Czarnuszka mielona 1 kg
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Tabela wartości odżywczych
- Wartość energetyczna 2484 kJ / 599 kcal
- Tłuszcz 37g w tym kw. tłuszcz. nasycone 0g
- Węglowodany 31 g w tym cukry 0 g
- Błonnik 31 g
- Białko 20 g
- Sól 0g
Czarnuszka znana jest już od kilku tysięcy lat, a jej uprawą zajmowali się Egipcjanie i inni mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego. Już wtedy znane były niezwykłe cechy przyprawy, a sama czarnuszka była ceniona zarówno ze względu na właściwości lecznicze, jak i smak. Do dzisiaj zresztą czarnuszka jest często wykorzystywana w kuchniach bliskowschodnich i arabskich, a także indyjskiej.
Nazywana “czarnym złotem” czarnuszka wywodzi się wprawdzie z regionów Azji Mniejszej, ale jej dziko rosnące odmiany można spotkać nawet w Polsce. Jej smak jest bardzo charakterystyczny, może kojarzyć się ze smakiem pieprzu i kminku. Czarnuszka jest przy tym delikatniejsza i nie podrażnia tak żołądka, więc jest dobrą alternatywą dla osób ceniących łagodniejsze smaki, który lubią również wyczuwalne korzenne nuty. To sprawia, że czarnuszka dobrze komponuje się z wieloma daniami zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Szczególnie często można ją spotkać jako dodatek do sałatek i serów. Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga też w trawieniu ciężkostrawnych potraw.
Czarnuszka to bogactwo witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy, a także substancji prozdrowotnych o silnym działaniu antyoksydancyjnym. Nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witamina E i beta-karoten skutecznie obniżają poziom cholesterolu i dzięki temu wzmacniają serce i poprawiają pracę układu krwionośnego. Z kolei witaminy z grupy B gwarantują sprawny umysł, co szczególnie powinno zainteresować osoby starsze. W końcu flawonoidy i sterole będące jednymi z silniejszych przeciwutleniaczy budujących odporność organizmu i zmniejszające ilość infekcji i stanów zapalnych. Również biotyna obecna w składzie to wartościowy dodatek w diecie pozwalający na spowolnienie efektów starzenia - zapewnia młody wygląd skóry i włosów.
Czarnuszka dostępna jest na rynku w kilku postaciach. Najczęściej spotykane są całe ziarna i olej, ale pod ręką warto mieć również jej sproszkowaną formę. Zmielone ziarna można traktować jako przyprawę i łagodniejszy zamiennik pieprzu. W postaci proszku czarnuszkę można łatwiej dodać zup, sosów, czy dipów. Dzięki lepszemu rozpuszczeniu można uzyskać bardziej intensywny smak niż w przypadku ziaren.
Kraj pochodzenia:
Indie / Ukraina
Skład:
czarnuszka mielona 100%
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.