Kategoria: Orzechy

Aktywne filtry

Orzechy

Orzechami w sztuce kulinarnej zwykło się nazywać nasiona bądź owoce, których jądro jest jadalne i zamknięte w łupinie lub skorupie o różnym stopniu twardości. Orzechy ziemne, włoskie, makadamia i inne zachwycają swoim smakiem i są odpowiednim dodatkiem do codziennej, zbilansowanej diety. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego są powszechnie uznawane za zdrowe i wartościowe, spieszymy z odpowiedzią.

Czym właściwie są orzechy?

Orzechy to istotny element diety. Cechują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, które jako element codziennej, zdrowej diety, mogą wspomagać pracę mózgu oraz serca. Co ciekawe, orzechy w diecie wegetarian wraz z soją mogą jako białko roślinne nawet zastąpić białko zwierzęce! Te bakalie wzbogacą smak i skład wielu potraw w naszej kuchni. Jednak należy pamiętać, że kaloryczność orzechów jest wysoka, a niektóre ich rodzaje są również sycące, dlatego, jeśli spożywa się je jako przekąskę, warto zachować umiar. Nasz sklep ze zdrową żywnością oferuje szeroki wybór orzechów, w ofercie m.in. migdały, pistacje, orzechy włoskie, orzechy laskowe, ziemne, orzechy brazylijskie, pecan i inne bakalie bez dodatku cukru. Dostępne w opakowaniach w różnych gramaturach.

A w jakiej formie najlepiej jeść orzechy? Tak jak większość naturalnych, roślinnych składników, orzechy powinny być jak najmniej przetworzone – idealne będą te świeże, jedzone prosto ze skorupki. Jako przekąska zastąpią słodycze i chipsy, są też doskonałym dodatkiem do sałatek, ciast i innych deserów. Także masło orzechowe świetnie sprawdzi się do domowych słodyczy.

Orzechy w ofercie Naturalnie Zdrowe

W ofercie naszego sklepu znajdziesz prawie każdy rodzajów orzechów. Wszystkie pochodzą od sprawdzonych producentów i są specjalnie selekcjonowane. Dzięki temu masz pewność, że kupujesz zdrowe orzechy, które możesz dodać do wielu dań, a także spożywać samodzielnie. Dostępne są one w różnych gramaturach, ale łączy je to, że stanowią świetny dodatek do zdrowej diety. Jakie produkty znajdziesz w naszej ofercie?

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie inaczej orzechy pará. Ich nazwa pochodzi od regionu, w którym są one uprawiane. Orzechy te rosną na najwyższym drzewie puszczy amazońskiej zwanym orzesznica brazylijska. Cechuje je bogactwo składników odżywczych, ponieważ zawierają one duże ilości wapnia, magnezu, witamin, kwasu foliowego, a także selenu. Uważane są one za doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w których zawierają się między innymi niezbędne kwasy Omega-3.

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca charakteryzuje delikatny i lekko słodkawy smak. Pochodzą one z drzewa nazywanego nanerczem zachodnim, który jest bliskim krewnym mango, ponieważ oba gatunki należą do rodziny nanerczowatych. Rosną one głównie na terenach tropikalnych w Ameryce Południowej. 

Orzech nerkowca należy do jednych z najmniej kalorycznych, więc większe spożycie orzechów nerkowca nie przyczyni się do szybkiego wzrostu wagi.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są bogate w naturalnie występujące w nich zdrowe tłuszcze, dlatego też polecane są one w dużej mierze osobom, które nie jedzą na co dzień mięsa i ryb. W Europie są one znane od wieków, a to za sprawą Rzymian, którzy rozpowszechnili je na terenach różnych krajów na Starym Kontynencie. To doskonały dodatek do codziennej diety, który wzbogaci ją w naturalnie występujący w orzechach włoskich kwas foliowy i przeciwutleniacze.

Orzechy arachidowe

Orzeszki ziemne, czyli popularne fistaszki mają wyjątkowe właściwości odżywcze. Podobnie, jak inne orzechy, zawierają one duże ilości przeciwutleniaczy, białka i zdrowych tłuszczy. Ich największa produkcja przypada na Chiny, które mają około 50% udziału w rynku globalnym. W rzeczywistości orzechy arachidowe są roślinami strączkowymi, dlatego też zawierają więcej białka niż inne odmiany orzechów. W ich składzie można znaleźć błonnik, argininę, fitosterole, kwas foliowy oraz witaminę E, magnez i wiele innych naturalnie występujących składników mineralnych. Dzięki wysokiej wartości odżywczej są one bardzo często spożywane przez osoby dbające o swoją sylwetkę i zdrową dietę.

Orzechy macadamia

Orzechy makadamia pochodzą z drzewa o takiej samej nazwie, należącego do rodziny srebrnikowatych. Uprawia się je w Australii, Afryce Południowej, na Hawajach, a także w Nowej Kaledonii i Sulawesi. Jest to wiecznie zielone drzewo, którego owocem są pestkowce nazywane orzechami makadamia. Zawartość kalorii w tych orzechach jest wysoka, ponieważ może dochodzić do 700. Są one również bogatym źródłem minerałów i witamin. Można je spożywać osobno lub dodawać do ciast, sałatek, deserów i wielu innych dań.

Orzechy pecan

Orzechy pekan wyglądem przypominają orzechy włoskie i tak jak orzechy włoskie, są one dobrym dodatkiem do codziennej diety. Są one szczególnie popularne w Ameryce, ale coraz częściej spożywane są także na innych kontynentach. Znajdują swoje zastosowanie w wielu daniach, a w szczególności w deserach. 

Cechuje je wysoka zawartość składników odżywczych i kaloryczność, dzięki czemu można szybko uzyskać uczucie sytości, co jest korzystne dla osób dbających o swoją sylwetkę i zdrowe odżywianie. Wynika to przede wszystkim z tego, że są one bogate w tłuszcz.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe są naturalnie bogate w przeciwutleniacze oraz witaminy i minerały, a także mają wysoką zawartość tłuszczu. Rosną one na leszczynie, której wyróżniamy blisko 100 odmian. Najczęściej zbiera się je we wrześniu, ale dopiero wówczas, gdy spadną z krzewów. Ich wyjątkowo lekki smak (orzechy te nie mają goryczki znanej z orzechów włoskich) z pewnością przypadnie do gustu osobom o wrażliwym podniebieniu.

Orzechy piniowe

Orzechy piniowe, nazywane również piniolami, są jadalnymi nasionami niektórych gatunków sosny. Podobnie jak inne orzechy, orzechy piniowe charakteryzują się  wysoką zawartością błonnika oraz naturalnie występujących w nich minerałów, takich jak potas, żelazo, fosfor, czy magnez. To sprawia, że mogą one stanowić uzupełnienie codziennej diety w te niezbędne dla ludzkiego organizmu składniki pochodzenia naturalnego.

Migdały

Migdały zalicza się do grona tak zwanych superfoods, ponieważ są doskonałym źródłem minerałów oraz składników korzystnie wpływających na pracę naszego organizmu. Często wykorzystuje się je w zdrowych dietach, ponieważ są bardzo odżywcze i wysokoenergetyczne. Można je dodawać do owsianek i sałatek, a także samodzielnie robić z nich słodkie batony.

Pistacje

Pistacja to mały, zielony orzech, który można spożywać samodzielnie, jak i w postaci dodatku do różnego rodzaju dań. Są także świetnym elementem zdrowej diety, ponieważ pomagają w utracie wagi. Cechują się wysoką zawartością potasu naturalnego pochodzenia, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Co daje regularne spożywanie orzechów?

Orzechy to najzdrowsze dodatki do codziennej diety. Regularne spożywanie orzechów (jako elementu zdrowej, zbilansowanej diety) może pomóc w utrzymaniu dobrego zdrowia. . Są bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Orzechy, mimo iż są kaloryczne, stosowane są bardzo często w dietach odchudzających, ponieważ są bardzo sycące, zawierają zdrowe tłuszcze, a ponadto mogą one wpływać na zwiększenie procesu termogenezy. Zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty!

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło