Babka piaskowa - wielkanocna królowa
Wielkanoc to najważniejsze, obok Bożego Narodzenia, święto w kulturze chrześcijańskiej. I choć ilością potraw wielkanocny stół nie dorównuje temu wigilijnemu, znajdą się na nim z pewnością różnorodne wypieki i słodkości. Mazurek, sękacz czy babka piaskowa to w wielu domach pozycje obowiązkowe podczas tego wyjątkowego, wielkanocnego świętowania. Dziś przedstawimy prosty i sprawdzony przepis na królową wielkanocnych deserów – babkę piaskową.
Babka – inaczej zwana po prostu wielkanocną – jest najbardziej charakterystycznym ciastem zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Nie jest trudna do wykonania i nie zajmuje zbyt dużo czasu, którego podczas przygotować świątecznych i tak wszystkim nam brakuje. Do jej przygotowania będą nam potrzebne następujące składniki:
- 4 jajka
- 250g masła
- 500g mąki pszennej
- 350g cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
Na początek oddzielamy żółtka od białek. Następnie do misy wrzucamy masło i ucieramy, jednocześnie dodając stopniowo przygotowany cukier oraz żółtka. Po uzyskaniu w miarę jednolitej masy możemy zacząć dodawać mąkę i mleko. Również tym razem robimy to krok po kroku, dodając te składniki jeden po drugim. Gdy wszystkie składniki są już połączone, możemy zająć się ubijaniem białek. Po otrzymaniu piany przekładamy ją do misy i mieszamy delikatnie. Tak jak wcześniej i teraz warto to robić powoli, aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec pozostaje już tylko podzielić całość na dwie części i do jednej z nich dodać kakao. Dzięki temu uzyskamy dwa warianty kolorystyczne, które przekładamy następnie do formy (może być metalowa lub silikonowa). Kolejność nakładania warstw zależy od naszych preferencji, możemy to robić naprzemiennie lub zostawić dwie duże warstwy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na jedną godzinę. Po wyjęciu i ostudzeniu zostaje już tylko posypać babkę piaskową cukrem pudrem lub lukrem. Gotowe! Babka wielkanocna może już zdobić Twój świąteczny stół.