Babka jajowata łuska

27,70 zł
Brutto
łuska babki jajowatej

Babka jajowata łuska

Bezpłatna dostawa już od 199zł

27,70 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 points które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,40 zł.


Babka jajowata – niewielka roślina, a cenne właściwości

Babka jajowata (plantago ovata) to mała roślinka o owalnych liściach. W naturalnym środowisku znaleźć ją można  w całym rejonie Morza Śródziemnego, największe plantacje występują szczególnie w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Cenione są zwłaszcza łuski otaczające nasiona babki, a pokryte włoskami liście mogą powodować podrażnienia skóry podczas kontaktu. Babka jajowata ma neutralny smak, z powodzeniem można je więc dodawać do różnych potraw i zwiększać tym samym ich wartości odżywcze oraz podaż błonnika pokarmowego w diecie, który ma ogromne znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Babka jajowata ma podobne właściwości jak babka płesznik. Ze względu na niską zawartość węglowodanów babka jajowata będzie stanowić świetny dodatek dla osób będących na diecie ketogenicznej.

Babka jajowata łuski – jak dodać ją do potraw?

Jest kilka sposobów na to, jak w ziołolecznictwie, medycynie naturalnej i kuchni stosować łuski babki jajowatej. 

W postaci proszku to naturalny zagęstnik do zup i sosów, a nawet dodatek do sałatek, jogurtów, koktajli,  musli czy płatków śniadaniowych. Babka ta ma szerokie zastosowanie przez osoby na diecie ketogenicznej np. do wypieku chleba i bułek. Możesz też po prostu wsypać do szklanki łuski babki jajowatej (około 2 łyżeczki) zalać letnią wodą lub sokiem, wymieszać, odstawić na 5 minut i pić otrzymany wywar (o neutralnym smaku), aby wspomóc pracę jelit. Jednak ze względu na możliwe interakcje, nie należy popijać leków. Jak z każdym produktem bogatym w błonnik pokarmowy, również w tym przypadku należy zachować umiar. Sugerowana dzienna dawka spożycia to około 30 gramów serwowana w 3 porcjach. W sklepie ze zdrową żywnością możesz kupić babkę jajowatą w formie sproszkowanej, jak i całe ziarna.

Babka jajowata - właściwości

Jak działa babka jajowata. Jak można pozbyć się nieprzyjemnego uczucia zaparcia po niezbyt zdrowym posiłku? Wzbogacić dietę w błonnik! Nasiona babki jajowatej, są cennym źródłem błonnika pokarmowego, który wykazuje pozytywny wpływ na wiele dolegliwości. Dzięki temu pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie, zapewnia uczucie sytości po posiłku oraz wchłanianie wody i toksyn i metali ciężkich w układzie pokarmowym, pomagając przez to oczyszczać organizm. Jako produkt o działaniu łagodnie przeczyszczającym, jest pomocna w przypadku zaparć. Działa też korzystnie na perystaltykę jelit – zawiera kwaśne związki śluzowe, które przyspieszają proces usuwania złogów jelitowych, pełnią funkcję osłonowe i przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu babka ułatwia proces wypróżniania.

Co więcej łuski babki jajowatej chłoną nadmiar płynów z masy jelitowej przy biegunkach. Ze względu na dużą zawartość błonnika, który pęcznieje w żołądku, zmniejsza uczucie głodu, przez co zapobiega podjadaniu między posiłkami i wspomaga odchudzanie. Jednak łupiny babki jajowatej działają nie tylko na pracę układu pokarmowego. Regularnie stosowana babka jajowata obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cukru we krwi. Właściwościami babki jajowatej powinny zainteresować się osoby, , które mają podwyższony cholesterol. Dodatkowo łupina babki jajowatej jest bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów. Zawiera także tłuszcze, proteiny i fitosterole.

Aby zachowała swoje dobroczynne właściwości należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jeżeli zatem chcesz zrobić dla swojego organizmu coś dobrego, przekonaj się, co oferuje Ci babka jajowata łuski – cena zdecydowanie zachęca, a efekt jej działania może Cię bardzo pozytywnie zaskoczyć! Nie stwierdzono przeciwwskazań do stosowania babki jajowatej nawet przez kobiety w ciąży. Jedynie w przypadku małych dzieci i osób z przewlekłymi bólami brzucha należy wcześniej skorzystać z konsultacji lekarskiej. Pamiętajmy jednak, iż stosując babkę jajowatą należy spożywać duże ilości wody. 

 

Skład: 100% czysta łuska babki jajowatej i bez dodatków

Kraj pochodzenia: Indie

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

wartość energetyczna

749 kJ/178 kcal

tłuszcz

0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0 g

węglowodany

11 g

błonnik

66,4 g

w tym cukry

0 g

białko

0,4 g

sól

1,67 mg

*zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

E515

Specyficzne kody

ean13
5902721171579

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło