Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

Rabat

SOCZEWICA ZIELONA 500g Powiększ

SOCZEWICA ZIELONA


Bezpłatna dostawa już od 249 zł!

Wybierz wielkość opakowania:

  • 1 kg

    6,39 zł

    9,99 zł

Soczewica zielona – warto mieć ją w swojej kuchni

Soczewica zielona to jeden z gatunków popularnej rośliny strączkowej. Popularna w kuchniach arabskiej i indyjskiej jest podstawą do humusów i past różnego rodzaju. Posiada jadalną łupinę, dzięki której po ugotowaniu zachowuje sprężystość i strukturę.  Ten rodzaj soczewicy ze względu na wysoką zawartość białka od wieków służył jako substytut mięsa i z tego powodu jest szczególnie mocno ceniony przez osoby na diecie wegetariańskiej. Co warto zaznaczyć, jest to jedno z najlepiej przyswajalnych białek pochodzenia roślinnego – lepsza jest tylko soja.

Łagodny smak i wygoda przyrządzenia

Zielona soczewica jest ceniona za swój łagodny smak. Znakomicie nadaje się do przygotowywania past kanapkowych, może stanowić też podstawę sałatek czy farszu do pierogów. Jeżeli szukasz produktu łatwego do przyrządzenia, z pomocą przyjdzie Ci właśnie soczewica zielona.

Właściwości tej rośliny sprawiają, że nie rozpada się podczas gotowania i nie trzeba jej uprzednio namaczać. Potrafi mocno chłonąć wodę dlatego na każdą szklankę soczewicy zielonej powinny przypadać dwa razy więcej wody, a czas gotowania powinien wynosić około pół godziny. Ewentualny dodatek soli warto zostawić na koniec – nie zmienimy dzięki temu zawartości składników odżywczych, a nasiona pozostaną miękkie.

Soczewica zielona – skarbnica kwasu foliowego i białka

Soczewica jest bogata nie tylko w białko, ale też niezbędny kobietom w ciąży kwas foliowy oraz liczne składniki mineralne, np. potas czy fosfor i magnez. To nie koniec korzyści – soczewicę zieloną ze względu na niską ilość kalorii oraz bardzo niski indeks glikemiczny wynoszący 25 mogą jeść osoby, które przestrzegają niskokalorycznej diety. Nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi więc mogą być spożywane przez diabetyków. Soczewica w diecie pozwala też na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. Jako źródło węglowodanów złożonych i błonnika zapewnia uczucie sytości długo po posiłku, a także reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Spożywanie soczewicy zielonej niesie ze sobą wiele korzyści, ale trzeba pamiętać o umiarze. Szczególnie powinny uważać osoby z dolegliwościami gastrycznymi – soczewica może powodować wzdęcia i produkcję gazów.

Skład: soczewica zielona 100% bez dodatków i konserwantów
Kraj pochodzenia: Kanada
Masa netto: 500g
Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna1474 kJ/352 kcal
Tłuszcz1,06 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,1 g
Węglowodany52,65 g
w tym cukry2,03 g
Błonnik10,7 g
Białko24,63 g
Sól0,02 g

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

Oceń 
2020-04-02

Polecam soczewicę zieloną

Dobry i tani produkt, nie rozgotowuje się. Polecam soczewicę zieloną od Naturalnie Zdrowe idealnie się nadaje na kotleciki, smacznego!

    Napisz swoją opinię!

    Napisz opinię

    SOCZEWICA ZIELONA

    SOCZEWICA ZIELONA

    23 - liczba produktów w tej samej kategorii

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    czytaj na blogu

    Produkt dodany do porównania