Seitan gluten pszenny (białko) 1kg
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna 1728 kJ / 409 kcal
- Tłuszcz 6,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g
- Węglowodany 7,9 g w tym cukry 1,3 g
- Białko 79,5 g
- Błonnik 0,7 g
- Sól 0,04 g
Wywodzący się z kuchni dalekowschodnich seitan zwany również chińskim mięsem to wegański zamiennik tradycyjnej wołowiny i kurczaka. Wytwarzany z glutenu pszennego znajdującego się w mące pozwala na przygotowanie masy do złudzenia przypominającej strukturą włókna mięśni. Dodatkowo dzięki bardzo wysokiej zawartości białka nie tylko pod względem cech fizycznych, ale również składu świetnie sprawdza się jako substytut mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Jak dokładnie powstaje seitan? Do jego zrobienia nie jest potrzebne nic prócz mąki pszennej i wody, ale cała operacja jest dość długa i pracochłonna. Po połączeniu wody i mąki (w stosunku 1:2) ciasto należy odłożyć na 30 minut, a następnie płukać je kilkakrotnie pod bieżącą wodą w celu usunięcia skrobi. Ostatni etap to gotowanie otrzymanej masy w bulionie z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, imbir) i innych dodatków (np. sos sojowy). Bez tego seitan zachowa swój neutralny smak. Proces można sobie jednak zdecydowanie ułatwić, wybierając gotowe białko w proszku dostępne w Naturalnie Zdrowe.
Dlaczego warto sięgnąć po seitan? To przede wszystkim bardzo bogate źródło białka, ale również żelaza i witamin z grupy B - wszystkiego, co tradycyjnie dostarczane jest razem z mięsem i czego może brakować w dietach wegańskich. Jego spożycie wspiera regenerację i dzięki temu często polecany jest sportowcom wyczynowym. Poza tym seitan jest wszechstronny w użyciu i nadaje się do obróbki termicznej łącznie ze smażeniem w głębokim oleju.
Seitan to dość uniwersalny zamiennik mięsa, ale najczęściej spotykanymi produktami bazującymi na tym białku są kiełbaski i burgery. Prócz tego seitan świetnie nada się jako alternatywa mięsa mielonego, które możemy przygotować razem z sosem pomidorowym i makaronem. Po dodaniu odpowiedniej panierki będzie mógł zastąpić kawałki kurczaka w daniach w towarzystwie ryżu. Warto również podkreślić, że seitan dobrze komponuje się z warzywami i grzybami. Jako, że wywodzi się z kuchni dalekiego wschodu, to bardzo często dodaje się do niego sos sojowy, sok z limonki i ostrzejsze przyprawy jak chili. Dla lepszego smaku warto po przygotowaniu masy odstawić ją w marynacie na kilka godzin do lodówki.
Czy seitan jest zdrowy? Jako produkt zawierający praktycznie sam gluten na pewno powinien być unikany przez osoby chorujące na celiakię lub zmagające się z nietolerancją tego białka. Dla pozostałych osób nie ma przeciwwskazań, chociaż należy pamiętać, że oprócz białka zawiera mało pozostałych makroskładników, więc dieta nie może się opierać w większości na seitanie. Jak dodatek do dań, czy zamiennik mięsa (ma około 3 razy więcej białka niż wołowina) sprawdzi się jednak znakomicie i zdecydowanie warto go polecić zwolennikom diet wegańskich i wegetariańskich.
Skład:
gluten pszenny 100%
Kraj pochodzenia:
Niemcy
Jak mięso!
Jak jesteś wege to nie ma chyba lepszej opcji na prawdziwe "mięcho". Wiele zależy od przygotowania, ale moim zdaniem wychodzą rewelacyjne dania.