Mango suszone bez konserwantów kostka 1kg
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 5 punktów lojalnościowych.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna 1350 kJ / 320 kcal
- Tłuszcz 0,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
- Węglowodany 72 g w tym cukry 56 g
- Białko 2 g
- Błonnik 7 g
- Sól 0 g
Mango jeszcze kilkanaście lat temu należało to dużej egzotyki. Obecnie jednak to jeden z najpopularniejszych owoców, które bez problemu można znaleźć na półkach sklepowych. Wywodzące się z terenów południowej Azji mango rośnie na długowiecznych i dochodzących do 40 metrów drzewach. Do głównych producentów należą Indie, Chiny i Tajlandia.
Mango - moc witamin i antyoksydantów
Świeże mango to soczysty i orzeźwiający owoc. Ma przy tym przyjemnie mięsisty miąższ, a pod względem kaloryczności jest zbliżone do gruszki, czy kiwi. To, czym mango wyróżnia się na tle innych owoców, to nie tylko duża zawartość witamin i błonnika, ale również obecność mangiferyny zaliczanej do polifenoli. Ten silny antyoksydant ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Do tego obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Obecność przeciwutleniaczy spowalnia również procesy starzenia się komórek, co przekłada się np. na większość jędrność i elastyczność skóry oraz młody wygląd cery.
Mango to także spora porcja witamin z grupy B, które wpływają w szerokim zakresie na pracę mózgu. Lepsza koncentracja i pamięć, a także zmniejszanie efektów stresu - to wszystko zasługa tej grupy witamin. Nie można też zapominać o błonniku, zarówno tym rozpuszczalnym, jak i nierozpuszczalnym, którego duża ilość jest zawarta w mango. Dzięki temu spożycie owocu nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale również poprawia perystaltykę jelit oraz obniża wartość indeksu glikemicznego posiłków.
Suszone mango - jak wykorzystać?
Jak na tle świeżych owoców wypada mango suszone? Tak naprawdę różnica jest niewielka. Oczywiście kaloryczność w przeliczeniu na 100 g produktu jest znacznie wyższa, ale wynika to głównie z faktu znaczącej redukcji zawartości wody i skondensowanie. W mango suszonym nadal obecny będzie zarówno błonnik, jak i witaminy. Co istotne, do suszonego mango nie jest dodawany cukier. Produkt nie jest również siarkowany, co najłatwiej sprawdzić, po ciemniejszej barwie surowca i miękkości. Owoce suszone siarkowane są najczęściej jasne, a także stosunkowo twarde.
Do czego użyć suszonego mango? Można bez problemu traktować go jako samodzielną przekąskę, podobnie jak śliwki czy rodzynki. Świetnie sprawdzi się jednak jako dodatek do dań śniadaniowych - musli, owsianek i jogurtów. Zastosowanie znajdzie też przy wyrobie słodkości i wypieku ciast. Mango można też dodać jako urozmaicenie sałatek owocowych, a nawet do mięs szczególnie w przepisach z różnych kuchni azjatyckich.
Skład:
mango suszone 100%
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.