Czytaj Na Blogu
Sezam łuskany czy niełuskany – który wybrać? Właściwości i sprawdzone przepisy
Te niepozorne nasiona ludzkość zna już od niepamiętnych czasów – ziarna sezamu są bowiem niezwykle aromatyczne i...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Wartość energetyczna 2710kJ / 656kcal
Tłuszcz 59,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,6g
Węglowodany 2,1g w tym cukry 0,2g
Błonnik 7,9g
Białko 23,2g
Sól 0,033g
Przejdź do następnych akapitów:
Sezam łuskany (biały sezam) w przeciwieństwie do sezamu czarnego jest pozbawiony zewnętrznej osłonki. Chociaż oba mają charakterystyczny orzechowy aromat i słodko-gorzki smaki, to odmiana biała jest delikatniejsza, ma też trochę mniej białka i błonnika. Sezam indyjski to jednoroczna roślina oleista. Osiąga do 1,5 m wysokości. Uprawiana jest głównie w Indiach, Chinach, Meksyku i Gwatemali. Jest składnikiem chałwy oraz sezamków. Zastosowanie sezamu i oleju sezamowego to nieodłączny element kuchni orientalnej i arabskiej.
Jak wykorzystać sezam łuskany? Istnieje wiele możliwości. Właściwości tych nasion pozwalają na uzyskanie z nich smacznego - pełnego nienasyconych tłuszczów - oleju. Sezam sprawdza się jako dodatek do potraw słodkich i wytrawnych. Niezbędny do przyrządzania hummusu – arabskiej pasty z ciecierzycy. Innym bardzo popularnym produktem, jaki można otrzymać z nasion sezamowych, jest pasta tahini. Sezam biały to podstawa do wyrobu chałwy – słodkiej masy karmelowo-sezamowej, kojarzonej z kuchnią turecką. Biały sezam to także doskonały dodatek do sałatek i pieczywa.
To bajecznie proste - wystarczy, że zmielisz ziarna sezamowe w robocie kuchennym. Możesz dodać nieco oleju lub oliwy z oliwek - aż do powstania gładkiej pasty. Najlepszych produktów szukaj u nas: Naturalnie Zdrowe - dobry e-sklep ze zdrową żywnością.
Szukasz produktu z dużą ilością tłuszczy i białka? Wybierz sezam z Indii! Jego cenne właściwości pozytywnie Cię zaskoczą! Każde ziarenko to w 20% proteiny. Ze względu na zawarte wartości odżywcze - witaminy i minerały (witamina E i żelazo), sezam jest szczególnie polecamy osobom na dietach wegańskich i wegetariańskich. Przy braku produktów mięsnych w menu pozwoli on na uzupełnienie niedoborów (w sezamie jest ponad 14 mg żelaza na 100 g produktu).
Na uwagę zasługuje też obecność sezamolu i sezamoliny. To naturalne antyoksydanty, które wykazują właściwości antynowotworowe i zapobiegają stanom zapalnym w organizmie. To dzięki nim nasionka tej rośliny oleistej są odporne na jełczenie. Bez obaw o zepsucie, pozwól sobie na zakup większych, bardziej ekonomicznych opakowań i ich długoterminowe przechowywanie.
W 100 gramach sezamu łuskanego znajduje się 7,8 g kwasów tłuszczowych nienasyconych: omega-3, omega-6 i omega-9. Jakie korzyści przynosi człowiekowi spożywanie tych zdrowych tłuszczów? Wzmacniają serce. Pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Co więcej - przyczyniają się do jej spalania.
Sezam to wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Jeśli dostarczysz jego odpowiednią ilość w pokarmach, praca Twoich jelit przebiegać będzie bez zarzutu (sezam reguluje pracę układu pokarmowego). Dodawanie sezamu do potraw może wspomóc w walce z zaparciami. Już łyżka ziaren dziennie sprawi, że odczujesz korzystne różnice.
100 g sezamu to 370 mg tryptofanu. Tryptofan to aminokwas, który wpływa na poprawę jakości snu i nastroju. Po spożyciu łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego. Jego dzienne zapotrzebowanie to 5 mg na kilogram masy ciała.
To prawie jedno i to samo! Sezam to roślina z gatunku oleistych. Czarny sezam to ziarna z łupiną, a białe ziarenka to wariant łuskany - bez łupinki. Z tego też wyższe wartości odżywcze ma sezam z łupinkami - więcej błonnika! Który wykorzystasz oba w swojej kuchni? Warto to robić, bo stosowanie ich na przemian (oraz łącznie) daje różnorodność - zaprowadzi Cię prostą ścieżką po lepsze zdrowie!
Należy pamiętać, że bardzo wysoka ilość kalorii w sezamie stawia ten produkt w czołówce najbardziej kalorycznych przypraw! 100g ziaren sezamu to prawie 600 kalorii. Zbliżoną wartość ma... 100 g majonezu. Można wnioskować, że produkt ten nie jest najlepszy dla osób na dietach. Warto jednak wziąć pod uwagę jego właściwości zdrowotne: pomoc dla układu naczyniowego, dobry wpływ na kondycję włosów, ulgę przy mokrym kaszlu. Jego stosowanie poprawia pamięć, obniża poziom ciśnienia tętniczego we krwi oraz dostarcza niezbędne minerały (miedź, mangan, magnez, selen, potas, fosfor). Łuskany sezam to dobre źródło wapnia (ponad 900 mg w 100 g produktu) = zdrowie na talerzu!
Sezam w postaci całych ziarenek jest słabo trawiony przez człowieka i często wydalany w niezmienionej postaci. By w pełni czerpać z zawartych w nim składników odżywczych, najlepszym rozwiązaniem jest zmielenie ziaren lub spożywanie po uprzednim uprażeniu. Te metody zmieniają jego strukturę, przez co dobroczynne składniki łatwiej wnikają do organizmu człowieka.
Rozgrzej patelnię. Im mocniej, tym lepiej. Krócej prażone nasionka to mniejsza utrata cennych składników odżywczych. Wrzuć sezam łuskany na suchą patelnię. Czekaj do uzyskania specyficznego aromatu. Zdejmij naczynie z ognia nim nasiona zaczną brązowieć. Prawidłowe uprażenie ziaren sezamu to pewność, że produkt ma niemal niezmieniony skład. A szerokie zastosowanie w Twojej kuchni będzie miało pozytywny wpływ na układ pokarmowy, dostarczy cennych minerałów i wzbogaci wszystkie diety (mięsne i bezmięsne).
W naszym sklepie internetowym Naturalnie Zdrowe czeka na Ciebie szeroki wybór ekologicznych produktów spożywczych, w tym sezam biały. Zapraszamy do wprowadzenia go do diety.
ziarno sezamu białego 100%
Indie
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko
Specyficzne kody
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.
Te niepozorne nasiona ludzkość zna już od niepamiętnych czasów – ziarna sezamu są bowiem niezwykle aromatyczne i...