Mąka pszenna

Mąka pszenna to produkt powstały podczas przemiału ziarna pszenicy. Uzyskuje się ją poprzez maksymalne rozdrobnienie ziaren, co zapewnia jej wyjątkową sypkość. Jest lekkostrawna oraz bogata w witaminy z grupy B i minerały.

Właściwości mąki pszennej sprawiają, że w polskiej kuchni jest ona jedną z najpopularniejszych – służy do wypieku pieczywa, ciast, a także jako składnik zagęszczający do zup i sosów.
Warto wiedzieć, że wyróżnia się konkretne typy mąki pszennej. Różnią się one stopniem zmielenia i oczyszczenia ziaren, a przez to wyglądem i właściwościami. Również ich przeznaczenie jest nieco inne.

Mąka pszenna – cenny, zbożowy dar

Jak się określa typ mąki? Odbywa się poprzez spalanie jej w ilości 100kg. Ilość gramów popiołu uzyskanego podczas tego badania (spalenia) określa typ mąki np. podczas palenia 100 kg mąki uzyskamy 450 gramów popiołu, co oznacza, że typ mąki to 450.

Jeśli zatem planujesz pieczenie ciasta, pizzy czy lepienie pierogów, zacznij od wyboru odpowiedniego typu mąki pszennej. Właściwy typ mąki sprawi, że Twoje dania czy wypieki będą miały jeszcze lepszy smak oraz doskonałą konsystencję.

Wyświetla 1 - 3 z 3 produktów

Mąka pszenna – właściwości i zastosowanie

Niezależnie od tego, czy jest to mąka żytnia czy pszenna, mąka dzieli się na konkretne typy oznaczane numerami. Im niższa liczba, tym mąka jest lżejsza i lepiej oczyszczona ze składników otrębowych, a co za tym idzie, ze sporej ilości witamin i minerałów. Pieczywo z mąki niższego typu będzie bielsze. W mąkach najwyższego typu widoczne są natomiast kawałki otrąb. Takich mąk używa się najczęściej do wypieku ciemnego, razowego pieczywa.

Mąka pszenna cukiernicza typu 450 jest najlżejsza i dobrze sprawdzi się przy przygotowywaniu słodkich wypieków. Zamierzasz upiec biszkopt, przygotować francuskie lub kruche ciasto? Wybierz mąkę pszenną. Dzięki niej unikniesz ryzyka powstania zakalca, a Twoje wypieki będą lekkie i puszyste.

Pszenna mąka typu 500 to ta, która podczas badania (spalania) uzyskała 500 gram popiołu. Może być używana do przygotowania pieczywa, makaronu, pierogów, naleśników, sosów i wielu innych potraw. Jest to najbardziej uniwersalny typ mąki, dlatego kucharze najczęściej stosują właśnie ją.

Zastanawiasz się, który typ mąki jest najlepszy? Zasada dla każdej mąki jest ta sama – im wyższy typ, tym jest ona zdrowsza, ale też cięższa i ciemniejsza. Dlatego wybierz tę, która będzie najlepsza dla Twoich kulinarnych poczynań.

Pszenna mąka w ofercie sklepu Naturalnie Zdrowe

Nie ma dobrego i złego typu mąki – każda ma nieco inne przeznaczenie oraz jest odpowiednia do innych potraw. Najważniejsze są natomiast jakość i pochodzenie. Gdy kupujesz mąkę, zwróć uwagę, czy jest niestabilizowana chemicznie. Z dumą informujemy, że u nas znajdziesz tylko naturalne i ekologiczne produkty.

Niezależnie od tego, czy szukasz lekkiej mąki typu 450 do wypieku ciasteczek lub biszkoptu tortowego, czy też planujesz upiec chleb albo spód do pizzy i potrzebujesz mąkę typu 750, sprawdź ofertę sklepu Naturalnie Zdrowe. Znajdziesz u nas najpopularniejsze typy mąk pszennych w różnych wariantach wagowych. Z pewnością wybierzesz produkt odpowiedni dla Ciebie. Właściwości każdej z naszych mąk są inne, ale jakość ta sama – najwyższa. Dlatego stawiaj na jakość i naturalnie – na zdrowie!

Produkt dodany do porównania