Złote siemię lniane dostępne w Naturalnie Zdrowe to prawdziwe bogactwo zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Co więcej, siemię oferowane przez nasz sklep jest produktem całkowicie naturalnym, a jego cena jest wyjątkowo korzystna!
Siemię lniane złote — regionalne superfood!
Złote siemię lniane to prawdziwe superfood. Doskonale działa stosowane zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Tradycyjnie siemienia lnianego używa się w problemach trawiennych — zawarty w nim błonnik oraz wydzielający się z ziarenek śluz przyspieszają pracę jelit. W siemieniu lnianym znajduje się również bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3. Nasiona lnu zawierają kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, witaminy z grupy B, witaminy E, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Nasiona lnu złotego są też źródłem błonnika pokarmowego i kwasu foliowego, które są istotne dla utrzymania zdrowia człowieka. Można spożywać je na różne sposoby.
Siemię jest doskonałym dodatkiem do zdrowych koktajli, owsianki i sałatek. Jest także świetną posypką do chleba, a w kuchni wegańskiej z powodzeniem zastępuje jajka.
Regularne jedzenie siemienia lnianego pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu i glukozy we krwi. Poza tym siemię zmniejsza również apetyt. Jest więc sprzymierzeńcem osób odchudzających się. Siemię lniane warto stosować także w przypadku zaburzeń hormonalnych — znajdujące się w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe skutecznie łagodzą nieprzyjemne objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Warto jednak pamiętać, że złote siemię lniane (tak samo jak i siemię lniane brązowe) jest naturalnym źródłem fitoestrogenów, które zachowują się w organizmie ludzkim podobnie do hormonów żeńskich, dlatego nie powinny go spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Siemię lniane złote, a zwykłe siemię lniane (brązowe)
Wiele osób kojarzy siemię lniane jako ciemno brunatny proszek lub nasiona o zbliżonym kolorze. I faktycznie tak jest, ale czym w takim razie jest siemię złote i czym różni się od zwykłego. Wbrew pozorom, siemię lniane złociste nie jest oczyszczonym lnem brązowym, a po prostu inną odmianą tej rośliny. W związku z tym oba warianty mają ze sobą wiele cech wspólnych, ale są też między nimi subtelne różnice.
Do najważniejszych należy chociażby niższa zawartość tłuszczy - len złocisty zawiera mniej tłuszczy przy jednocześnie większej ilości białka. Więcej jest również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast zauważalnie niższa jest liczba antyoksydantów – tutaj lepiej wypada pod tym względem odmiana brązowa. W celu jak najlepszego wykorzystania wartości odżywczych siemienia lnianego najlepiej spożywać obie odmiany zamiennie.
Siemię lniane dostępne w sklepie Naturalnie Zdrowe jest sprzedawane w opakowaniu wyposażonym w zamknięcie strunowe (opakowanie typu doypack), dzięki czemu można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, co pozwala na zachowanie długiej świeżości produktów. Nie musisz więc się obawiać, że siemię lniane straci swoją świeżość.
Z czym łączyć siemię lniane złote?
Siemię lniane to wszechstronny produkt, który można wykorzystać w wielu bezglutenowych posiłkach i potrawach z kategorii zdrowa żywność. Można je dodawać do porannej owsianki lub smoothie, co wzbogaci te posiłki o dodatkowe błonnik, kwasy omega-3 i białko. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi cennych składników odżywczych.
Siemię lniane świetnie sprawdzi się także jako dodatek do jogurtu naturalnego z owocami, tworząc zdrową i pożywną przekąskę. Możesz używać go do pieczenia bezglutenowego chleba lub muffinek, gdzie zastąpi ono jaja, dzięki swoim właściwościom wiążącym. Dodanie zmielonego siemienia lnianego do sałatek i zup kremowych nie tylko podniesie wartość odżywczą, ale także nada im delikatnej, orzechowej nuty.
Inną propozycją jest przygotowanie zdrowych batonów energetycznych z orzechami, suszonymi owocami i siemieniem lnianym, które są idealne na przekąskę w ciągu dnia. Możesz także dodać siemię lniane do domowych sosów i dressingów, co wzbogaci je o cenne wartości odżywcze. Siemię lniane można również używać jako dodatek do bezglutenowych naleśników, placków czy gofrów, co nada im lekko chrupiącej konsystencji i dodatkowych wartości odżywczych.
Nie zapominaj o możliwości posypania nim gotowych dań, takich jak pieczone warzywa czy ryby, co doda im chrupkości i zwiększy wartość odżywczą posiłku. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym, siemię lniane stanowi doskonały dodatek do diety każdego, kto dba o zdrowie i dobre samopoczucie. Możliwości wykorzystania siemienia lnianego są niemal nieograniczone, co czyni go niezastąpionym elementem zdrowej kuchni. Wybierając dobrej jakości naturalne produkty, takie jak złote siemię lniane, zapewniasz swojemu organizmowi posiłek bogaty w wartości odżywcze pochodzenia naturalnego.
Siemię lniane złociste – nie tylko do spożycia
Siemię lniane złote to świetne urozmaicenie i wzbogacenie naszej diety. Należy pamiętać, że siemię można stosować także na zewnątrz. Wydzielająca się z nasion galaretka jest naturalnym kosmetykiem, który pozwala zadbać o zdrowie włosów, skóry i paznokci. Taka naturalna kuracja pozwala pozbyć się problemu z rozdwojonymi końcówkami. Pozwoli też odzyskać blask i odpowiednio nawilży włosy, a nawet zlikwiduje oznaki łupieżu.
Wystarczy zalać siemię lniane wodą i pozostawić je na około godzinę. Optymalna ilość siemienia lnianego potrzebna na domową maseczkę to około 1-2 łyżki stołowe. Tak przygotowana mikstura może posłużyć za naturalną maseczkę na cerę. Siemię doskonale nawilża oraz łagodzi stany zapalne, co sprawia, że lnianą galaretkę warto dodawać do kąpieli. Lepiej nawilżona skóra ma zdrowszy wygląd, zredukowaniu ulega również ilość wytwarzanego sebum, co ma bezpośredni związek z występowaniem trądziku.
Skład: len złoty ziarno 100%
Kraj pochodzenia: Czechy / Polska / Ukraina / Kazachstan
Masa netto: 1 kg
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: |
Wartość energetyczna |
2092kJ/500 kcal |
Tłuszcz |
31 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,4 g |
Węglowodany |
35 g |
w tym cukry |
0,1 g |
Błonnik |
3,9 g |
Białko |
24,5 g |
Sól |
0,2 g |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko