SOCZEWICA ZIELONA

soczewica zielona

SOCZEWICA ZIELONA

Bezpłatna dostawa już od 199zł

12,50 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Soczewica zielona – warto mieć ją w swojej kuchni

Soczewica zielona to jeden z gatunków popularnej rośliny strączkowej. Popularna w kuchniach arabskiej i indyjskiej jest podstawą do humusów i past różnego rodzaju. Posiada jadalną łupinę, dzięki której po ugotowaniu zachowuje sprężystość i strukturę.  Ten rodzaj soczewicy ze względu na wysoką zawartość białka od wieków służył jako substytut mięsa i z tego powodu jest szczególnie mocno ceniony przez osoby na diecie wegetariańskiej. Co warto zaznaczyć, jest to jedno z najlepiej przyswajalnych białek pochodzenia roślinnego – lepsza jest tylko soja.

Łagodny smak i wygoda przyrządzenia

Zielona soczewica jest ceniona za swój łagodny smak. Znakomicie nadaje się do przygotowywania past kanapkowych, może stanowić też podstawę sałatek czy farszu do pierogów. Jeżeli szukasz produktu łatwego do przyrządzenia, z pomocą przyjdzie Ci właśnie soczewica zielona.

Właściwości tej rośliny sprawiają, że nie rozpada się podczas gotowania i nie trzeba jej uprzednio namaczać. Potrafi mocno chłonąć wodę dlatego na każdą szklankę soczewicy zielonej powinny przypadać dwa razy więcej wody, a czas gotowania powinien wynosić około pół godziny. Ewentualny dodatek soli warto zostawić na koniec – nie zmienimy dzięki temu zawartości składników odżywczych, a nasiona pozostaną miękkie.

Soczewica zielona – skarbnica kwasu foliowego i białka

Soczewica jest bogata nie tylko w białko, ale też niezbędny kobietom w ciąży kwas foliowy oraz liczne składniki mineralne, np. potas czy fosfor i magnez. To nie koniec korzyści – soczewicę zieloną ze względu na niską ilość kalorii oraz bardzo niski indeks glikemiczny wynoszący 25 mogą jeść osoby, które przestrzegają niskokalorycznej diety. Nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi więc mogą być spożywane przez diabetyków. Soczewica w diecie pozwala też na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. Jako źródło węglowodanów złożonych i błonnika zapewnia uczucie sytości długo po posiłku, a także reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Spożywanie soczewicy zielonej niesie ze sobą wiele korzyści, ale trzeba pamiętać o umiarze. Szczególnie powinny uważać osoby z dolegliwościami gastrycznymi – soczewica może powodować wzdęcia i produkcję gazów.

Skład: soczewica zielona 100% bez dodatków i konserwantów
Kraj pochodzenia: Kanada
Masa netto: 500g
Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 1474 kJ/352 kcal
Tłuszcz 1,06 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 52,65 g
w tym cukry 2,03 g
Błonnik 10,7 g
Białko 24,63 g
Sól 0,02 g

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

E500

Specyficzne kody

ean13
5902721171517

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło