to kopalnia witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczy i to one odpowiadają w głównej mierze za właściwości szałwii hiszpańskiej. Dodanie jej do codziennej diety nie tylko poprawi pracę układu krążenia, ale także pomoże w profilaktyce chorób serca poprzez poprawę profilu lipidowego, obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.

Nasiona chia zawierają w sobie również antyoksydanty. Obecność przeciwutleniaczy spowalnia tempo starzenia się komórek, zapobiegają występowaniu nowotworów, a także poprawiają ogólną odporność organizmu. Występujący w chia kwas alfa linolenowy przyniesie ulgę wszystkim zmagającym się z uczuleniami.

Nasiona chia – cena

Znaczący wzrost popularności nasion chia sprawił, że zwiększyła się znacznie jej dostępność przy jednoczesnym spadku cen surowca. Nie jest to już tak niszowy produkt, jak kiedyś, co ma odzwierciedlenie również w wysokości kwot, jakie trzeba zapłacić za szałwię hiszpańską. Nawet duże i bardziej ekonomiczne opakowanie 1 kg nie będzie stanowić obciążenia dla domowego budżetu.

Podczas zakupów warto kierować się nie tylko ceną, ale również zwracać uwagę na jakość surowca i czytać dokładnie etykiety umieszczone na opakowaniach. Często produkty lepsze jakościowo wcale nie mają wyższej ceny niż te w ładnych opakowaniach. W poszukiwaniu nasion chia wysokiej jakości warto sprawdzać przede wszystkim ofertę stacjonarnych i internetowych sklepów ze zdrową żywnością. Z reguły można tam dostać towar lepszy pod względem zarówno ceny, jak i jakości.

W naszym sklepie zawsze dokładamy wszelkich starań, by sprzedawane towary były produktami najwyższej klasy. Nie inaczej jest w przypadku nasion chia. Składniki mineralne, zdrowe tłuszcze, błonnik, a nawet białko - wszystko zamknięte w maleńkich ziarenkach szałwii hiszpańskiej.

Jej wartości odżywcze i walory smakowe docenią zarówno osoby na dietach odchudzających (szałwia hiszpańska opóźnia trawienie węglowodanów), ale też weganie i wegetarianie. To wartościowy produkt racjonalnej diety i co istotne, nasiona chia naturalnie nie zawierają glutenu i mogą być spożywane przez osoby z nietolerancjami tego białka.

Skład:

chia (szałwia hiszpańska) nasiona 100%

Kraj pochodzenia:

Argentyna/Paragwaj/Boliwia/Meksyk/Peru

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

nasiona chia zalety

E79

Specyficzne kody

ean13
5904730501361
Ocena 

nasiona chia

Uzupełniłem zapasy m.in. o nasiona szałwii hiszpańskiej. Bardzo duży wybór produktów ze zdrową żywnością. Super, że jest darmowa dostawa!

* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupem
Ocena 

zdrowo :)

Super sklep ze zdrową żywnością! Nasiona chia są pyszne i zdrowe, idealne jako dodatek do deserów.

* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupem
Ocena 

Nasiona szałwii

Świetnej jakości nasiona szałwii hiszpańskiej. Idealne do przygotowywania odżywczych deserów. Polecam!

* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupem

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło