PESTKI MORELI GORZKIE

pestki moreli gorzkie

PESTKI MORELI GORZKIE

Bezpłatna dostawa już od 199zł

16,50 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 point które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


Pestki moreli gorzkie

Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 2604kJ / 630kcal

  • Tłuszcz 54 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,2 g

  • Węglowodany 13 g w tym cukry 0 g

  • Białko 19 g

  • Sól 0,01 g

Czym są gorzkie pestki moreli?

Morela jest rośliną, która zaczęła być uprawiana ponad 4000 lat temu w Chinach, na terenie Tienszan. Przez tysiące lat zaczęła się ona rozprzestrzeniać po całym świecie za sprawą kupców podróżujących po całej Azji. Obecnie uprawiana jest ona nie tylko w Chinach, ale także w Polsce, w Stanach Zjednoczonych i Tadżykistanie. Gorzkie pestki moreli to nic innego jak nasiona, które znajdują się w tym owocu. Wyglądem przypominają one migdały, natomiast smakiem pestki jabłek.

Gorzkie pestki moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wyróżniają się gorzkim smakiem i aromatem, przypominającym migdały. Dzikie morele i ich pestki od dawna mają zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej jako środki mające hamować rozwój chorób nowotworowych. Odpowiedzialna za te właściwości ma być obecne w pestkach moreli amigdalina, czyli witamina B17, która ma rozkładać komórki rakowe. Substancja ta występuje również w migdałach, pestkach różnych owoców i w części roślin strączkowych.  W gorzkich pestkach moreli to właśnie ona odpowiada za ich specyficzny, gorzki smak.

Pestki moreli właściwości

Zwolennicy pestek moreli gorzkiej sugerują, że ze względu na dużą zawartość amigdaliny, można traktować je jako lek na raka i zastąpić nimi tradycyjną chemioterapię. Według nich wspomniana wcześniej amigdalina w chorych komórkach rozkłada się na cyjanek i aldehyd benzoesowy, co ma z kolei powodować niszczenie przez te substancje komórek nowotworowych w organizmie. Tego typu założenia są jednak robione na wyrost i bez mocnych podstaw. Większość propagatorów tego typu terapii specjalizuje się w medycynie naturalnej i niekonwencjonalnej. Żadne z przeprowadzonych i rzetelnych badań nie potwierdziły tych doniesień. Nie zostały pokazane i udowodnione faktyczne powiązania pomiędzy stosowaniem pestek moreli i pozytywnym wpływem na komórki nowotworowe.

Nie oznacza to jednak, że nie można łączyć klasycznych metod leczenia nowotworów i wspierać się dodatkowo spożywaniem pestek moreli gorzkiej w niewielkich ilościach. Przy odpowiedniej dawce nie przyniosą negatywnych skutków, a mogą tylko dodatkowo pomóc. Terapia amigdaliną powinna być jednak krótkotrwała i mocno wskazane jest konsultacja z lekarzem specjalistą przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu przyjmowania pestek moreli. Rezultaty badań potwierdziły wolniejszy przyrost chorych komórek, a także silniejszą odpowiedź na leczenie, co pokazuje, że mogą wykazywać działanie antynowotworowe.

W medycynie naturalnej, pestki moreli stosowane są także wspomagająco w przypadku problemów z układem oddechowym. Te gorzkie pestki zawierają wiele niezbędnych organizmowi minerałów (tj. potas, fosfor, żelazo) kwasów tłuszczowych, kwasu salicylowego, witamin z grupy B, w tym witaminy B17 i B15 (kwas pangamowy) i witaminę E (która przeciwdziała starzeniu się organizmu). Przy każdym poważnym schorzeniu zawsze zalecamy kontakt z lekarzem i wdrażanie tego typu dodatków do diety pod ścisłą kontrolą specjalistów.

Zastosowanie pestek moreli

Pestki moreli gorzkiej zawierają w swoim składzie szeroką gamę substancji, dlatego też można je stosować na wiele różnych sposobów. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie przekraczać dziennej dawki, która wynosi dwie pestki. Podobnie jak suszone owoce jest to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, czy ciast.

