Mąka z tapioki 1kg

13,80 zł
Brutto
  • Nowy
mąka z tapioki

Mąka z tapioki 1kg

Bezpłatna dostawa już od 199zł

13,80 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 point które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1524 kJ / 364 kcal
  • Tłuszcz 0,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
  • Węglowodany 91 g w tym cukry 0 g
  • Białko 0,1 g
  • Błonnik 0 g
  • Sól 0,1 g

Tapioka, czyli produkt skrobiowy uzyskiwany z bulwy manioku, od lat zdobywa coraz większą popularność. Do tego sukcesu w dużej mierze przyczyniła się moda na tzw. bubble tea, czyli azjatyckiego napoju, do którego dodaje się kulki tapioki. Coraz częściej jednak w sklepach można spotkać również mąkę z tapioki. Produkt jest powszechnie stosowany w Ameryce Południowej i Afryce, a naszym kontynencie świadomość jest jeszcze dość niska. Warto to zmienić.

Mąka z tapioki - właściwości

Mąka z tapioki to w zdecydowanej większości porcja łatwo przyswajalnych węglowodanów. W składzie nie znajdziemy prawie w ogóle białka i tłuszczy. Co istotne, w mące z tapioki nie ma też cholesterolu, a sam produkt jest naturalnie bezglutenowy oraz hipoalergiczny. Stanowi zatem dobrą propozycję dla osób chorych na celiakię i wszystkich na dietach bezmięsnych, a dzięki dużej zawartości węglowodanów to również wybór dla sportowców szukających źródeł energii.

Unikać tapioki powinni przede wszystkim cukrzycy - wszystko przez wysoki indeks glikemiczny wynoszący 80. To oznacza, że spożywane ilości powinny być niewielkie i wskazane jest również dodatek sporej ilości błonnika, który pozwoli obniżyć indeks glikemiczny całego posiłku. Warto wspomnieć również, że mąka z tapioki jest bogatym źródłem skrobi opornej, która wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, a także reguluje poziom cukru we krwi.

Jak powstaje mąka z tapioki? Po obróbce cieplnej manioka i zmieleniu uzyskuje się wilgotną pulpę podobną do ciasta. Następnie wyciska się z niej bogaty w skrobię płyn, który po odparowaniu pozwoli uzyskać mąkę z tapioki charakteryzującą się bardzo drobną strukturą podobną do talku, czy pudru. W takiej formie produkt trafia na półki sklepowe. 

Wykorzystanie mąki z tapioki

Mąkę z tapioki można wykorzystać na wiele sposobów. Jak każda mąka może być użyta do zagęszczania potraw, szczególnie zup, sosów, gulaszy, czy kisieli. Przy użyciu mąki z tapioki możliwe jest również przygotowanie różnego rodzaju wypieków zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nie będą to wprawdzie wyrośnięte bochenki, ale bez problemu można pokusić się o przygotowanie cienkich chlebków, czy krakersów i innych ciastek. Co istotne, mąka z tapioki sama w sobie nie posiada smaku i dzięki temu nie wpływa w żaden sposób na smak potraw, do której jest dodana.

Skład:

skrobia z bulwy manioku

Kraj pochodzenia:

Tajlandia

Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe

E1986

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło