Czytaj Na Blogu
Jak obniżyć cholesterol z pomocą zdrowej diety?
Cholesterol i jego wysoki poziom spędza sen z powiek wielu osobom. Odpowiednia dieta i nawyki żywieniowe pozwalają...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 points które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,40 zł.
Wartość energetyczna 941 kj/230 kcal
Tłuszcz 4,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 0,3 g w tym cukry 0,3 g
Błonnik 63,9 g
Białko 16,3 g
Sól 0,01 g
Babka płesznik nazywana też pchlicą to bardzo wartościowa roślina lecznicza. Wywodzi się z rodziny roślin babkowatych, a ich rodowód pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Z tego powodu niekiedy można spotkać się również z nazwą babka śródziemnomorska. Babka płesznik (plantago psyllium) to roślina o podobnym w wyglądzie i właściwościach do nasion lnu – łagodzi problemy przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i wpływa pozytywnie na trawienie. Do tego ogranicza wchłanianie tłuszczów i przeciwdziała zaparciom oraz pomaga usuwać niedrożności jelit.
Te właściwości zawdzięcza obecności bardzo dużej ilości błonnika w składzie – w 100 g produktu zajmuje on ponad 60%. Babka działa również osłonowo, a warto pamiętać, że zdrowy i sprawny układ trawienny to także polepszona odporność. Pod względem właściwości podobna jest babka jajowata, a także siemię lniane.
Ziarno babki płesznika możesz wykorzystywać na kilka sposobów, w zależności od potrzeb i preferencji. W celach profilaktycznych i dla osiągnięcia największych korzyści zdrowotnych używa się samych ziaren i spożywa samodzielnie lub wymieszane z innymi ziarnami. W takiej postaci nasion babki płesznik można dodać do owsianki czy jogurtu, ale najpopularniejszy sposób to zalanie wodą.
Najbardziej uniwersalny sposób na przygotowanie ziaren babki płesznik wygląda następująco: 10 g (1 łyżkę) ziaren należy zalać 200 ml gorącej wody (1 szklanka) i odczekać około 30 minut. Taki wywar powinno spożywać się 2 razy dziennie. Pamiętać należy przy tym o konieczności zwiększenia ilości spożywanej wody co najmniej o 1,5 l na dobę. Warto pamiętać, że spożyciu babki płesznik towarzyszyć będzie uczucie sytości czy wzdęcia, które z czasem powinny ustąpić.
Najistotniejszą właściwością tej rośliny jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Jednocześnie ziarna babki płesznik po zalaniu gorącą wodą i odczekaniu odpowiedniego czasu charakteryzują się śluzowatością zbliżoną wizualnie do analogicznie przygotowanego siemienia lnianego. Oba produkty znakomicie wspomagają pracę układu pokarmowego.
Ten naturalny błonnik świetnie nadaje się do wykorzystania w różnego rodzaju dietach. Świetnie nadają się jako dodatek do musli, koktajli, a nawet jako podstawa do wypieków chlebów bezglutenowych bez mąki i drożdży.
Babka płesznik to świetna propozycja dla osób, które chcą dbać o smukłą sylwetkę – przyspieszy przemianę materii i zadba o dobrą kondycję układu pokarmowego. Zmniejszy też wchłanianie tłuszczu. Przyniesie również ulgę cierpiącym na hemoroidy. Innym sposobem na wykorzystanie babki płesznik to sporządzenie z niej okładów, którymi można obmywać skórę np. po oparzeniu. Jej nasiona mogą być też spożywane przez kobiety w ciąży.
Najlepiej postawić na sprawdzony sklep ze zdrową żywnością, taki jak Naturalnie Zdrowe. Ziarna babki płesznik z naszej oferty to surowiec wysokiej jakości pozyskiwany od lokalnych, polskich dostawców. Dodatkowo cena babki płesznik jest niewygórowana. Zadbaj o swoje zdrowie tanio i skutecznie!
100% czyste ziarna Babki płesznik
Polska
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające gluten, sezam, orzeszki ziemne, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia tych surowców w produkcie. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRODUCENT : NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.
Cholesterol i jego wysoki poziom spędza sen z powiek wielu osobom. Odpowiednia dieta i nawyki żywieniowe pozwalają...