
Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!

Niepożądane substancje otaczają nas z każdej strony i mają niebagatelny wpływ. Obecne warunki życia sprawiają, że oczyszczanie organizmu jest sprawą kluczową dla zachowania zdrowia w dobrej kondycji. W tym celu najlepiej co jakiś czas przeprowadzić detoks. Co najlepiej stosować?

Makaron i dieta ketogeniczna raczej nie idą ze sobą w parze. Ilość węglowodanów w produktach zbożowych wyklucza stosowanie ich w większości diet typu low carb. Okazuje się, że nie do końca jest to prawda, a pasty nie muszą znikać całkowicie z jadłospisu? Czy to możliwe? Tak - z makaronem keto.

Wszyscy lubimy słodycze i nie ma w tym nic złego, jeśli spożywane są w ograniczonych ilościach. A nawet wtedy warto pomyśleć nad zamianą ich na coś zdrowszego. Mniejsza ilość cukru, więcej witamin i składników mineralnych, obniżona kaloryczność. Praktycznie same zalety. Po co możemy sięgnąć, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego?

Wysokokaloryczna żywność przywodzi na myśl raczej niskiej jakości jedzenie. Wbrew pozorom wysoka zawartość kalorii nie jest niczym złym. Jest wiele wysokokalorycznych produktów, które zdecydowanie powinny znajdować się w każdej zdrowej diecie. Poznajmy je.

Dieta ketogeniczne i gofry? Czy takie połączenie może istnieć? Okazuje się, że tak. Nawet na tak restrykcyjnej diecie jak keto, nie trzeba rezygnować z ulubionej (i słodkiej) przekąski. Sprawdź nasz przepis - jest prostszy niż myślisz! Idealny na dobry początek dnia.

Błyszczące i gęste włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Ich wypadanie może mieć różne podłoże, ale kiepska dieta i niedobory makroskładników, witamin i minerałów są częstymi przyczynami słabej kondycji włosów. Co jeść by długo cieszyć się burzą lśniących włosów?

Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo jego obecności w wielu produktach spożywczych, obecne tempo i styl życia sprawiają, że wystąpienie niedoborów jest realnym zagrożeniem. Które źródła magnezu są najlepsze?

Brak mięsa może stanowić nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli dopiero zaczynamy przygodę z dietami roślinnymi i zwyczajnie brakuje nam w diecie typowo mięsnych pozycji. Na szczęście istnieją sposoby pozwalające na przygotowanie wege posiłków, które do złudzenia przypominają swoje mięsne oryginały.

Wegetarianizm i weganizm to dwie diety roślinne mające wiele cech wspólnych. Jest jednak między nimi kilka istotnych różnic, a wybory wegan wychodzą znacznie poza sam jadłospis. Czy warto rozważyć odstawienie mięsa? Jakie są zalety i wady obu reżimów żywieniowych? Odpowiedzi szukamy w poniższym artykule.

Źródłami białka w diecie mogą być zarówno zwierzęta, jak i rośliny. W przypadku protein roślinnych, bardzo wskazana jest rotacja i łączenie różnych źródeł białka w celu dostarczenia pełnego zestawu aminokwasów. Gdzie najlepiej szukać białka wśród produktów roślinnych?

Tradycyjny biały cukier jest obecny dosłownie wszędzie. Przetworzona żywność i słodzone napoje zawierają ogromne ilości "białej śmierci". Na szczęście zwykły cukier można z powodzeniem zastąpić bardziej wartościowymi naturalnymi słodzikami. Sprawdźmy, które z nich są najlepsze.

Ciecierzyca to jeden z filarów diet bezmięsnych. Często mylona z cieciorką, jest smacznym, sycącym i odżywczym dodatkiem, który zawsze warto mieć pod ręką. Kojarzona głównie z arabskim humusem i falafelami, jest często wykorzystywana w daniach indyjskich i innych. Sprawdźmy co jeszcze ma do zaoferowania.