pestki dyni Powiększ

PESTKI DYNI ŁUSKANE NATURALNIE ZDROWE


Bezpłatna dostawa już od 199 zł!

Wybierz wielkość opakowania:

  • 250 g

    9,12 zł

  • 500 g

    16,90 zł

  • 1 kg

    26,90 zł

Pestki dyni

Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna 2369 kJ / 572 kcal
  • Tłuszcz 45,8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,5 g
  • Węglowodany 12,7 g w tym cukry 1,1 g
  • Błonnik 5,3 g
  • Białko 24,5 g
  • Sól 0,045 g

Pyszne nasiona dyni są nie tylko doskonałą i sycącą przekąską, lecz także potrafią zaskoczyć swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Idealne pestki powinny być surowe, tylko wtedy faktycznie znajdziesz w nich wszystkie składniki odżywcze, których pełno w nieprażonych nasionach. Co ważne, nasze pestki są polskiego pochodzenia, dlatego też zachwycą swoim naturalnym, ciemnym kolorem i wyjątkowym smakiem.

Wartości odżywcze pestek dyni

Dlaczego warto jeść pestki dyni? Pod względem wartości odżywczych to prawdziwa bomba składników mineralnych! Przede wszystkim, są cenione jako remedium na problemy skóry i włosów, ponieważ zawarty w pestkach cynk odpowiada za zdrowie włosów, skóry i paznokci. Jest to jedno z najlepszych źródeł tego pierwiastka. Poza tym pestki dyni zawierają także mnóstwo magnezu, żelaza, wapnia i najwyższej jakości nienasycone kwasy tłuszczowe. To wszystko sprawia, że pestkami dyni powinny zainteresować się osoby, którym zależy na obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL i wzmocnieniu systemu immunologicznego i układu nerwowego organizmu. Lepsza odporność to mniej infekcji, ale też mniejsze ryzyko chorób nowotworowych.

Pestki dyni - właściwości odżywcze

Prócz składników mineralnych w pestkach dyni znajdziemy sporo witamin. Zawarty w pestkach dyni zestaw to przede wszystkim dużo witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Na uwagę zasługuje również witamina E, która będąc silnym przeciwutleniaczem, spowalnia procesy starzenia się komórek.

Właściwości pestek dyni sprawiają, że można skutecznie użyć ich do pozbycia się pasożytów z układu pokarmowego. Jest to możliwe dzięki zawartej w pestkach kukurbitacynie. Powoduje ona uszkodzenie nerwów pasożytów i wydalenie ich z kałem. Jak widać, pestki są bardzo zdrowym i doskonałym dodatkiem do diety każdej osoby, w tym również dla kobiet oczekujących dziecka, które w czasie ciąży mają większe zapotrzebowanie składników odżywczych.

Pestki dyni - zastosowanie w kuchni

A jak jeść zielone pestki dyni? Nic prostszego! Możesz dodać je do owsianki lub zdrowego smoothie, są też cennym składnikiem domowej granoli, mogą być chrupiącą  posypką do sałatek, idealnie pasują również do domowych wypieków, pesto oraz wielu innych potraw - przygotujesz z nich nawet całkowicie wegańskie masło!

Jak wszystkie bogate w tłuszcze produkty, również pestki są dość kaloryczne. W 100 g pestek dyni mniej więcej połowa przypada na tłuszcze. Ma to oczywiście odzwierciedlenie w ilości kalorii, których jest prawie 600. Warto o tym pamiętać i traktować je głównie jako odżywczy dodatek do innych potraw.

Skład:

pestki z dyni łuskane 100%

Kraj pochodzenia:

Polska

W zakładzie wykorzystywane są surowce i produkty zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.  

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

Oceń 
2020-03-10

Przeznaczenie pestek dyni

Ulubione łuskane pestki dyni od Naturalnie Zdrowe, aromatyczne, ładne i chrupiące, lubię dodawać do jogurtu i musli!

    Napisz swoją opinię!

    Napisz opinię

    23 - liczba produktów w tej samej kategorii

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Produkt dodany do porównania