KAWA ZIELONA MIELONA

kawa zielona mielona

KAWA ZIELONA MIELONA

Bezpłatna dostawa już od 199zł

9,80 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Kawa zielona – czemu zawdzięcza swój kolor?

Kawa to jeden z najpopularniejszych produktów i surowców handlowych na świecie. Kawa zielona chociaż mniej znana zaczyna zdobywać coraz większą popularność jako zdrowsza wersja dla tradycyjnych kaw. Jest to produkt uzyskany z tych samych ziaren co popularna czarna palona kawa, ale w przypadku odmiany zielonej ziarna kawy nie są poddane wypalaniu. Stąd też inne określenie na zieloną kawę to kawa surowa. Z powodu braku obróbki w wysokiej temperaturze, kawa zielona różni się znacząco od ciemnej kawy palonej. Ma dużo delikatniejszy smak i aromat oraz jaśniejszą barwę. Jedyna obróbka, jakiej poddawane sa ziarna zielonej kawy po zebraniu, polegała na pozbawieniu ich łuski nasiennej. Można zatem traktować zieloną kawę jako produkt w pełni naturalny i nieprzetworzony, który różni się od kawy palonej nie tylko fizycznym wyglądem, ale również pod względem właściwości prozdrowotnych.  Sprawdź, jakie zalety ma kawa zielona – cena zdecydowanie do tego zachęca!

Jak pić zieloną kawę?

Poprawne przygotowanie kawy zielonej nie jest trudne ani czasochłonne, ale należy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim całe ziarna zielonej kawy są znacznie trudniejsze do zmielenia ze względu na swoją twardość. Jeśli nie posiadamy naprawdę bardzo dobrego i mocnego młynka, lepiej zdecydować się na zakup mielonej kawy zielonej. W przeciwnym razie ryzykujemy nieodwracalnym uszkodzeniem domowego sprzętu.

Poza tym warto mieć w pamięci, że kawa zielona mielona to zdecydowanie inne walory smakowe niż w przypadku kawy czarnej. Smak naparu jest dość specyficzny i w praktyce oznacza to, że o ile nie jesteśmy koneserami kawy zielonej, to raczej trzeba nastawić się na sięgnięcie po słodzik. Mocno sugerowanym dodatkiem są również aromatyczne przyprawy korzenne – kardamon i cynamon.

Zielona kawa mielona doskonale nadaje się do parzenia w tradycyjny sposób – wystarczy, że zalejesz ją gorącą wodą o temperaturze około 85-90 stopni. Tak przygotowany napój zostawiamy na kilka minut, nie więcej niż 10. Smakuje podobnie jak zielona herbata, ale mocniej Cię pobudzi. Możesz przyprawić ją według uznania, tak, jak małą czarną – cukrem, mlekiem, czy cynamonem.

Czy zielona kawa jest zdrowa?

Zielona kawa w porównaniu do swojego palonego odpowiednika ma w sobie zdecydowanie więcej wartościowych substancji i składników. Dzieje się tak z prostego powodu – proces palenia kawy odbywa się w bardzo wysokich temperaturach i w zależności od techniki jest to od 200 do nawet 250 stopni Celsjusza. Mimo tego, że wszystko trwa dość krótko, od kilku do kilkunastu minut, to w efekcie niszczonych jest wiele składników odżywczych, w tym również cenne polifenole. Daje to wprawdzie pole do popisu dla producentów, bo pozwala na uzyskiwanie różnych smaków i aromatów, ale nie dzieje się to bez żadnych kosztów.

Czym zatem charakteryzuje się kawa zielona dostępna w naszym sklepie ze zdrową żywnością? Kawa zielona, zawiera w sobie wiele pierwiastków w tym wapń, potas, sód oraz magnez. Składniki mineralne to jednak nie wszystko. Jest też bardzo bogatym źródłem błonnika i dzięki temu może odgrywać istotną rolę w procesie trawienia, poprawiając perystaltykę jelit i zapewniając uczucie sytości. Zielona kawa to również dużo witamin, szczególnie z grupy B. No i oczywiście kofeina – czym byłaby kawa bez niej. Ją również znajdziemy w składzie, chociaż jej zawartość jest trochę niższa niż w kawie czarnej.

Czy zielona kawa odchudza?

Wspomnieliśmy już, że w trakcie obróbki termicznej ziaren kawy zniszczeniu ulegają również wartościowe antyoksydanty, czyli polifenole. Jednym z nich jest kwas chlorogenowy, który wspomaga odchudzanie. Wprawdzie związek ten występuje również w jabłkach, czy czereśniach, ale to właśnie w kawie zielonej jest go najwięcej. Substancja ta jako silny przeciwutleniacz stymuluje układ immunologiczny lepiej niż witamina C, a dodatkowo pomaga w pozbywaniu się toksyn z organizmu, w tym metali ciężkich.

Kwas chlorogenowy odpowiedzialny za proces chudnięcia to oczywiście nie żaden cudowny eliksir, który sprawi magicznie, że waga zacznie nagle pokazywać niższe wartości. Zostało jednak potwierdzone, że picie kawy zielonej zmniejsza wchłanianie cukrów prostych, które są nieodłącznym towarzyszem nadwagi. Do tego wypicie kawy pozwala na zmniejszenie łaknienia, a zawarty błonnik zapewnia uczucie sytości i lepsze trawienie co też nie jest bez znaczenia.  Również kofeina, której wprawdzie jest trochę mniej niż w czarnej kawie, poprawia metabolizm i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Trzeba jednak pamiętać, że samo włączenie kawy zielonej do diety nie sprawi, że nagle zaczniemy tracić zbędne kilogramy. Nadal punktem wyjścia jest ujemny bilans kaloryczny, odpowiednia kompozycja posiłków i adekwatna dawka aktywności fizycznej. Zielona kawa pomoże nam w całym procesie i polepszy uzyskiwane rezultaty.

Zielona kawa - właściwości zdrowotne

Kawa zielona smakuje inaczej od kawy palonej, ale nie zmienia to faktu, że to nadal kawa i ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zielona kawa pita regularnie pomaga poprawić sprawność umysłową, polepsza koncentrację oraz stymuluje produkcję dopaminy. Ten związek chemiczny uogólniając, odpowiada za nasz dobry nastrój – wzmacnia motywację i chęć do działania, towarzyszy uczuciu zadowolenia i wydziela się po np. zjedzeniu czekolady czy wypiciu alkoholu. To właśnie dopamina jest też odpowiedzialna za „motyle w brzuchu” u osób zakochanych.

Ponadto w zielonej kawie znajdziemy mnóstwo cennych substancji, takich jak wapń i fosfor, kwas pantotenowy, a także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz polifenole. Oczywiście jak każda kawa posiada również w składzie kofeinę, która jest jednym z najważniejszym powodów dla których pijemy kawę. To, co jednak stanowi o popularności kaw może być jednocześnie przeciwskazaniem do jej spożywania. Należy pamiętać, że kawa zielona mimo swojej łagodności nadal jest kawą i ma swoje obostrzenia. Kawa zielona mielona jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu pozwala redukować ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych.

Poza tym picie kawy pobudza i niweluje zmęczenie fizyczne i psychiczne, o czym najlepiej wie każdy, kto nie wyobraża sobie życia bez porannego kubka kawy. Z tego powodu kawę zieloną docenią również wszyscy, którym pojęcie „nadgodzin” nie jest obce. Lepsza motywacja, większa wytrzymałość organizmu i pobudzenie do działania jest też bardzo istotne dla osób aktywnych fizycznie – chęć do działania to jedna z tych rzeczy, których może najbardziej brakować na treningach. Co istotne, spożywanie jej nie wpływa na żołądek i jelita w takim samym stopniu, jak kawa palona – jest łagodniejsza i mniej intensywna. To pozwala pić kawę zieloną bez obaw o późniejsze dolegliwości z brzuchem.

Zaskoczeniem dla niektórych może być fakt, że kawa zielona to również sposób na zdrowszą cerę i włosy. Wyciągi z kawy zielonej spotkać można w kosmetykach, szczególnie w kremach i maseczkach. Nic w tym dziwnego – zawartość antyoksydantów w kawie zielonej (w tym kwasu chlorogenowego) pozwala opóźniać efekty starzenia, odmładza skórę i wzmacnia włosy. Regularne spożywanie zielonej kawy pozwala na poprawę wyglądu, a usprawnione usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu również przyczyni się do lepszej kondycji naskórka.

Zielona kawa pozwala również na zmniejszenie widocznego cellulitu i pozbycie się problemu „pomarańczowej skórki”, który może pojawiać się nawet u osób młodych, które ze względu na wiek mają jeszcze w miarę jędrną i elastyczną skórę.

Zielona kawa – przeciwwskazania

Mimo swoich wielu niezaprzeczalnych zalet kawa zielona ma również wady. Oczywiście często jest to również kwestia wypijanych ilości, także wskazany jest umiar i obserwacja, jak reaguje organizm człowieka. Picie zielonej kawy przede wszystkim podwyższa ciśnienie, a to może być powodem np. bólów głowy. Stąd niezalecana jest osobom z nadciśnieniem oraz ze skłonnościami do migren. Zielona kawa może też wpływać negatywnie na nasz układ pokarmowy, szczególnie jeśli borykamy się z jego schorzeniami. Osoby z chorobą wrzodową, refluksem, czy zespołem jelita drażliwego powinny skonsultować się z lekarzem – jest bowiem bardzo prawdopodobne, że spożywanie zielonej kawy będzie tylko wzmagać dolegliwości.

Zielonej kawy powinny również unikać kobiety karmiące piersią, ale również te w okresie ciąży. Kofeina zawarta w składzie może mieć negatywny wpływ na prawidłowy rozwój płodu i skrajnych przypadkach spowodować przedwczesny poród. Z tego powodu kawa zielona nie jest również wskazana dla dzieci i młodzieży poniżej 16. roku życia. Cała reszta, ze sportowcami i osobami z nadwagą na czele, z pewnością docenią szeroki wachlarz zalet zielonej kawy.

Opakowanie 500g to 2x250g, a 1kg - 4x250g.

KAWA MIELONA ZIELONA

Skład: 100% zmielonych ziaren kawy zielonej niepalonej

Kraj pochodzenia: Brazylia

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, soi oraz sezamu.

Data przydatności, kraj pochodzenia oraz numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

E149

Specyficzne kody

ean13
5904730501842

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło