Mąka z tapioki 1kg
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
Wartości odżywcze w 100 g:
-
Wartość energetyczna 1524 kJ / 364 kcal
-
Tłuszcz 0,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
-
Węglowodany 91 g w tym cukry 0 g
-
Białko 0,1 g
-
Błonnik 0 g
-
Sól 0,1 g
Tapioka, czyli produkt skrobiowy uzyskiwany z bulw rośliny maniok, od lat zdobywa coraz większe uznanie. Do tego sukcesu w dużej mierze przyczyniła się moda na tzw. bubble tea, czyli azjatyckiego napoju, do którego dodaje się kulki tapioki. Coraz częściej jednak w sklepach można spotkać również mąkę z tapioki. Jest powszechnie stosowana w Ameryce Południowej i Afryce, ale na naszym kontynencie produkty spożywcze tego typu nie zdobyły jeszcze dużej popularności i świadomość o nich jest dość niska. Warto to zmienić.
Właściwości - mąka z tapioki
Mąka z tapioki to w zdecydowanej większości porcja łatwo przyswajalnych węglowodanów i odrobina białka. W składzie nie znajdziemy też dużej ilości tłuszczy. Co istotne, w mące z tapioki nie ma też cholesterolu, a sam produkt jest naturalnie bezglutenowy oraz hipoalergiczny. Stanowi zatem dobrą propozycję dla osób z nietolerancją glutenu, chorych na celiakię i wszystkich na dietach bezmięsnych, a dzięki dużej zawartości węglowodanów to również wybór dla sportowców szukających źródeł energii.
Niemniej jednak cukrzycy, powinni unikać tapioki - wszystko przez wysoki indeks glikemiczny wynoszący 80. To oznacza, że spożywane ilości powinny być niewielkie i wskazane jest łączenie mąki z daniami z wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który pozwoli obniżyć ładunek glikemiczny całego posiłku. Warto wspomnieć również, że mąka z tapioki jest bogatym źródłem skrobi opornej, która wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, a także powoduje regulację poziom cukru we krwi.
Pozyskanie mąki z tapioki (mąka tapiokowa)
Proces pozyskiwania mąki z tapioki jest dość prosty. Tapioka to skrobia pochodząca z korzeni manioku, rośliny uprawianej głównie w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Ogólny opis pozyskania mąki (zarówno do stosowania w przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym) z tapioki wygląda następująco:
- Pozyskanie manioku: Maniok jest uprawiany i zbierany z pól. Korzenie rośliny są najważniejszą częścią zawierającą główne składniki: skrobia i cukry i białka.
- Obieranie: Po zebraniu korzeni manioku usuwa się z nich skórkę. Może to odbywać się mechanicznie lub ręcznie, w zależności od skali produkcji.
- Rozdrabnianie: Obrane korzenie manioku są rozdrabniane na drobne kawałki lub przepuszczane przez specjalne młyny, do uzyskania pasty.
- Separacja skrobi: Uzyskana pasta maniokowa jest następnie przemywana wodą, a skrobia oddzielana od innych składników. Można to osiągnąć poprzez mechaniczne oddzielenie skrobi od wody i pozostałych części manioku.
- Suszenie: Skrobię manioku suszy się, aby usunąć nadmiar wilgoci. Może to być wykonane poprzez rozprowadzenie jej w cienkiej warstwie i suszenie na słońcu lub przy użyciu specjalnych suszarek.
- Mielenie: Po wysuszeniu skrobia tapioki jest mielona na drobny proszek, co daje ostateczną mąkę z tapioki.
- Pakowanie: Mąka z tapioki jest pakowana w odpowiednie szczelne opakowania, tak by zachować jej jakość i świeżość.
- Mąka z manioku charakteryzuje się bardzo drobną strukturą w konsystencji pudru, czy talku. W takiej formie produkt trafia na półki sklepowe.
Bezglutenowa mąka z tapioki - zastosowanie
Mimo iż w kuchni europejskiej mało jest znanych dań z wykorzystaniem tapioki, to warto poznać ten produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Jak każda mąka może być użyta do zagęszczania zup, sosów, produkcji kisielu, klusek, kleików, budyniów i deserków mlecznych. Przy użyciu mąki z tapioki możliwe jest również przygotowanie różnego rodzaju wypieków zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nie będą to wprawdzie wyrośnięte bochenki, ale bez problemu można z niej wypiekać ciastka, cienkie chlebki, czy krakersy. Co istotne, mąka z manioku sama w sobie nie posiada smaku i dzięki temu w żaden sposób nie zmienia smaku potraw, do której jest dodana.
Bezglutenowa mąka tapiokowa - Zamiennik mąki pszennej
Osoby będące na diecie bezglutenowej z oczywistych względów muszą unikać produktów, które mają w sobie ten rodzaj białka. Mąka z tapioki naturalnie nie zawiera glutenu, ale czy to wystarcza, by mogła zastępować najpopularniejszy rodzaj mąki, czyli mąkę pszenną? Okazuje się, że tak.
Mąka z tapioki używa się nie tylko do wypieku chleba, ale sprawdzi się równie w przypadku wypieku ciast. Szczególnie jeśli zależy nam, by były one bezglutenowe i hipoalergiczne.
Mąka tapiokowa - gdzie kupić?
Mąka z tapioki to w dalszym ciągu dość egzotyczny produkt bezglutenowy . Z tego powodu może być trudno dostępny w popularnych sieciach. Nie powinno być za to problemu ze znalezieniem skrobi z manioku w sekcji produktów bezglutenowych w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych. Mąka ma szerokie zastosowanie, może być dodana do diety dzieci i osób starszych.
Skład:
skrobia z bulwy manioku
Kraj pochodzenia:
Tajlandia
Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
OK
Mam w domu cukrzyka i używam do zagęszczania zup. Polecam
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupem