Babka jajowata łuska

  • -6,00 zł
łuska babki jajowatej

Babka jajowata łuska

Bezpłatna dostawa już od 199zł

39,80 zł
33,80 zł Zniżka 6,00 zł
Brutto

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 39,80 zł -6,00 zł

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 3 punktów lojalnościowych.


Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • wartość energetyczna 749 kJ/178 kcal

  • tłuszcz 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g

  • węglowodany 11 g błonnik 66,4 g w tym cukry 0 g

  • białko 0,4 g

  • sól 1,67 mg

Wartość odżywcza produktu podana w tabeli może nieznacznie różnić się w zależności od partii.

Babka jajowata (plantago ovata lub plantago psyllium) to mała roślinka o owalnych liściach, ceniona przez zwolenników medycyny naturalnej. W naturalnym środowisku znaleźć ją można  w całym basenie Morza Śródziemnego, największe plantacje występują szczególnie w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich oraz na terenie Indii i Brazylii. Posiada charakterystyczne lancetowate, lekko owłosione liście, jednak najcenniejszą częścią tego niezwykłego zioła są łuski stanowiące bogate źródło błonnika. Pokryte włoskami liście mogą powodować podrażnienia skóry podczas kontaktu. Babka jajowata (łuska babki jajowatej) ma neutralny smak, z powodzeniem można je więc dodawać do różnych potraw i zwiększać tym samym ich wartości odżywcze oraz podaż błonnika pokarmowego w diecie, który ma ogromne znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Babka jajowata ma podobne właściwości jak babka płesznik. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów babka jajowata, a bardziej łuska babki będzie stanowić świetny dodatek dla osób będących na diecie ketogenicznej. Dodatkowo łuska babki jajowatej nie zawiera kwasów tłuszczowych (kwasy tłuszczowe nasycone), jest bogata w antyoksydanty i  fitosterole, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

Zadbaj o swoją dietę i uzupełnij ją bogatym źródłem błonnika i składników odżywczych (wartości odżywcze podane są zawsze na opakowaniu) zwłaszcza gdy posiadasz problemy ze strony układu pokarmowego.

Babka jajowata łuski – jak dodać ją do potraw?

Łuski babki jajowatej mają szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, medycynie naturalnej i kuchni. Nasiona tej rośliny są bogatym źródłem błonnika, śluzów, tłuszczów, antyoksydantów i fitosteroli.

W postaci proszku to naturalny zagęstnik do zup i sosów, a nawet dodatek do sałatek, jogurtów, koktajli,  musli czy płatków śniadaniowych. Babka jajowata łuska ma szerokie zastosowanie przez osoby na diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej np. do wypieku chleba i bułek. Łuska ta to zdrowy i pełnowartościowy zamiennik tradycyjnych mąk. Możesz też po prostu wsypać do szklanki łuski babki jajowatej (około 2 łyżeczki) zalać letnią wodą lub sokiem, wymieszać, odstawić na 5 minut i pić otrzymany wywar (o neutralnym smaku) przed posiłkiem, aby wspomóc pracę jelit. Możesz także sięgnąć po błonnik witalny. Jednak ze względu na możliwe interakcje, nie należy popijać leków. Jak z każdym produktem bogatym w błonnik pokarmowy, również w tym przypadku należy zachować umiar. Sugerowana dzienna dawka spożycia to około 30 gramów serwowana w 3 porcjach. W sklepie ze zdrową żywnością możesz kupić babkę jajowatą w formie sproszkowanej, jak i całe ziarna. Pamiętajmy, aby zaraz po włączeniu jej do stałego menu zwiększyć ilość przyjmowanych płynów do około 2 l dziennie.

Babka jajowata - właściwości łupiny babki jajowatej

Jak działa babka jajowata łuska (plantago ovata)? Jak można pozbyć się nieprzyjemnego uczucia zaparcia po niezbyt zdrowym posiłku? Wzbogacić dietę w błonnik! Nasiona babki jajowatej, są cennym źródłem naturalnego błonnika pokarmowego, tak ważnego w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu (jego niedobór często powoduje problemy z wypróżnianiem). Dodatkowo łuska babki jajowatej zawiera mnóstwo związków śluzowych (m.in. arabinozę, galaktozę, ksylozę, kwas glukuronowy), które mają dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego, m.in. pobudzając perystaltykę jelit i oczyszczają jelita. Dzięki temu pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie, zapewnia uczucie sytości po posiłku oraz wchłanianie wody i toksyn i metali ciężkich w układzie pokarmowym, pomagając przez to oczyszczać organizm. Jako produkt o działaniu łagodnie przeczyszczającym, jest pomocna w przypadku zaparć. Babka jajowata łuska działa też korzystnie na perystaltykę jelit – zawiera kwaśne związki śluzowe, które przyspieszają proces usuwania złogów jelitowych, pełnią funkcję osłonowe i przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu babka jajowata ułatwia proces wypróżniania. Regularne stosowanie łuski tej wyjątkowej rośliny może przynieść znaczącą ulgę osobom borykającym się z przewlekłymi zatwardzeniami, wzdęciami, hemoroidami, pomaga także na inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Łuska babki jajowatej

Co więcej, łuski babki jajowatej chłoną nadmiar płynów z masy jelitowej przy biegunkach (przy bólach brzucha wspomagając układ trawienny). Ze względu na dużą zawartość błonnika, który pęcznieje w żołądku, zmniejsza uczucie głodu, przez co zapobiega podjadaniu między posiłkami i wspomaga odchudzanie. Błonnik nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym. Jednak zawartość błonnika, sprawia, że węglowodany wchłaniają się wolniej. Dodatkowo dzięki błonnikowi pochłania wodę wraz z toksynami. Łupiny babki jajowatej działają nie tylko na funkcjonowanie  układu pokarmowego. Regularnie stosowana babka jajowata obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cukru we krwi. Właściwościami babki jajowatej powinny zainteresować się osoby, które mają podwyższony cholesterol. Dodatkowo łuska babki jajowatej jest bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów. Zawiera także tłuszcze, proteiny i fitosterole. Podstawą do jej suplementacji są zaparcia.

Babka jajowata łuska - przechowywanie, stosowanie

Aby łuska babki jajowatej zachowała swoje dobroczynne właściwości należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jeżeli zatem chcesz zrobić dla swojego organizmu coś dobrego, przekonaj się, co oferuje Ci babka jajowata łuski – cena zdecydowanie zachęca, a efekt jej działania może Cię bardzo pozytywnie zaskoczyć! Nie stwierdzono przeciwwskazań do stosowania babki jajowatej nawet przez kobiety w ciąży. Jedynie w przypadku małych dzieci i osób z przewlekłymi bólami brzucha należy wcześniej skorzystać z konsultacji lekarskiej. Należy pamiętać jednak, iż ze względu na duże ilości błonnika babkę jajowatą należy przyjmować z dużą ilością wody.

Łuskę babki jajowatej należy przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Skład: 100% czysta łuska babki jajowatej i bez dodatków

Kraj pochodzenia: Indie

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające gluten, nasiona sezamu różne orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

*zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

E515

Specyficzne kody

ean13
5902721171579

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło