Orzechy

Aktywne filtry

Orzechy

Orzechami w sztuce kulinarnej zwykło się nazywać nasiona bądź owoce, których jądro jest jadalne i zamknięte w łupinie lub skorupie o różnym stopniu twardości. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego są powszechnie uznawane za zdrowe i wartościowe, spieszymy z odpowiedzią.

Czym właściwie są orzechy?

Orzechy to istotny element diety – 100 g cechują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, które mogą wspomagać pracę mózgu oraz serca. Co ciekawe, orzechy w diecie wegetarian wraz z soją mogą nawet zastąpić białko zwierzęce! Te bakalie wzbogacą smak i skład wielu potraw w naszej kuchni. Jednak należy pamiętać, że kaloryczność orzechów jest wysoka, a niektóre ich rodzaje są również sycące, dlatego, jeśli spożywa się je jako przekąskę, warto zachować umiar. Regularne jedzenie orzechów wykazuje pozytywny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.

Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje szeroki wybór orzechów, w ofercie m.in. migdały, pistacje, orzechy włoskie, orzechy laskowe, ziemne, orzechy brazylijskie, pecan i inne bakalie bez dodatku cukru. Dostępne w opakowaniach w różnych gramaturach.

A w jakiej formie najlepiej jeść orzechy? Tak jak większość naturalnych, roślinnych składników, orzechy powinny być jak najmniej przetworzone – idealne będą te świeże, jedzone prosto ze skorupki. Jako przekąska zastąpią słodycze i chipsy, są też doskonałym dodatkiem do sałatek, ciast i innych deserów. Także masło orzechowe świetnie sprawdzi się do domowych słodyczy.

Orzechy w ofercie Naturalnie Zdrowe

W ofercie naszego sklepu znajdziesz prawie każdy rodzajów orzechów. Wszystkie pochodzą od sprawdzonych producentów i są specjalnie selekcjonowane. Dzięki temu masz pewność, że kupujesz zdrowe orzechy, które możesz dodać do wielu dań, a także spożywać samodzielnie. Dostępne są one w różnych gramaturach, ale łączy je to, że stanowią świetny dodatek do zdrowej diety. Jakie produkty znajdziesz w naszej ofercie?

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie inaczej orzechy pará. Ich nazwa pochodzi od regionu, w którym są one uprawiane. Orzechy te rosną na najwyższym drzewie puszczy amazońskiej zwanym orzesznica brazylijska. Cechuje je bogactwo składników odżywczych, ponieważ zawierają one duże ilości wapnia, magnezu, witamin, kwasu foliowego, a także selenu. Uważane są one za doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w których zawierają się między innymi niezbędne kwasy Omega-3.

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca cechują się delikatnym i słodkim smakiem. Pochodzą one z drzewa nazywanego nanerczem zachodnim, który jest bliskim krewnym mango, ponieważ oba gatunki należą do rodziny nanerczowatych. Rosną one głównie na terenach tropikalnych w Ameryce Południowej. Nerkowce zawierają w sobie mnóstwo składników mineralnych, które zapobiegają między innymi nadciśnieniu i chorobom serca, a także chronią przed rozwojem cukrzycy typu II i wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, ponieważ zawierają niacynę oraz selen. Orzech nerkowca należy do jednych z najmniej kalorycznych, więc większe spożycie orzechów nerkowca nie przyczyni się do szybkiego wzrostu wagi.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są bogate w zdrowe tłuszcze, dlatego też polecane są one w dużej mierze osobom, które nie jedzą na co dzień mięsa i ryb. W Europie są one znane od wieków, a to za sprawą Rzymian, którzy rozpowszechnili je na terenach różnych krajów na Starym Kontynencie. Posiadają one bardzo dobre właściwości przeciwutleniające i zawierają kwas foliowy. Duża ilość kalorii w przypadku orzechów włoskich pochodzi ze zdrowych tłuszczy, ale ich regularne jedzenie nie skutkuje przyrostem masy ciała. Wspierają one funkcjonowanie mózgu, serca i układu krwionośnego.

Orzechy arachidowe

Orzeszki ziemne, czyli popularne fistaszki mają wyjątkowe właściwości odżywcze. Podobnie, jak inne orzechy, zawierają one duże ilości przeciwutleniaczy, białka i zdrowych tłuszczy. Ich największa produkcja przypada na Chiny, które mają około 50% udziału w rynku globalnym. W rzeczywistości orzechy arachidowe są roślinami strączkowymi, dlatego też zawierają więcej białka niż inne odmiany orzechów. W ich składzie można znaleźć błonnik, argininę, fitosterole, kwas foliowy oraz witaminę E, magnez i wiele innych składników mineralnych. Dzięki wysokiej wartości odżywczej są one bardzo często spożywane przez osoby dbające o swoją sylwetkę i zdrową dietę.

Orzechy macadamia

Orzechy makadamia pochodzą z drzewa o takiej samej nazwie, należącego do rodziny srebrnikowatych. Uprawia się je w Australii, Afryce Południowej, na Hawajach, a także w Nowej Kaledonii i Sulawesi. Jest to wiecznie zielone drzewo, którego owocem są pestkowce nazywane orzechami makadamia. Zawartość kalorii w tych orzechach jest wysoka, ponieważ może dochodzić do 700, ale większość z nich pochodzi ze zdrowych tłuszczy. Są one również bogatym źródłem minerałów i witamin. Można je spożywać osobno lub dodawać do ciast, sałatek, deserów i wielu innych dań. Wpływają korzystnie na poziom zdrowego cholesterolu w organizmie, stosuje się je w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.

Orzechy pecan

Orzechy pekan wyglądem przypominają orzechy włoskie i równie korzystnie wpływają na ludzki organizm. Są one szczególnie popularne w Ameryce, ale coraz częściej spożywane są także na innych kontynentach. Znajdują swoje zastosowanie w wielu daniach, a w szczególności w deserach. Cechuje je wysoka zawartość składników odżywczych i kaloryczność, dzięki czemu można szybko uzyskać uczucie sytości, co jest korzystne dla osób dbających o swoją sylwetkę i zdrowe odżywianie. Wynika to przede wszystkim z tego, że są one bogate w tłuszcz. Składniki w nich zawarte chronią organizm przed wieloma chorobami.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe są bogate w przeciwutleniacze oraz witaminy i minerały, a także mają wysoką zawartość tłuszczu. Rosną one na leszczynie, której jest blisko 100 odmian. Najczęściej zbiera się je we wrześniu, ale dopiero wtedy, gdy spadną z krzewów. Regularne ich spożywanie pozwala zapobiegać nadciśnieniu, zakrzepom i miażdżycy. Wpływają również na poprawę płodności i potencji, co ma szczególne znaczenie dla mężczyzn. Ponadto wzmacniają układ nerwowy i cechują się niskim indeksem glikemicznym.

Orzechy piniowe

Orzechy piniowe, nazywane również piniolami, są jadalnymi nasionami niektórych gatunków sosny. Podobnie, jak inne orzechy, charakteryzują się one korzystnym działaniem dla ludzkiego organizmu, wysoką zawartością błonnika oraz takich minerałów jak potas, żelazo, fosfor, czy magnez. Wpływają one między innymi na regulację poziomu cholesterolu we krwi, wspomagają pracę wątroby, wzmacniają odporność oraz poprawiają widzenie.

Migdały

Migdały zalicza się do grona tak zwanych superfoods, ponieważ są doskonałym źródłem minerałów oraz składników korzystnie wpływających na pracę naszego organizmu. Mają one bardzo dobry wpływ na pracę serca i układu krążenia, a zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy wzmacniają naczynia krwionośne. Często wykorzystuje się je w zdrowych dietach, ponieważ są bardzo odżywcze i wysokoenergetyczne. Można je dodawać do owsianek i sałatek, a także samodzielnie robić z nich słodkie batony.

Pistacje

Pistacja to mały, zielony orzech, który można zjeść oddzielnie, jak i w postaci dodatku do różnego rodzaju dań. Podobnie, jak inne rodzaje orzechów, obniżają poziom cukru we krwi i złego cholesterolu. Okazują się także świetnym elementem zdrowej diety, ponieważ pomagają w utracie wagi. Dodatkowo wzmacniają organizm i zapobiegają przeziębieniom. Cechują się wysoką zawartością potasu, który odpowiada za regulację równowagi kwasowo-zasadowej. Zapobiegają także rozwojowi cukrzycy typu II i chorób sercowo-naczyniowych.

Co daje regularne spożywanie orzechów?

Orzechy to najzdrowsze dodatki do codziennej diety. Regularne spożywanie produktów, które oferujemy przyczynia się do znacznej poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Są bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Już garść orzechów dziennie, a w szczególności włoskich, pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca, a także przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.

Orzechy, mimo iż są kaloryczne, stosowane są bardzo często w dietach odchudzających, ponieważ są bardzo sycące, zawierają zdrowe tłuszcze, a ponadto mogą one wpływać na zwiększenie procesu termogenezy. Dzięki zawartości antyoksydantów, wykazują one działanie chroniące przed problemami z metabolizmem i obniżają ryzyko występowania chorób nowotworowych. Polecamy również inne bakalie i owoce suszone.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło