FASOLA MUNG NASIONA NA KIEŁKI
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Zdrowe odżywianie jest trudne i drogie? Wcale nie! Dzięki naszym kiełkom fasoli mung wzbogacisz swój codzienny jadłospis o witaminy i minerały, a Twoje potrawy nabiorą nie tylko wartości odżywczych, ale także smaku.
Dlaczego warto jeść kiełki fasoli mung?
Fasola mung to roślina doskonale znana w kuchni azjatyckiej, która zawiera prawdziwe bogactwo witamin z grupy B oraz witaminę E, zwaną również witaminą młodości. Co więcej, kiełki fasoli mung są także cennym źródłem białka roślinnego, co sprawia, że są doskonałym składnikiem diety wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Czy fasola mung jest smaczna? Oczywiście! Kiełki tej wschodniej rośliny to idealny dowód na to, że zdrowa kuchnia nie musi być mdła i nudna! Kiełki fasoli mung swoim smakiem przypominają zielony groszek, dzięki czemu są rewelacyjnym dodatkiem do sałatek oraz innych dań, niekoniecznie orientalnych.
Jak wyhodować kiełki samodzielnie?
Wyhodowanie kiełków to również żaden problem – wystarczy kiełkownica oraz odrobina cierpliwości i nawet osoba całkowicie pozbawiona talentu ogrodniczego będzie mogła rozkoszować się smakiem tej pysznej przekąski!
Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki? Takie rozwiązanie jest znacznie tańsze niż codzienne kupowanie podobnych półproduktów. Cena nasion fasoli mung jest znacznie niższa niż sklepowych kiełków. Poza tym, hodując kiełki w domowym zaciszu, będziesz mieć pewność, że są one całkowicie ekologiczne i wolne od potencjalnie szkodliwych alergenów. Ale to nie wszystkie zalety samodzielnej hodowli! Kiełki dostępne w sklepach stacjonarnych najczęściej pakowane są w plastikowe pudełka. Domowa uprawa sprawi, że znacznie ograniczysz zużycie plastiku.
Fasola mung zwana też fasolą złotą to roślina z rodziny bobowatych. Oznacza to, że jest to bliska krewna cieciorki czy groszku. Osiągająca 120cm roślina uprawiana jest głównie w Azji Południowej oraz w Chinach i Indiach dlatego najczęściej można ją spotkać w kuchniach tamtego regionu świata.
Fasola mung, czyli wege białko
Wprawdzie pod względem ilości największą część składu zajmują węglowodany to fasola mung jak pozostałe strączki jest też bogatym źródłem białka roślinnego. 24 g tego makroskładnika jest porównywalna z ilością jakie znajdziemy w mięsie.
Gdzie kupić nasiona fasoli mung?
Gdzie kupić nasiona fasoli mung? Oczywiście w Naturalnie Zdrowe! Nasz sklep ma w swojej ofercie najwyższej jakości nasiona, przy pomocy których wyhodujesz własne pyszne i zdrowe kiełki. Nawet jeśli nie jesteś fanem kuchni indyjskiej to będą to pyszne dodatki do sałatek, kanapek i innych dań. Co ciekawe, fasola mung może być podstawą do stworzenia wegańskiego farszu do pierogów, świetnie komponuje się z rybami i owocami morza, a nawet jest możliwość zrobienia z nich orientalnych i oryginalnych w smaku lodów.
skład: fasola mung do kiełkowania 100% bez dodatków
Wartość odżywcza w 100 g produktu | |
Wartość energetyczna | 1453kJ / 347kcal |
Tłuszcz | 1,15 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,35 g |
Węglowodany | 62,62 g |
w tym cukry | 6,6 g |
Błonnik | 16,3 g |
Białko | 23,86 g |
Sól | 0,04 g |
Informacja o alergenach: W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, soję, gorczycę, orzeszki ziemne, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte, w niskiej temperaturze. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Kraj pochodzenia znajduje się na etykiecie lub opakowaniu.
Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.
Specyficzne kody
- ean13
- 5902721171814
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.