Kalorie w pestkach moreli

Pestki moreli podobnie jak orzechy, są bogate w tłuszcz, co najczęściej oznacza wysoką kaloryczność. Oferowane przez nas pestki moreli gorzkiej charakteryzują się wysoką liczbą kalorii wynoszącą aż 630 kcal. Nie należy się jednak tym przejmować. Trzeba pamiętać, że liczba kcal odnosi się do 100 g produktu. Przy zalecanych dawkach wynoszących 1, czy 2 pestki dziennie są to wartości wręcz pomijalne i niemające w żadnym razie wpływu na zmianę wagi.

Pestki moreli gorzkiej - gdzie kupić?

Gorzkie pestki moreli można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. W naszej ofercie dostępne są one w kilku wariantach wagowych - 250 g, 500 g i 1 kg. Trzeba podkreślić, że nawet najmniejsze opakowanie powinno starczyć na długi czas. Sugerowana dzienna dawka dla dorosłej osoby to tylko 1-2 pestki, co oznacza zapas na wiele tygodni, a nawet miesięcy.

Pestki moreli - cena

Cena gorzkich pestek moreli uzależniona jest od jakości produktu. W naszym sklepie ze zdrową żywnością zawsze oferujemy produkty, które pochodzą od sprawdzonych dostawców. Nasze gorzkie pestki moreli pozyskiwane są od producentów z Tadżykistanu. W zależności od wielkości opakowania, cena zaczyna się od już od kilkunastu złotych za 250 gramów surowca.

Jak jeść pestki moreli?

Pestki moreli mają szerokie zastosowanie w kuchni. Wprawdzie można spożywać je solo jako zdrową przekąskę, ale ze względu na zalecane ilości nie będzie to bardzo obfity posiłek. Znacznie lepiej traktować je jako dodatek do różnych posiłków. Mielone pestki moreli warto dodawać do koktajli, smoothie, a także zup, sosów i sałatek - przy takiej ilości ich obecność nie powinna w żaden sposób wpłynąć na smak potraw.

Co istotne, pestki nie powinny być gotowane, ani pieczone. Obróbka termiczna wpływa negatywnie na ich zawartość i aby zachowały swoje właściwości, powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu.

Czasami można spotkać się też z olejem pozyskiwanym z pestek moreli. Jest to olej do stosowania na zimno, nie nadaje się do smażenia na nim potraw. Przeznaczony jest do użytku zewnętrznego i wykorzystywany jest głównie w kosmetykach.  

Pestki moreli – co za dużo, to nie zdrowo

Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna maksymalna ilość jąder pestek moreli gorzkiej, które można spożyć bez obaw o niepokojące objawy, wynosi 2 sztuki. U niektórych osób nawet w wyniku spożycia zalecanej porcji mogą wystąpić skutki uboczne tj. nudności i wzdęcia. Spożywanie pestek moreli może prowadzić do zatruć, jeśli zjemy ich za dużo, gdyż w trakcie rozkładu pestek podczas trawienia wydziela niebezpieczny dla zdrowia się kwas cyjanowodorowy.

Powikłaniami po zatruciu pestkami moreli mogą być między innymi niewydolność nerek i wątroby, uszkodzenie układu nerwowego i kwasice. Z tego powodu tak istotne jest pilnowanie zalecanych dawek i kontrolowanie spożycia do maksymalnie dwóch pestek dziennie i stosowanie pestek głównie jako dodatku do zup czy pieczenia.

Nie jest wskazane przyjmowanie pestek przez dzieci i kobiety w ciąży. Co ważne długotrwałe stosowanie może obniżać ciśnienie krwi. Osoby z problemami układu krążenia powinny zdecydowanie skonsultować spożywanie pestek moreli z lekarzem prowadzącym.

Skład:

100% pestki moreli gorzkie

Kraj pochodzenia:

Tadżykistan

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

UWAGA! Nie należy przekraczać sugerowanej dawki 2 pestek moreli dziennie. Pestki można dodawać do dań na ciepło, ale nie należy stosować obróbki cieplnej np. gotować. Nie podawać dzieciom i kobietom w ciąży. 

E167

Specyficzne kody

ean13
5904730501934

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło