Mango suszone bez konserwantów kostka 1kg

27,30 zł
Brutto
mango suszone kostka

Mango suszone bez konserwantów kostka 1kg

Bezpłatna dostawa już od 199zł

27,30 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 points które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,40 zł.


Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1350 kJ / 320 kcal
  • Tłuszcz 0,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
  • Węglowodany 72 g w tym cukry 56 g
  • Białko 2 g
  • Błonnik 7 g
  • Sól 0 g

Mango jeszcze kilkanaście lat temu należało to dużej egzotyki. Obecnie jednak to jeden z najpopularniejszych owoców, które bez problemu można znaleźć na półkach sklepowych. Wywodzące się z terenów południowej Azji mango rośnie na długowiecznych i dochodzących do 40 metrów drzewach. Do głównych producentów należą Indie, Chiny i Tajlandia.

Mango - moc witamin i antyoksydantów

Świeże mango to soczysty i orzeźwiający owoc. Ma przy tym przyjemnie mięsisty miąższ, a pod względem kaloryczności jest zbliżone do gruszki, czy kiwi. To, czym mango wyróżnia się na tle innych owoców, to nie tylko duża zawartość witamin i błonnika, ale również obecność mangiferyny zaliczanej do polifenoli. Ten silny antyoksydant ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Do tego obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Obecność przeciwutleniaczy spowalnia również procesy starzenia się komórek, co przekłada się np. na większość jędrność i elastyczność skóry oraz młody wygląd cery.

Mango to także spora porcja witamin z grupy B, które wpływają w szerokim zakresie na pracę mózgu. Lepsza koncentracja i pamięć, a także zmniejszanie efektów stresu - to wszystko zasługa tej grupy witamin. Nie można też zapominać o błonniku, zarówno tym rozpuszczalnym, jak i nierozpuszczalnym, którego duża ilość jest zawarta w mango. Dzięki temu spożycie owocu nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale również poprawia perystaltykę jelit oraz obniża wartość indeksu glikemicznego posiłków.

Suszone mango - jak wykorzystać?

Jak na tle świeżych owoców wypada mango suszone? Tak naprawdę różnica jest niewielka. Oczywiście kaloryczność w przeliczeniu na 100 g produktu jest znacznie wyższa, ale wynika to głównie z faktu znaczącej redukcji zawartości wody i skondensowanie. W mango suszonym nadal obecny będzie zarówno błonnik, jak i witaminy. Co istotne, do suszonego mango nie jest dodawany cukier. Produkt nie jest również siarkowany, co najłatwiej sprawdzić, po ciemniejszej barwie surowca i miękkości. Owoce suszone siarkowane są najczęściej jasne, a także stosunkowo twarde.

Do czego użyć suszonego mango? Można bez problemu traktować go jako samodzielną przekąskę, podobnie jak śliwki czy rodzynki. Świetnie sprawdzi się jednak jako dodatek do dań śniadaniowych - musli, owsianek i jogurtów. Zastosowanie znajdzie też przy wyrobie słodkości i wypieku ciast. Mango można też dodać jako urozmaicenie sałatek owocowych, a nawet do mięs szczególnie w przepisach z różnych kuchni azjatyckich.

Skład:

mango suszone 100%

Kraj pochodzenia:

Burkina Faso

Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe

E1984

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło