Zamówienia wysyłamy w terminie do 2 dni roboczych.

Mąka żytnia

Mąkę żytnią bardzo łatwo odróżnić od mąki pszennej – jest nieco ciemniejsza i ma o wiele grubszą teksturę. Oczywiście obie te cechy zależą też od konkretnego typu mąki – im wyższy typ, tym jest grubsza i ciemniejsza, a dodatkowo bogatsza w błonnik, witaminy i minerały.

Pieczywo z mąki żytniej zachowuje świeżość przez dłuższy czas niż pieczywo pszenne. Ma także niższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie, jest polecane osobom na diecie redukcyjnej lub cukrzycowej.

Mąka żytnia – źródło błonnika, minerałów i cennych witamin

Oczywiście zawiera gluten. Różni się on jednak od pszennego i może być mniej alergizujący. Ci, którzy szukają zdrowszej alternatywy dla pieczywa pszennego, znajdą ją w postaci wypieków i potraw z mąki żytniej. Nie są one wprawdzie tak lekkie i chrupkie, jak te z mąki pszennej, ale za to bogatsze w witaminy i minerały.

Wyświetla 1 - 4 z 4 produktów

Żytnia mąka – jakie są jej typy i właściwości?

Mąka żytnia niższych typów – 580 i 650 – stosowana jest przy produkcji chlebów żytnich, zdrowych makaronów i bułek. Jest jaśniejsza niż w przypadku wyższych typów, jednak wciąż ciemniejsza i zdrowsza od mąki pszennej tego samego typu.

Do wypieku aromatycznego chleba dobra będzie żytnia mąka chlebowa typu 720, tzw. chlebowa. Typ 720 doda smaku także piernikowi czy zakwasowi, z którego przygotujesz tradycyjny polski żurek. Ma ciekawą konsystencję, w której widoczne są ciemniejsze drobiny zmielonego zboża

Żytnia mąka typu 1400, nazywana też sitkową, zawiera dużo otrębów. Ma ciekawy, beżowo-brązowy odcień i należy do grupy ciemnych mąk chlebowych. Z mąki żytniej typu 1400 upieczesz ciemny, razowy chleb oraz przygotujesz dietetyczny spód do pizzy.

Typ 2000 to najwyższy, w jakim może występować. Właściwości mąki żytniej 2000 są widoczne już na pierwszy rzut oka. Jest ciemna, niezbyt miałka i występuje w dwóch opcjach – średnio zmielonej oraz grubej. Mąka żytnia typ 2000 ma też charakterystyczny, wytrawny smak. Oba rodzaje mąki żytniej typu 2000 dobrze sprawdzą się przy wypieku pełnoziarnistego, zdrowego chleba.

A jakie są jej wartości odżywcze? To źródło błonnika i białka. Jej spożycie może wspomagać procesy trawienne, regulować poziom cukru we krwi, a także wspomagać przemianę materii.

Mąka żytnia w sklepie Naturalnie Zdrowe

Teraz wiesz, jak wiele zalet posiada mąka żytnia. Gdzie kupić zatem dobrą, naturalną mąkę? Oczywiście w naszym sklepie internetowym! Kupując w Naturalnie Zdrowe, masz pewność, że Twoja mąka nie jest stabilizowana chemicznie. Troszczymy się o to, by nasi klienci mieli dostęp do produktów wysokiej jakości w przystępnych cenach.

Na naszej stronie internetowej znajdziesz mąkę żytnią typu 720, 1400 i 2000 w obydwu wersjach, a także wiele innych mąk z różnych zbóż oraz roślin – w tym również mąki bezglutenowe.

Dostępna w ofercie Naturalnie Zdrowe to gwarancja smacznych i słodkich wypieków czy aromatycznego chleba. Wybierz produkt dopasowany do Twoich kulinarnych potrzeb i zadbaj naturalnie o smak potraw!

Produkt dodany do porównania