-
Sernik pistacjowy - hit, który podbija internet 04/08/2025 14:23:22Witamina C do basenu - ekologiczna alternatywa do oczyszczania wody basenowej 05/14/2024 14:14:46Passata pomidorowa, pulpa i przecier- różnice 03/29/2024 08:26:58Zakwas tradycyjny na Żur Staropolski - sprawdź jakie to proste 03/15/2024 13:10:06
Najchętniej czytane
-
Najzdrowszy olej do smażenia – jaki wybrać? kwi 07, 2024
-
Jaka sól jest najzdrowsza? Top 5 rodzaje kwi 25, 2024
Kategoria: Mąka pszenna
Mąka pszenna
Mąka pszenna to produkt powstały podczas przemiału ziarna pszenicy. Uzyskuje się ją poprzez maksymalne rozdrobnienie ziaren, co zapewnia jej wyjątkową sypkość. Jest lekkostrawna oraz bogata w witaminy z grupy B i minerały.
Zastosowanie mąki pszennej
Właściwości mąki pszennej sprawiają, że w polskiej kuchni jest ona jedną z najpopularniejszych – służy do wypieku chleba, ciast, a także jako składnik zagęszczający do zup i sosów.
Typy mąki pszennej
Warto wiedzieć, że wyróżnia się konkretne typy mąki pszennej. Różnią się one stopniem zmielenia i oczyszczenia ziaren, a przez to wyglądem i właściwościami. Również ich przeznaczenie jest nieco inne.
Wyróżniamy między innymi:
- mąkę pszenną typ 450 (mąka tortowa) - sprawdzi się do robienia naleśników, pieczenia biszkoptów, ciast kruchych i drożdżowych, placków itp. - ma najszersze zastosowanie, to bazowy produkt w każdej kuchni;
- mąkę pszenną typ 500 (często nazywana mąką poznańską lub mąką wrocławską) - idealna do naleśników, omletów, kruchych i drożdżowych ciast i makaronów;
- mąkę pszenną typ 550 - przygotujesz z nią pączki, racuchy, biszkopty, drożdżówki, makaron, pierogi, upieczesz chleb tostowy, a nawet usmażysz smaczne naleśniki i omlety;
- mąkę pszenną typ 650, 750 i 850 - typowe mąki chlebowe, które służą głównie do wyrobu pieczywa białego i bułek;
- mąkę pszenną typ 1400, 1850 (mąka graham) i 2000 (mąka pszenna razowa) - do pieczenia chleba;
- mąkę pszenną typ 3000 (mąka z pełnego przemiału) - idealna do przygotowania pełnoziarnistego makaronu, klusek i chleba.
Właściwości mąki pszennej
Wysokiej jakości mąka pszenna powstaje w młynach z prawdziwych ziaren pszenicy. Jest bogata w cenne składniki odżywcze i minerały, takie jak białko, błonnik, witaminy z grupy B i E, a także żelazo i magnez. Dzięki dokładnemu procesowi mielenia nie zawiera otrębów. To sprawia, że jest lżejsza i bardziej przyswajalna dla organizmu.
Mąka pszenna – cenny, zbożowy dar
Jak się określa typ mąki? Odbywa się poprzez spalanie jej w ilości 100kg. Ilość gramów popiołu uzyskanego podczas tego badania (spalenia) określa typ mąki np. podczas palenia 100 kg mąki uzyskamy 450 gramów popiołu, co oznacza, że typ mąki to 450.
Jeśli zatem planujesz pieczenie ciasta, pizzy czy lepienie pierogów, zacznij od wyboru odpowiedniego typu mąki pszennej. Właściwy typ mąki sprawi, że Twoje dania czy wypieki będą miały jeszcze lepszy smak oraz doskonałą konsystencję.
Darmowa dostawa od 99 PLN | KOD: CZERWIEC25
Filtruj według
waga
waga
Cena
Cena
-
9,00 zł - 42,00 zł