Mąka z tapioki 1kg

mąka z tapioki

Mąka z tapioki 1kg

Bezpłatna dostawa już od 199zł

13,80 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 point które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


Mąka z tapioki

Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1524 kJ / 364 kcal

  • Tłuszcz 0,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g

  • Węglowodany 91 g w tym cukry 0 g

  • Białko 0,1 g

  • Błonnik 0 g

  • Sól 0,1 g

Tapioka, czyli produkt skrobiowy uzyskiwany z bulw rośliny maniok, od lat zdobywa coraz większe uznanie. Do tego sukcesu w dużej mierze przyczyniła się moda na tzw. bubble tea, czyli azjatyckiego napoju, do którego dodaje się kulki tapioki. Coraz częściej jednak w sklepach można spotkać również mąkę z tapioki. Jest powszechnie stosowana w Ameryce Południowej i Afryce, ale na naszym kontynencie produkty spożywcze tego typu nie zdobyły jeszcze dużej popularności i świadomość o nich jest dość niska. Warto to zmienić.

Właściwości mąki z tapioki

Mąka z tapioki to w zdecydowanej większości porcja łatwo przyswajalnych węglowodanów. W składzie nie znajdziemy prawie w ogóle białka i tłuszczy. Co istotne, w mące z tapioki nie ma też cholesterolu, a sam produkt jest naturalnie bezglutenowy oraz hipoalergiczny. Stanowi zatem dobrą propozycję dla osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię i wszystkich na dietach bezmięsnych, a dzięki dużej zawartości węglowodanów to również wybór dla sportowców szukających źródeł energii.

Unikać tapioki powinni przede wszystkim cukrzycy - wszystko przez wysoki indeks glikemiczny wynoszący 80. To oznacza, że spożywane ilości powinny być niewielkie i wskazane jest łączenie mąki z daniami z wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który pozwoli obniżyć ładunek glikemiczny całego posiłku. Warto wspomnieć również, że mąka z tapioki jest bogatym źródłem skrobi opornej, która wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, a także reguluje poziom cukru we krwi.

Jak powstaje mąka z tapioki? Po obróbce cieplnej bulw manioku i zmieleniu uzyskuje się wilgotną pulpę podobną do ciasta. Następnie skrobia pozyskiwana jest z wyciśniętego płynu, który po odparowaniu pozwoli uzyskać mąkę z tapioki charakteryzującą się bardzo drobną strukturą w konsystencji pudru, czy talku. W takiej formie produkt trafia na półki sklepowe.

Mąka z tapioki - zastosowanie

Mąki z tapioki można wykorzystać na wiele sposobów. Jak każda mąka może być użyta do zagęszczania zup, produkcji kisielu i deserków mlecznych. Przy użyciu mąki z tapioki możliwe jest również przygotowanie różnego rodzaju wypieków zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nie będą to wprawdzie wyrośnięte bochenki, ale bez problemu można z niej wypiekać ciastka, cienkie chlebki, czy krakersy. Co istotne, mąka z tapioki sama w sobie nie posiada smaku i dzięki temu w żaden sposób nie zmienia smaku potraw, do której jest dodana.

Zamiennik mąki pszennej

Osoby będące na diecie bezglutenowej z oczywistych względów muszą unikać produktów, które mają w sobie ten rodzaj białka. Mąka z tapioki naturalnie nie zawiera glutenu, ale czy to wystarcza, by mogła zastępować najpopularniejszy rodzaj mąki, czyli mąkę pszenną? Okazuje się, że tak.

Mąka z tapioki nada się nie tylko do wypieku chleba, ale sprawdzi się równie w przypadku wypieku ciast. Szczególnie jeśli zależy nam, by były one bezglutenowe i hypoalergiczne.

Mąka tapiokowa - gdzie kupić?

Mąka z tapioki to w dalszym ciągu dość egzotyczny produkt spożywczy. Z tego powodu może być trudno dostępna w popularnych sieciach. Nie powinno być za to problemu ze znalezieniem jej w sekcji produktów bezglutenowych w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych. Mąka ma szerokie zastosowanie i może być dodana do diety dzieci i osób starszych.

Skład:

skrobia z bulwy manioku

Kraj pochodzenia:

Tajlandia

Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1986
Ocena 

OK

Mam w domu cukrzyka i używam do zagęszczania zup. Polecam

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło