Kategoria: Mąka pszenna

Aktywne filtry

Mąka pszenna

Mąka pszenna to produkt powstały podczas przemiału ziarna pszenicy. Uzyskuje się ją poprzez maksymalne rozdrobnienie ziaren, co zapewnia jej wyjątkową sypkość. Jest lekkostrawna oraz bogata w witaminy z grupy B i minerały.

mąka pszenna sklep

Zastosowanie mąki pszennej

Właściwości mąki pszennej sprawiają, że w polskiej kuchni jest ona jedną z najpopularniejszych – służy do wypieku chleba, ciast, a także jako składnik zagęszczający do zup i sosów.

Typy mąki pszennej

Warto wiedzieć, że wyróżnia się konkretne typy mąki pszennej. Różnią się one stopniem zmielenia i oczyszczenia ziaren, a przez to wyglądem i właściwościami. Również ich przeznaczenie jest nieco inne.

pszenica

Wyróżniamy między innymi:

  • mąkę pszenną typ 450 (mąka tortowa) - sprawdzi się do robienia naleśników, pieczenia biszkoptów, ciast kruchych i drożdżowych, placków itp. - ma najszersze zastosowanie, to bazowy produkt w każdej kuchni;
  • mąkę pszenną typ 500 (często nazywana mąką poznańską lub mąką wrocławską) - idealna do naleśników, omletów, kruchych i drożdżowych ciast i makaronów;
  • mąkę pszenną typ 550 - przygotujesz z nią pączki, racuchy, biszkopty, drożdżówki, makaron, pierogi, upieczesz chleb tostowy, a nawet usmażysz smaczne naleśniki i omlety;
  • mąkę pszenną typ 650, 750 i 850 - typowe mąki chlebowe, które służą głównie do wyrobu pieczywa białego i bułek;
  • mąkę pszenną typ 1400, 1850 (mąka graham) i 2000 (mąka pszenna razowa) - do pieczenia chleba;
  • mąkę pszenną typ 3000 (mąka z pełnego przemiału) - idealna do przygotowania pełnoziarnistego makaronu, klusek i chleba.

Właściwości mąki pszennej

Wysokiej jakości mąka pszenna powstaje w młynach z prawdziwych ziaren pszenicy. Jest bogata w cenne składniki odżywcze i minerały, takie jak białko, błonnik, witaminy z grupy B i E, a także żelazo i magnez. Dzięki dokładnemu procesowi mielenia nie zawiera otrębów. To sprawia, że jest lżejsza i bardziej przyswajalna dla organizmu.

mąka pszenna cena

Mąka pszenna – cenny, zbożowy dar

Jak się określa typ mąki? Odbywa się poprzez spalanie jej w ilości 100kg. Ilość gramów popiołu uzyskanego podczas tego badania (spalenia) określa typ mąki np. podczas palenia 100 kg mąki uzyskamy 450 gramów popiołu, co oznacza, że typ mąki to 450.

Jeśli zatem planujesz pieczenie ciasta, pizzy czy lepienie pierogów, zacznij od wyboru odpowiedniego typu mąki pszennej. Właściwy typ mąki sprawi, że Twoje dania czy wypieki będą miały jeszcze lepszy smak oraz doskonałą konsystencję.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło