-
Dieta fleksitariańska - czym jest elastyczny weganizm 06/29/2023 12:43:40Spirulina i chlorella - różnice, właściwości i dlaczego warto je łączyć 06/27/2023 09:18:18Jak oczyścić organizm z toksyn? Sposoby na zdrowy detoks 05/22/2023 08:26:01Keto makaron 05/16/2023 08:31:53
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie lip 19, 2022
-
Najzdrowszy olej do smażenia – jaki wybrać? cze 10, 2019
Kategoria: Mąka pszenna
Mąka pszenna
Mąka pszenna to produkt powstały podczas przemiału ziarna pszenicy. Uzyskuje się ją poprzez maksymalne rozdrobnienie ziaren, co zapewnia jej wyjątkową sypkość. Jest lekkostrawna oraz bogata w witaminy z grupy B i minerały.
Właściwości mąki pszennej sprawiają, że w polskiej kuchni jest ona jedną z najpopularniejszych – służy do wypieku pieczywa, ciast, a także jako składnik zagęszczający do zup i sosów.
Warto wiedzieć, że wyróżnia się konkretne typy mąki pszennej. Różnią się one stopniem zmielenia i oczyszczenia ziaren, a przez to wyglądem i właściwościami. Również ich przeznaczenie jest nieco inne.Mąka pszenna – cenny, zbożowy dar
Jak się określa typ mąki? Odbywa się poprzez spalanie jej w ilości 100kg. Ilość gramów popiołu uzyskanego podczas tego badania (spalenia) określa typ mąki np. podczas palenia 100 kg mąki uzyskamy 450 gramów popiołu, co oznacza, że typ mąki to 450.
Jeśli zatem planujesz pieczenie ciasta, pizzy czy lepienie pierogów, zacznij od wyboru odpowiedniego typu mąki pszennej. Właściwy typ mąki sprawi, że Twoje dania czy wypieki będą miały jeszcze lepszy smak oraz doskonałą konsystencję.
Sprawdź ofertę produktów keto!
Filtruj według
waga
waga
Cena
Cena
-
4,00 zł - 5,00 zł