Mango suszone bez konserwantów kostka 1kg

27,30 zł
Brutto
  • Nowy
mango suszone kostka

Mango suszone bez konserwantów kostka 1kg

Bezpłatna dostawa już od 199zł

27,30 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 points które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,40 zł.


Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1350 kJ / 320 kcal
  • Tłuszcz 0,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
  • Węglowodany 72 g w tym cukry 56 g
  • Białko 2 g
  • Błonnik 7 g
  • Sól 0 g

Mango jeszcze kilkanaście lat temu należało to dużej egzotyki. Obecnie jednak to jeden z najpopularniejszych owoców, które bez problemu można znaleźć na półkach sklepowych. Wywodzące się z terenów południowej Azji mango rośnie na długowiecznych i dochodzących do 40 metrów drzewach. Do głównych producentów należą Indie, Chiny i Tajlandia.

Mango - moc witamin i antyoksydantów

Świeże mango to soczysty i orzeźwiający owoc. Ma przy tym przyjemnie mięsisty miąższ, a pod względem kaloryczności jest zbliżone do gruszki, czy kiwi. To, czym mango wyróżnia się na tle innych owoców, to nie tylko duża zawartość witamin i błonnika, ale również obecność mangiferyny zaliczanej do polifenoli. Ten silny antyoksydant ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Do tego obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Obecność przeciwutleniaczy spowalnia również procesy starzenia się komórek, co przekłada się np. na większość jędrność i elastyczność skóry oraz młody wygląd cery.

Mango to także spora porcja witamin z grupy B, które wpływają w szerokim zakresie na pracę mózgu. Lepsza koncentracja i pamięć, a także zmniejszanie efektów stresu - to wszystko zasługa tej grupy witamin. Nie można też zapominać o błonniku, zarówno tym rozpuszczalnym, jak i nierozpuszczalnym, którego duża ilość jest zawarta w mango. Dzięki temu spożycie owocu nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale również poprawia perystaltykę jelit oraz obniża wartość indeksu glikemicznego posiłków.

Suszone mango - jak wykorzystać?

Jak na tle świeżych owoców wypada mango suszone? Tak naprawdę różnica jest niewielka. Oczywiście kaloryczność w przeliczeniu na 100 g produktu jest znacznie wyższa, ale wynika to głównie z faktu znaczącej redukcji zawartości wody i skondensowanie. W mango suszonym nadal obecny będzie zarówno błonnik, jak i witaminy. Co istotne, do suszonego mango nie jest dodawany cukier. Produkt nie jest również siarkowany, co najłatwiej sprawdzić, po ciemniejszej barwie surowca i miękkości. Owoce suszone siarkowane są najczęściej jasne, a także stosunkowo twarde.

Do czego użyć suszonego mango? Można bez problemu traktować go jako samodzielną przekąskę, podobnie jak śliwki czy rodzynki. Świetnie sprawdzi się jednak jako dodatek do dań śniadaniowych - musli, owsianek i jogurtów. Zastosowanie znajdzie też przy wyrobie słodkości i wypieku ciast. Mango można też dodać jako urozmaicenie sałatek owocowych, a nawet do mięs szczególnie w przepisach z różnych kuchni azjatyckich.

Skład:

mango suszone 100%

Kraj pochodzenia:

Burkina Faso

Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe

E1984

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło