Kaszka orkiszowa jasna
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Kaszka orkiszowa jasna
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna 1399 kJ / 330 kcal
- Tłuszcz 1,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
- Węglowodany 68 g w tym cukry 1,2 g
- Białko 10 g
- Sól 0,01 g
- Błonnik 2,9 g
Orkisz jest jednym z najchętniej wybieranych obecnie zbóż. Ta pradawna odmiana uprawiana była na Bliskim Wschodzie już kilka tysięcy lat temu, a w ostatnich latach jej popularność rośnie wręcz lawinowo. Nic w tym dziwnego. Jest to zboże odporne na warunki pogodowe i nie wymaga stosowania chemicznego nawożenia. Jest też gatunkiem niemodyfikowanym genetycznie, co sprawia, że mamy do czynienia z naturalnym i pełnowartościowym ziarnem. To sprawia, że bardzo chętnie sięgamy po kaszę orkiszową i inne produkty orkiszowe.
Właściwości orkiszu
Orkisz to nie tylko naturalne, ale przede wszystkim odżywcze zboże. Jest oczywiście dobrym źródłem węglowodanów złożonych i białka, ale też cennych składników odżywczych beta-karotenu i witamin z grupy B. Zawiera w sobie również wiele pierwiastków, a nawet nasycone kwasy tłuszczowe, chociaż w małych ilościach. Poza tym dzięki obecności polifenoli orkisz uważany jest za naturalny antybiotyk wzmacniający odporność, co wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych i mniejszą zachorowalność w okresie zwiększonych infekcji.
Produkty orkiszowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nadają się do spożycia nawet przez diabetyków.
Kaszka z orkiszu dla niemowląt
Kaszka manna to jeden z najczęściej przygotowywanych posiłków dla najmniejszych dzieci. Kaszka orkiszowa jest dla niej znakomitą alternatywą. Jest ku temu kilka powodów. W przeciwieństwie do pszenicy zwyczajnej orkisz nie powoduje alergii i nietolerancji, a przez to nie osłabia układu odpornościowego. Kaszka orkiszowa jest też łatwo przyswajalna i zdrowsza, dlatego może być podawany dzieciom już od 6 miesiąca życia.
Kaszka z dodatkiem mleka nie jest oczywiście przeznaczona tylko dla dzieci. Równie dobrze może być spożywana przez dorosłych, tym bardziej że jest prosta w przygotowaniu i wszechstronna. Tak samo dobrze sprawdzi się jako podstawa puddingu, jak i zagęstnik do zup i sosów, a nawet baza do wegańskich placków. Najlepiej jednak sięgać po kaszkę orkiszową z rana - śniadanie z jej udziałem pozwoli szybko dostarczyć energii, a porcja błonnika pokarmowego zapewnia poczucie sytości na długi czas.
Sposób przygotowania kaszki orkiszowej
Kaszka orkiszowa tradycyjnie robi się z dodatkiem ciepłego mleka, ale nic nie stoi na przeszkodzie by, zamiast niego użyć wody albo napoju roślinnego - proporcje pozostają bez zmian. Jak przygotować kaszkę orkiszową? Na każde 500 ml mleka potrzebujemy około 3-4 łyżki stołowe kaszki orkiszowej. Czas gotowania wynosi około 15 minut, ale ważne jest, by w jego czasie nie zapomnieć o mieszaniu. Pozwoli to na dobre rozpuszczenie i zapobiegnie przypaleniu się kaszki.
Jeśli uzyskana na koniec konsystencja nie będzie nam odpowiadać, zawsze można dosypać odrobinę kaszki orkiszowej i zagęścić danie. Teraz wystarczy już tylko dodać owoce lub odrobinę miodu i pyszne śniadanie gotowe. Warto zaznaczyć, że kaszka nie jest dosładzana i podobnie do kaszy orkiszowej, jedynie zawiera naturalnie występujące cukry.
Skład:
kaszka orkiszowa 100%, bez dodatku cukru, nie zawiera mleka
Kraj pochodzenia:
Polska
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Mieszankę należy przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902721173726